Kesäajan poistamiseksi tehtyyn kansalaisaloitteeseen sisältyy miina

En allekirjoita kansalaisloitetta, jossa kutsuvasti haetaan poistoa kesäajalle. Olen aloitteentekijöiden kanssa samaa mieltä siitä, että tunnin rukkaaminen kahdesti vuodessa on pahasta. Niin sanottu "talviaika" on se "oikea aika" Suomessa. Aloitteessa on yksi iso mutta: se siirtäisi pysyvästi Suomen aikavyöhykettä "keskieurooppalaiseen" aikavyöhykkeeseen.

Suomen, ja niin sanotun CET:n (Keski-Euroopan aikavyöhyke) aikaero on yksi tunti. Tämä on helposti perusteltavissa karttakirjoista. Suomi on siitä otollisessa kohdassa Tellusta, että pituuspiirien mukaiset rajat aikavyöhykkeellemme osuvat aika tarkkaan tasavallan länsi- ja itäreunalle.

Olisi outoa, jos Suomi siirrettäisiin UTC +1 -aikaan. Yhtä hyvin voisimme käyttää Yhdysvaltain itärannikon aikaa.

Perusteluni:

Euroopassa on yksi maa, jonka aikavyöhyke on perin omituinen verrattuna sen maantieteelliseen sijaintiin. Se on Espanja. Vaikka pituuspiireiltään Espanja osuisi mallikkaasti Ison-Britannian kanssa samalle aikavyöhykkeelle (UTC) niin maassa mennään UTC +1 -ajassa, jota siis kansalaisaloitteessakin ehdotetaan.

Eteläisen Euroopan maantietoa tuntevat hoksaavat asian, kun Kreikassa on sama aika kuin Suomessa (UTC +2) ja Espanjassa siis UTC +1. Ihan kuin välissä ei olisi jotain Ranskaa, Italiaa ja entisen Jugoslavian maita.

Tämä saattaa tuntua monesta saivartelulta, mutta oikeasti oikealla aikavyöhykkeellä on merkityksensä. Espanjan taloudelle maan Hitleriä myötäilevä aikavyöhyke on tullut maksamaan Espanjan kansantaloudelle mittavan summan.

http://www.npr.org/sections/parallels/2013/11/30/244995264/spains-been-i…

Kesäaika on haitallinen, mutta kansalaisaloitteen tavoite siirtää Suomi kertaheitolla "väärään aikavyöhykkeeseen" on väärä liike. Nyt niin sanottuna "normaaliaikana" Suomessa on "oikea aika", joka siis päättyi viime viikonloppuna. Kärsitään tästä koko kesä.

Allekirjoitan kansalaisaloitteen, jossa halutaan kesäajan poisto, mutta ei siirtymistä eri aikavyöhykkeelle.


Oikaisu (28.3.2016 11:42 UTC+2) : Jouni Halosen kommentin oikaisemana UTC-aikaerojen tuntien etumerkit korjattu oikeaan muotoon.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu