Perustuslain vastainen kansalaisaloite?

Korkealle jalustettu teksti Paavo Väyrysen aloitteena oleva kansalaisaloite on joutunut suoranaisesti virheellisten – ja pahantahtoisten – tulkintojen alle perustuslakivaliokunnan otettua kantansa asiaan. Olen toki pettynyt valiokunnan päätökseen, ja pelkään sen seurauksia. Esimerkiksi US:n huomiokorokkeelle nostama Puheenvuoro-teksti sisältää omituisia Seppo-Juha Pietikäisen mietteitä kansalaisaloitteen "perustuslain vastaisuudesta". Perustuslaissa ei kielletä kansalaisaloitteita. Lakitekstissä ne on jopa mahdollistettu.

Tärkeintä on se, miltä tämä näyttää.

Näyttää nyt siltä, että te v**un uuvatit ette yksinkertaisesti osaa salonkikelpoista suomea, ettekä osaa siksi ilmaista oikein sitä, miltä teistä tuntuu. Joten tukehtukaapa p**kaan. Παρακαλώ. (Kunhan maksatte veronne.)

En yht'äkkiseltään kykene keksimään parempaa keinoa kannustaa kansalaisia ulkoparlamentaarisiin toimiin.

Neuvoa antavien kansanäänestysten torppaaminen on vaarallista. Ensinnäkin veronmaksajat maksavat itsensä kipeiksi ja sairaiksi virkamiesarmadalle, jonka tehtävä on tehdä esityksistä "salonkikelpoista suomea". Maksavat ilman vastiketta, toisin sanoen. Mölyätte mitä mölyätte, juna työmatkalaisille lähtee edelleen klo 22:28 ja on perillä 2:42 työpäivän alkaessa seitsemältä.

Toiseksi, kyseessä on neuvoa antava kansanäänestys (lakimme ei tiedosta sitovaa kansanäänestystä), joten sen tuloksen ollessa vaikka 10-90, voi edelleen pidellä kiinni norsunluutorneista seuraaviin vaaleihin asti. Ja nimitellä nepopotismin mukaisesti virkamiesarmadaa torppaamaan lisää kansan mielipiteitä.

Kolmanneksi, on turhaa puhua populismin noususta paheksuttavassa sävyssä. Valtaapitävät pitävät paitsi vallasta myös oikeassa olemisesta.


SJP:lle sellaiset terkut, ettei kansalaisaloite ole perustuslain vastainen. Aloitteen sisällön vuoksi se saattaa toki aiheuttaa muutoksia perustuslakiin. Perustuslakia ei noin vain muutella, selvä se. Mutta ei se ole tavatonta. Esimerkiksi Italiassa järjestetään kansanäänestys aiheesta 4.12.

En tiedä mitä siitä sanoa. Jos Renzi "häviää" niin hän astunee syrjään. Jos hän "voittaa" niin se voi onneksemme sinetöidä Viiden tähden liikkeen valtaannousun viimeistään 2018 vaaleissa. Eurooppa kitukasvutelkoon nyt ainakin siihen asti, ellei Ranskasta tule uutta ilmetta keväällä.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu