Joko olemme valmiit uuteen taloussakkaukseen?

Edellisestä hullusta talousromahduksesta on kulunut kohta yhdeksän vuotta. Yhdysvaltain asuntoluottokupla puhkesi ja jäädytti rahavirrat. Rahavirtojen jäätyminen paljasti euromaiden synkän tilanteen. Finanssikriisiksikin kutsuttu taloushäiriö alkoi jo vuonna 2006. Se alkoi oireilla pahasti 2007. Ja vuonna 2008 siitä tuli uutinen.

Tuota isoa rytinää ennen notkahti vuosituhanteen vaihteessa. Se oli niin sanottu teknologiakupla. 1991-92 -eurokriisimme jo minunkin ikäpolvi muistaa. 80-luvulla ei ollut oikeastaan juuri muuta kuin ns. tequilakriisi. Se koski latinalaista amerikkaa. Makrotalodelliset syyt olivat kuin kahdessa näkemässämme eurokriisissä (1990-luvulla ja 2010 alkaen).

Mutta 70-luvulla käynnistynyt öljykriisi haamusi vielä vuosikymmenen lopussa. Yhdysvaltain inflaatiokammoinen keskuspankki teki omat johtopäätöksensä vuosikymmenen vaihteessa. Tequilakriisin syttymiseen tällä oli oma osansa. Ihan niin kuin finanssikriisi johti eurokriisiin.

Nämä pienet törmäykset toistuvat noin 7-10 vuoden välein. Sen lisäksi noin 70 vuoden välein kärsimme kunnon krapulan. Suuri lama 1920-30 -lukujen taitteessa aiheutti ison hikan. Finanssikriisistä voinee sanoa samaa. Suuressa lamassa kultakantaiset valtiot (euron kaltainen valuuttarakenne) upposi suohon, ja poistuivat sieltä sitä mukaa, kun älysivät purkaa silloisen rahapoliittisen kehyksensä. Euromaat eivät ole tähän vielä kyenneet. Älykkyys tai viisaus – tai kumpikaan – ei vain yksinkertaisesti riitä.

Edellisestä talouskrapulasta on siis kulunut noin yhdeksän vuotta. Tokihan Eurooppa on nyt mitä parhaimmassa tikissä ottamaan vastaan seuraavan iskun moukarista?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu