Nuorissa on tulevaisuus?
Ranskalainen mielipidemittausjärjestö Ifop kertoi maan presidentinvaalien gallupeista pari verrattain mielenkiintoista seikkaa. Ensimmäinen on se, että lähes 40 prosenttia 18-24 -vuotiaista aikoo äänestää Marine Le Peniä. Toisaalta Le Penin äänestäjistä yli neljä viidesosaa on varma valinnastaan. Toiseksi varminta tukea saa konservatiivisen UMP:n François Fillon. Hänen kannattajistaan kolme viidesosaa on sementoinut äänensä. Emmanuel Macronin sinänsä hyvä kannatus on perin epävarmaa.
Mielenkiintoinen ero Fillonin ja Le Penin kannattajista tulee nimenomaan demografiasta. Siinä missä nuoriso on Le Penin kannalla – Fillon saisi 9 prosenttia nuorten äänistä – iäkkäämpi väestönosassa luvut heittävät härän pyllyä. Yli 65-vuotiaista Fillonin suosio hipoo 40 prosenttia, kun taas Le Pen kiehtoo hieman alle 20 prosenttia. Macronin lukemat näissä ikäkategorioissa on tasaisempi: häntä aikoo äänestää noin 20 prosenttia. Äänten epävarmuus on hänen suurin huolensa.
Talous, talous, talous
Nuorten ilmaantumista äänestyspaikoille ajaa yksi asia: maan taloustilanne. Ranskalaisnuoret kertovat, että heidän sukupolvestaan on hyvää vauhtia tulossa sellainen, joka menestyy vanhempiaan huonommin. Ranskan nuorisotyöttömyys huitelee virallisesti 10 prosentissa. OECD:n mukaan Ranskan nuorisotyöttömyysaste on lähes 25 prosenttia.
Nuoria risoo myös toistuvat "vanhan linjan" politiikkojen korruptioskandaalit. Tämä on sinällään ymmärrettävää. Sitä enemmän korruptio riepoo, mitä vähempään itse joutuu tyytymään.
Nuoret laiskoja äänestäjiä Ranskassa
Tilastotietojen valossa Le Penillä on hyvät mahdollisuudet menestyä vaaleissa. Yksi tilasto puhuu Le Penin menestymistä vastaan. Nuoret ovat erittäin laiskoja äänestäjiä Ranskassa.
On siis epäselvää aktualisoituuko nuorten äänet Le Penille varsinaisiksi ääniksi, vai lamaantuvatko lupaavat gallup-luvut vain katkeraan älinään.
Le Penin mahdollisen valinnan lisäksi tulee muistaa, että Ranskan parlamenttivaaleissa Le Penin mahdollisuudet saada myötäsukainen parlamentti on varsin ohut.
Joka tapauksessa Le Pen toimii hyvänä pelotteena "vanhan linjan" politiikoille. Esimerkiksi Hollannin vaaleissa Mark Rutte onnistui kutistamaan omaa vaalitappiotaan ja Geert Wildersin voittoa aloittamalla diplomaattisen kriisin Turkin kanssa. Hän otti Wildersin maahanmuuttovastaisia teemoja – toki kuorrutettuina – ja onnistui siinä näinkin hyvin.
Toivoa sopisi että ainakin meillä nuoriso lähtisi aktiivisesti muuttamaan politiikkaa.
Meidän vanhat puolueet ovat täysin ulalla yhteiskunnan ja tavallisen suomalaisen arjesta.
Meidän keski-ikäinen aktiiviväestö on uppoutunut omaan ja median luomaan valheeseen, josta ei näytä olevan ulospääsyä.
Meillä vanhoilla peli on jo menetetty, mutta nuorilla olisi vielä paljon saatavaan ja voitettavaa.
Ilman taistelua, äänestämistä, mitään korjausta nykytilaan ei ole odotettavissa, mutta huononnuksia varmasti on! Se pitäisi jokaisen nukkuvan muistaa!
Ilmoita asiaton viesti
Korruptio tuntuu olevan ”maan tapa” eteläisessä Euroopassa. Eikös Le Penilläkin ja puolueellaan ole pari rahaan liittyvää mulkkausta?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä 300 tonnin kupru nyt ainakin tuli mieleen. http://yle.fi/uutiset/3-9470657
Ilmoita asiaton viesti
Ei mennä kaivamaan tunkioita Ranskanmaalle, ennen kuin oma pesä on selvitetty. Suomessakin riittäisi pengottavaa yllin kyllin.
Ilmoita asiaton viesti
Samalla logiikalla turha puhua mitään muutakaan ulkomaista niin kauan kuin meillä on kotimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan juuri näin.
Poliitikkomme tekevät mitä huvittaa, mutta kansan mielenkiinto kohdistetaan muihin maihin, jotta poliitikkomme voivat tehdä mitä huvittaa.
Ilmoita asiaton viesti
On ainakin europarlamenttiin liittyviä palkkaussotkuja.
Ilmoita asiaton viesti
On mielenkiintoista miten vaihtelevasti puolueesi suhtautuu nuoriin äänestäjiin. Kun nämä äänestävät (tai ainakin kannattavat) Ranskassa Le Peniä on nuorissa tulevaisuus. Kun Suomessa vihreät ovat nuorten äänestäjien suosikkipuolue, on kyse nuorten tietämättömyydestä. Jotain johdonmukaisuutta kaipaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Onko persuissa niitä, jotka suhtautuvat varauksettoman innostuneesti Le Penin nuorilta saamaan kannatukseen? Ainakaan Henrin blogi ei tee tällaista vaikutelmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Otsikointi oli kylläkin osoitettu kaikille niille, jotka toitottavat, jotta nuorissa on tulevaisuus. Ajattelin kysyä heidän näkemystään tämän evidenssin osalta, jotta näinkö pysyvät kannassaan?
Pointti on kuitenkin se, ettei Hollannin tai Saksan vaalit ole kovin epäselviä tässä ”veneenkeikutusongelmassa”, jonka euro on mailleen aiheuttanut.
Ranskassa se mahdollisuus on. Sekä ensi vuonna sitten Italiassa.
—
Eiköhän vihreätkin vielä ”pääse” osallistumaan toistuviin kikyihin laadintapuolella. Pelitilaa on kovin vähän: yhtäältä puristaa euro, toisaalta luottoluokittajat.
Minä olen ainakin esittänyt vaihtoehdon välttääksemme nämä toistuvat kikyt ja tasata ylipainoon joutuneen elintasomme kustannukset tasaisesti kaikille suomalaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Le Penin kannatusta voiddan kuvata ehdokkuuden julkistamisesta lähtien vaakasuoralla janalla.
Ilmoita asiaton viesti
Aluksi sanotaan, ettei Lusifeerusta ole olemasakaan, mutta kun sellainen on saatu synnytetyksi, huomataan, että kuinkas nyt. Ja sitten sitä ajetaan Peelsepuupilla pois.
Tavallaan Mark Rutte joutui tilaamaan nootin Turkista ajaakseen Wildersin kannatusta hieman pois. Aika koomista, sanoisin.
—
Nuorista puheen ollen, siis niistä, joilla ei ole omakohtaista muistikuvaa aiemmista kriiseistä, tämä kehitys, jota kutsutaan EU:n heille tarjoamaksi suureksi tilaisuudeksi, tuntuu ihmeelliseltä, koska muusta ei ehkä ole tietoa käytännössä.
Kuitenkin ennen 1990-lukua, 8-12%:n työttömuuslukuja ei käytännössä ollut. Kun nuoret nyt kohtaavat Suomessa 25%:n ja Välimerellä 50%:n noteerauksia, niitä ei osata suhteuttaa oikein mihinkään.
Me olemme tottuneet uuteen normaaliin 300-400.000 ihmisen työttömyyten, kun vielä 1990-luvun syöksyssä yli 200.000 oli täyttä katastrofia. Ja aiemmin jo 100.000:a pidettiin hävyttömänä.
Ilmoita asiaton viesti