"Toimitusten tehtävä on toimittaa uutisia"

Olen huomannut toisinaan pohtivani uutisten sisällöllistä antia kaiken rahapolitiikan, makrotalouden ja Euroopan kriisien ohella. Puoli vuotta sitten kohuttiin "vaihtoehtomedioista", jotka joidenkin mielestä toi asiat esille aidosti ja suorasukaisesti. Ilmiö – vaikkakin vähäinen – oli silti mielenkiintoista seurattavaa. Blogeissani pyrin aika ajoin sävyillä värittämään tekstejäni. "Uutistoimistojen tehtävä on tiedottaa kansaa" -slogan vaatisi vastinparikseen myös "kansalaisten tehtävä on vastaanottaa tietoa" -slogan. Ovatko meidän vaihtoehdot todellakin vain vaihtoehtomediassa ja saksalaisten nappaamassa "Lügenpressissä"?

Perinteisillä medioilla on omat "kultasuonensa". Tänään oli taas sellainen päivä suomalaisille. Tälle päivälle osui kaksi vakiouutisoitavaa: Yleisradion kuukausittainen puoluegallup, sekä Euroopan keskuspankki EKP:n rahapolitiikkakokous.

Jos vähän kyynisesti esitän asian, niin hölmöt jaksoivat jauhaa gallupeista ja tulevaisuuden asioista kiinnostuneet debatoivat sivistyneesti Strindbergin kahvilassa Euroopan talousnäkymistä ja eurooppalaisten pankkien katteista.

Toisin sanoen: uutistoimitukset kyllä raportoivat aiheista, mutta alkukappaleen sloganpariin viitaten: kuka otti selvää? Uutistoimitukset haluavat tuoda esille niitä kansaa puhuttavia asioita. Erityisesti keltainen lehdistö on "klikkijournalismillaan" tehnyt uraauurtavaa erinomaisuutta kansan valistamisen eteen. Julkisuushenkilöiden bikinikuvat ja kaikkien ihmisten paritteluongelmat kyllä myyvät.

Toimituksia kritisoivien kansalaisten "velvollisuus" olisi ottaa asioista selvää. Joskus se vaatii hieman työtä, mutta useimmiten tämäkin urakka helpottuu hyvien lähteiden löydyttyä.

Ja kun nämä kriittiset journalismia naama punaisena vaativat bikinikuvaklikkaajat pääsevät asioiden äärelle, niin se keskustelu syttyy kuin itsestään. Keskustelun jälkeen toimituksetkin hoksaavat, että "tämähän piruvie kiinnostaa populaa", ja siitä alkaa artikkelitehtailu, mielenkiintoiset haastattelut ja paremmat äänestysvalinnat.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu