Merkel voi toivoa rekkaiskun olleen yksittäistapaus

Saksan liittokansleri Angela Merkelin toiveet neljännestä kanslerikaudesta lepää nyt oikeastaan vain yhden toiveen varassa: Berliinin rekkaiskun kaltainen terrori-isku ei toistu ainakaan ennen ensi syksyn liittopäivävaaleja. Merkel on viimeisen puolentoista vuoden aikana tehnyt lukuisia erilaisia liikkeitä Eurooppaan suuntautuneen pakolaiskriisin saralla. Mukana on myös suoranaisia virheitä, jotka eivät riipu tulkitsijan lukulasien sävyistä.

Viranomaiset toistavat viestiä, ettei tällaisia iskuja ole helppo estää. Se on totta. Niiden ehkäisemisessä on toki monenlaisia vaihtoehtoja. Unkari tarjoaa raja-aitoja, toiset betoniporsaita väkijoukkotilojen ympärille ja kolmannet oikeanlaista tiedottamista. Voimme varmaan kaikki yhtyä kolmannen vaihtoehdon tarpeellisuuden myöntämiseen.

Siitä on vajaa kuukausi, kun Yhdysvaltain sisäministeriö antoi matkustusohjeen kansalaisilleen joulun ajan Euroopan lomakaudeksi. Välttäkää yleisiä ja väkirikkaita tiloja, olkaa valppaana. Sisäministeriö kertoi saaneensa luotettavista lähteistä tietoja, että islamistiterroristit puuhaavat edelleen uusia iskuja Euroopassa. Saksan viranomaiset eivät onnistuneet välittämään tätä tietoa kansalaisilleen.

 

Merkel on mukaillut kriittisiä tahoja

Saksa on Merkelin johdolla määritellyt joitakin maita turvalliseksi, ja siten kiristänyt myönnettyjä turvapaikkakriteereitä. Saksa on ollut pääosassa Turkin kanssa solmitun palautussopimuksen näyttämöllä. Merkel kertoi, ettei Saksassa sallita kasvoja peittäviä puvusteita julkisilla paikoilla.

Nämä kaikki ovat myönnytyksiä niille tahoille, jotka ovat vaatineet muun muassa Saksan rajojen sulkemista. Merkelin kristillisten baijerilainen sisarpuolue CSU:n johtaja Horst Seehofer on vaatinut turvapaikkaa hakeville vuotuisia kiintiöitä. Tähän Merkel ei ole myöntynyt.

 

Kritiikin lähde on elintärkeää

Huomioitavaa on kuitenkin kronologinen järjestys myönnytyksille. Kun eurovastainen vaihtoehtopuolue AfD vaati jo kriisin alettua rajojen sulkemista niin Merkel ei hievahtanutkaan. Hän toisti mantraa "me pystymme tähän" alusta asti ja jopa Seehoferin kritiikin alettua.

Kun hänen omista riveistään alkoi kuulua epäilyjä strategian onnistumisesta niin linja koveni ja mantrat jäivät lausumatta. Voi siis olettaa, että nimenomaisesti CDU:n sisältä tuleva kritiikki on Merkelin huomiolistalla korkealla. Puolueen sisälle muodostuvat klikit voivat olla se tekijä, joka johtaa vaalitappioon sosialidemokraateille.

Tämä lienee hänen kannaltaan viisasta. Hän tuskin voi enää tässä vaiheessa haaveilla AfD:n kannattajien vaihtavan leiriä hänen siipiensä suojaan. Toisaalta AfD:n suosio on vakiintunut 12-15 prosentin tietämille. Vasemmistosta tai vihreistä ei liene niistäkään merkittävää vaaraa. Hänelle tärkeintä on pitää CDU suurempana kuin SPD ja jatkaa laajaa koalitiohallitusta ensi syksyn vaalien jälkeenkin.

 

Terrorismista yhtä mieltä

Saksan viranomaiset ja politiikot ovat yhtä mieltä siitä, että rekkaisku oli tahallinen ja siten terrori-isku. Vaikka Isis on ilmoittanut olevansa teosta vastuussa, sitä ei olla kirjoitushetkellä voitu varmistaa. Terrorijärjestö on toki kehottanut jäseniään juuri rekkayliajoihin.

Kyse voi silti vielä tässä vaiheessa olla muustakin kuin jihadistiterroristista. Ei ole täysin tavatonta saada kuuluisuutta saaneelle rikokselle matkijoita. Ja Nizzan rekkaverilöyly oli kiistatta kuuluisuutta saavuttanut hirmuteko.

Kaksi asiaa voivat kuitenkin pilata Merkelin neljännen kauden suunnitelmat perin pohjin. Yksi asia on, että Berliinin rekkaisku ei jää yksittäiseksi tapaukseksi. Toiseksi terrori-iskut eivät tule turvapaikkaa hakeneiden toimesta. Toistuvat jihadistiterrori-iskut kallistavat kyllä melkoisella varmuudella vaakakuppia AfD:n hyväksi.

Berliinin iskuissa nähtiin ensimmäiset siviiliuhrit. Aiemmissa Isisin kertomissa iskuissa ainoastaan tekijä itse on saanut surmansa. Tällä haavaa tekijä on vielä vapaalla jalalla.


Päivitys 21.12.2016 klo 14:45: Tunisialaismiestä etsitään.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu