Nuorissa on tulevaisuus?

Ranskalainen mielipidemittausjärjestö Ifop kertoi maan presidentinvaalien gallupeista pari verrattain mielenkiintoista seikkaa. Ensimmäinen on se, että lähes 40 prosenttia 18-24 -vuotiaista aikoo äänestää Marine Le Peniä. Toisaalta Le Penin äänestäjistä yli neljä viidesosaa on varma valinnastaan. Toiseksi varminta tukea saa konservatiivisen UMP:n François Fillon. Hänen kannattajistaan kolme viidesosaa on sementoinut äänensä. Emmanuel Macronin sinänsä hyvä kannatus on perin epävarmaa.

Mielenkiintoinen ero Fillonin ja Le Penin kannattajista tulee nimenomaan demografiasta. Siinä missä nuoriso on Le Penin kannalla – Fillon saisi 9 prosenttia nuorten äänistä – iäkkäämpi väestönosassa luvut heittävät härän pyllyä. Yli 65-vuotiaista Fillonin suosio hipoo 40 prosenttia, kun taas Le Pen kiehtoo hieman alle 20 prosenttia. Macronin lukemat näissä ikäkategorioissa on tasaisempi: häntä aikoo äänestää noin 20 prosenttia. Äänten epävarmuus on hänen suurin huolensa.

 

Talous, talous, talous

Nuorten ilmaantumista äänestyspaikoille ajaa yksi asia: maan taloustilanne. Ranskalaisnuoret kertovat, että heidän sukupolvestaan on hyvää vauhtia tulossa sellainen, joka menestyy vanhempiaan huonommin. Ranskan nuorisotyöttömyys huitelee virallisesti 10 prosentissa. OECD:n mukaan Ranskan nuorisotyöttömyysaste on lähes 25 prosenttia.

Nuoria risoo myös toistuvat "vanhan linjan" politiikkojen korruptioskandaalit. Tämä on sinällään ymmärrettävää. Sitä enemmän korruptio riepoo, mitä vähempään itse joutuu tyytymään.

 

Nuoret laiskoja äänestäjiä Ranskassa

Tilastotietojen valossa Le Penillä on hyvät mahdollisuudet menestyä vaaleissa. Yksi tilasto puhuu Le Penin menestymistä vastaan. Nuoret ovat erittäin laiskoja äänestäjiä Ranskassa.

On siis epäselvää aktualisoituuko nuorten äänet Le Penille varsinaisiksi ääniksi, vai lamaantuvatko lupaavat gallup-luvut vain katkeraan älinään.

Le Penin mahdollisen valinnan lisäksi tulee muistaa, että Ranskan parlamenttivaaleissa Le Penin mahdollisuudet saada myötäsukainen parlamentti on varsin ohut.

Joka tapauksessa Le Pen toimii hyvänä pelotteena "vanhan linjan" politiikoille. Esimerkiksi Hollannin vaaleissa Mark Rutte onnistui kutistamaan omaa vaalitappiotaan ja Geert Wildersin voittoa aloittamalla diplomaattisen kriisin Turkin kanssa. Hän otti Wildersin maahanmuuttovastaisia teemoja – toki kuorrutettuina – ja onnistui siinä näinkin hyvin.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu