Kesäajan poistamiseksi tehtyyn kansalaisaloitteeseen sisältyy miina
En allekirjoita kansalaisloitetta, jossa kutsuvasti haetaan poistoa kesäajalle. Olen aloitteentekijöiden kanssa samaa mieltä siitä, että tunnin rukkaaminen kahdesti vuodessa on pahasta. Niin sanottu "talviaika" on se "oikea aika" Suomessa. Aloitteessa on yksi iso mutta: se siirtäisi pysyvästi Suomen aikavyöhykettä "keskieurooppalaiseen" aikavyöhykkeeseen.
Suomen, ja niin sanotun CET:n (Keski-Euroopan aikavyöhyke) aikaero on yksi tunti. Tämä on helposti perusteltavissa karttakirjoista. Suomi on siitä otollisessa kohdassa Tellusta, että pituuspiirien mukaiset rajat aikavyöhykkeellemme osuvat aika tarkkaan tasavallan länsi- ja itäreunalle.
Olisi outoa, jos Suomi siirrettäisiin UTC +1 -aikaan. Yhtä hyvin voisimme käyttää Yhdysvaltain itärannikon aikaa.
Perusteluni:
Euroopassa on yksi maa, jonka aikavyöhyke on perin omituinen verrattuna sen maantieteelliseen sijaintiin. Se on Espanja. Vaikka pituuspiireiltään Espanja osuisi mallikkaasti Ison-Britannian kanssa samalle aikavyöhykkeelle (UTC) niin maassa mennään UTC +1 -ajassa, jota siis kansalaisaloitteessakin ehdotetaan.
Eteläisen Euroopan maantietoa tuntevat hoksaavat asian, kun Kreikassa on sama aika kuin Suomessa (UTC +2) ja Espanjassa siis UTC +1. Ihan kuin välissä ei olisi jotain Ranskaa, Italiaa ja entisen Jugoslavian maita.
Tämä saattaa tuntua monesta saivartelulta, mutta oikeasti oikealla aikavyöhykkeellä on merkityksensä. Espanjan taloudelle maan Hitleriä myötäilevä aikavyöhyke on tullut maksamaan Espanjan kansantaloudelle mittavan summan.
http://www.npr.org/sections/parallels/2013/11/30/244995264/spains-been-i…
Kesäaika on haitallinen, mutta kansalaisaloitteen tavoite siirtää Suomi kertaheitolla "väärään aikavyöhykkeeseen" on väärä liike. Nyt niin sanottuna "normaaliaikana" Suomessa on "oikea aika", joka siis päättyi viime viikonloppuna. Kärsitään tästä koko kesä.
Allekirjoitan kansalaisaloitteen, jossa halutaan kesäajan poisto, mutta ei siirtymistä eri aikavyöhykkeelle.
Oikaisu (28.3.2016 11:42 UTC+2) : Jouni Halosen kommentin oikaisemana UTC-aikaerojen tuntien etumerkit korjattu oikeaan muotoon.
Minun mielestä maailmassa voisi olla vain yksi yhteinen aika. Ei sil nyt niin väliä mihin aikaan on keskipäivä tai meneekö klo 5 vai 23 töihin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi sijoittuu kylläkin aikavyöhykkeensä UTC+2 länsipuoliskolle eli suurin osa suomalaisista elää ainaisessa kesäajassa olipa sitten talvi tai ei, kesällä tunnin enemmän. Siellä Kreikassa ”ongelma” on vielä suurempi, sillä Kreikka on vielä enemmän lännessä ja aikavyöhyke on sama kuin Suomessa. Joensuu, Pietari, Kiova, Odessa, Istanbul, Kairo ovat n. aikavyöhkkeemme keskellä eli elävät lähinnä aurinkoaikaa. Suomelle hyvä melko hyvin aurinkoa seuraava oma omintakeinen 44 minuutin eli 11° aikavyöhyke olisi ympäri vuoden UTC+1h 48min (27° pituuspiiri), ahvenanmaalaiset voisivat tässäkin asiassa siirtyä Ruotsin vallan alle. Nythän elämme kesäisin Nizni-Novgorodin aurinkoajassa, joka sekin vaihtelee vuoden aikana puolen tunnin sisällä.
Kansalaisaloitteen UTC+1 tekisi sen, että ihmiset heräisivät ja aloittaisivat aherruksensa valoisampaan aikaan ja nukkumaan meno ajoittuisi pimeämpään. Unitutkijoiden mielestä tämä olisi luonnollisuudessaan uniterveyden kannalta parempi. Mene ja tiedä vai onko taka-ajatuksena yhdenmukaistamalla Euroopan aikavyöhykkeet EU-integraation vahvistaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos oikaisusta!
Tekevälle sattuu ja mietin vain aikaeroja. 🙂
Itse asiassa katsoin joskun Google Earthista, että muuttoni Turusta Ξυλαγανή:in oli aika tarkkaan ”luotisuoraan” etelään. Vaan joo, aika perhanan idässä Kreikan mantereella elelen.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, muinoin 80-luvulla tuli interrailattua noilla nurkilla Alexandroupolin kautta Istanbuliin. Kreikassa oli tuolloin jonkun sortin vaalit ja meno oli aktiivisen meluisaa verrattuna Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
AXD:ltä alkaa seuraava lento Suomeen. Valitettavasti sieltä ei ole suoria lentoja. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Minustakin tärkeintä olisi poistaa kellojen tarpeeton siirtely. Mutta tavallisen Telluksen tallaajan kannalta ei kai ole suurta merkitystä paistaako aurinko klo 12 juuri etelästä? Keski-Euroopan aika olisi hyvä koska silloin meillä olisi kellot samassa tärkeimpien yhteistyökumppaniemme kanssa.
Vai onko perussuomalaisten kannalta parempi olla enemmän kaveri Valko-Venäjän, Romanian ja Bulgarian kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
”Vai onko perussuomalaisten kannalta parempi olla enemmän kaveri Valko-Venäjän, Romanian ja Bulgarian kanssa?”
Ehkä poliittisesti järkevintä olisi ottaa Washingtonin aika, voisimme kysellä neuvoja Pentagonista virka-aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Siksi laitoinkin linkin siitä, miten Espanjan talouteen on vaikuttanut tuo omituinen siirtymä. Muistan toki lukeneeni parempiakin artikkeleja aiheesta, mutta en niitä tähän käänteeseen löytänyt.
En ole siinä asemassa, jossa voisin sanoa perussuomalaisten kannan. Kyse oli kansalaisaloitteesta, joten aloitteen nimikin indikoi, että ihan luonnollisen henkilön mielipide perusteluineen.
Jokainen saa olla vapaasti omaa mieltä. Ja hyväksyn toki demokratiassa sen, jos jään vähemmistöön kantoineni. Silloinkin minulla lienee sananvapauden rajoissa oikeus kritisoida tehtyä päätöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Valko-Venäjä sekä Pohjois- ja Etelä-Sudan olivat luopioita ja siirtyivät Moskovan aikaan (UTC+3).
Suomen lisäksi kuitenkin Itä-Euroopan aikavyöhykkeeseen (+2) jäivät vielä mm Viro, Latvia, Liettua, Ukraina, Romania, Bulgatia, Kreikka, Turkki, Egypti, Libya ja Etelä-Afrikka.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on tällä hetkellä kesäajallaan Moskovan ajassa, ei tarvitse kelloa väännellä, kun käy Moskovassa tsaikat juomassa.
Ilmoita asiaton viesti
Olin astellut tuohon miinaan. En missään vaiheessa huomannut, mitä tuo keskieuroopan aikavyöhyke aloitteessa tarkoitti. Miina on oikeasti nimensä mukainen, peruuttamaton:
”Kansalaisaloitteelle annettua kannatusilmoitusta ei voi peruuttaa sen jälkeen kun kannatusilmoitus on tehty Kansalaisaloite.fi-palvelussa.”
Eli nyt minun nimeni on aloitteessa, jota en ehkä sittenkään haluaisi tukea.
Ensimmäisen kerran allekirjoitin kansalaisaloitteen. Se meni siis penkin alle. Taisi jäädä viimeiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannata luovuttaa.
Toivoisin kansalaisalotteille selkokielisempää pohjaa, missä tavoitteet selviävät nopeasti.
Hyviä aloitteita tulee. Kosmisessa mittakaavassa tämä on verraten uusi kokeilu.
Ilmoita asiaton viesti
Olen hyvinpitkälti samaa mieltä tätänykyää, ainoa poikkeus vain että lähtisin ennemmin poistamaan talviaikaa jota ehdotettiin poistettavaksi jo viime syksynä siihen aikaan kun silloinkin käännettiin kelloja. Nykyään talvisin aurinko nousee 25.12 klo 9.25, talviajasta luovuttaessa se nousisi tunnin aiemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Sanokaapa Henri ja Mika mitä konkreettista hyötyä olisi pysyä entisessä eli Kreikan kanssa samassa ajassa?
Minä joudun siirtämään mikroaaltouunin ja herätyskellon aikaa. Lisäksi muutamana iltana nukkumaanmeno hiukan lykkäytyy. Tietokoneet ja puhelin siirtyvät automaattisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä hyötyä on sillä että yhdysvallat on jaettu nelkään vyöhykkeesefn tai maapallo ylipäätään 24 aikavyöhykkeeseen? Koko planeetalla voisi yhtähyvin olla vain yksi aikavyöhyke ja lisähyötyä saadaan kun luovutaan ajan mittaamisesta kokonaan eli hyvästit kelloille ja kalentereille. Itsellä on muuten käytössä vanha 90-luvun digitaalimiksro js siinä kello päivittyy automaattisesti, ei tatvinnut kuin seinäkello kääntää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos vaihtaisimme aikavyöhykettä niin ”aurinko nousisi ja laskisi tuntia aikaisemmin”.
Kyse on ihmisen biologisesta taipumuksesta olla aktiivinen valoisaan aikaan, milloin syödä jne.
Jos tätä biologista rytmiä siirtää niin työteho hidastuu, koska esimerkiksi lounas on työpaikoilla väärään aikaan auringon sijaintiin nähden. Uskomatonta, mutta totta!
Tässä lisää Espanjan kokemuksia (avauksessa yksi linkki):
http://www.theguardian.com/world/2013/sep/26/spain…
Ilmoita asiaton viesti
Minä en joutunut muuttamaan mikroaaltouunin aikaa. Herätyskello ja auton kello piti rukata. Kaikki muut kellot päivittyvät automaattisesti. Mikro oli kesäajassa talven yli 😉
Ilmoita asiaton viesti
1) Ihanko totta?
2) Entä sitten?
Ilmoita asiaton viesti
Minulla taas jäi mikroaaltouunin kello rukkaamatta, kun tässä lähipäivinä sitten olleet ukkosmyrskyt taas nollasivat tuon kellon.
Eli jos se nyt vilkuttaa keskiyötä vaikka viikon putkeen, niin minun tulee nukkua, koska on keskiyö sen kellon mukaan? Tällaisella logiikalla ajattelit Suomen talouden kääntää nousuun?
Ilmoita asiaton viesti
Kiinassa vallitsee sama aika liki viidentuhannen kilometrin pituisella taipaleella. Pekingissä päivän valo on melko luonnollinen kellon viisareihin nähden, mutta uigurien alueella Länsi-Kiinassa aurinko paistaa kesällä puolelle yötä asti, vaikka se sijaitsee Etelä-Euroopan leveyspiirillä. Aamut ovat sitten pimeitä.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliitossa oli aikanaan kymmenkunta aikavyöhykettä, koska heistä enemmän oli enemmän.
Nyt pohdinnan alla oli kesäaikakansalaisaloite.
Otin aiheen esille siksi, että muutama suomalainen on saattanut erehdyksissään kannattaa aloitetta, jota ei sitten oikeasti kannata. Blogin kommenteissa yksi jo myönsi, että meni vipuun.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös nyky Venäjällä olla siirtymässä kahteen tai viiteen aikavyöhykkeeseen talouden helpottamiseksi, mikä yosin kielii siitä että raha vaikuttaa enemmän kuin aurinko siihen mihin aikavyöhykkeeseen kuuluu mm yhteen aikavyöhykkeeseen siirtymisellä koko planeetalla on perusteltu hyötynä taloudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Joo luin kanssa siitä, että karsivat joko tulevaisuudessa – vai ovatko jo karsineet.
Mainitsinkin, että siellä oli tapana levitellä niitä, koska suurta ja ihanaa.
Sama kuin EU:ssa. Mikään ei toimi, mutta pääasia, että on suurta.
Ilmoita asiaton viesti
Googlettelin kesäaika-asiaa ja jäljet johtivat pimeyden ytimeen eli Brysseliin. Kirjallisessa kysymyksessä KK 847/2013 vp — Timo Heinonen /kok kysyi kesäajan tarpeellisuudesta ja silloinen liikenneministeri vastasi mm. seuraavaa:
”Toimivalta kesäaika-asioissa EU:ssa kuuluu
unionille. Euroopan unionissa kesäajasta on sää-
detty direktiivillä. Voimassa oleva ns. kesäaikadirektiivi
on Euroopan parlamentin ja neuvoston
19.1.2001 antama direktiivi kesäaikasäännöksistä
(2000/84/EY). Suomi on unionin jäsenvaltiona
ollut velvollinen panemaan direktiivit täytäntöön
kansallisessa lainsäädännössään. Suomessa
kesäajasta on säädetty asetuksella”
Ilmoita asiaton viesti