Mitä miljardilla saa?

Oletko koskaan miettinyt tarkasti pohtien, jotta montako jäätelötötteröä saisit miljardilla eurolla ostoskeskuksen etupihalla olevasta jäätelökioskista? Loogisesti päättelevä ihminen ymmärtää miljardin euron olevan niin käsittämättömän suuri määrä rahaa, että se on parempi pilkkoa pienemmiksi paloiksi.

Miljardi on tuhat miljoonaa. Eli miljardilla saisi tuhatkertaisen määrän jäätelöä. Miljoonakin saattaa kuullostaa hankalalta konseptilta. Edetään samaan tapaan: montako jäätelötötteröä saisit tuhannella eurolla? Jos vaikka sovitaan tötterön hinnaksi 4 euroa, niin tuhannella eurolla tötteröitä tulee 250. Miljoona tarkoittaa tällä jäätelöhinnoittelulla 250 000 tötteröä. Miljardi taas 250 miljoonaa tötteröä.

Toisaalta tuolla miljardilla eurolla saa velkaa miljardin euron verran. Velkaa, jonka takaisinmaksua on ymmärretty pidentää kymmeniä vuosia.

 

Numerosokeus jakoi uskottavat ja epäuskottavat kahteen leiriin

Tavallinen ihminen taitaa absoluuttiset, kuten myös suhteelliset, luvut alle kymmenen luvuilla. Jos vaikka alle kymmenen linnun parvi laskeutuu lahdelle lepäämään niin ihminen osaa nopasti laskea lintujen lukumäärän. Seitsemän lintua näyttää jo erilaiselta kuin viisi lintua. Sen sijaan parven kokoeron 50 linnun ja 70 linnun välillä on likimain mahdoton "laskutehtävä". Entä 500 miljoonan ja 700 miljoonan linnun parvi?

Ihmisten kyky ymmärtää hyvin pieniä tai hyvin suuria lukuja intuitiolla on vaikeaa. Lisäksi me olemme hyvin huonoja arvioimaan lukumääriä jo opittujen asioiden kanssa. Hyvin moni arvaisi väärin kysyessäni vaikka sitä, montako kuuta Saturnuksella on. Ja melkoisen moni arvaisi väärin saadessaan asetettuaan arviolleen ala- ja ylärajan.

Miljardi euroa on siksi vaikeaa käsittää. Paljonko se oikeasti on? Miljardilla eurolla saisi muun muassa:

Miljardi euroa lähetettiin sen sijaan länsimaisille pankkiireille, joskin muodollisesti Kreikan kautta, vuonna 2010. Sitäkin uutisoitiin, kun saimme muutaman miljoonan takaisin korkotuottoina. No, korkotuotoista on jo osapuilleen luovuttu kokonaisuudessaan ja lisää rahaa on uponnut samaan europrojektiin.

Minun on vaikea kuvitella maailmanhalaajien huolta suurmoskeijahankkeen tyrskyistä, koska he ovat jo valinneet laittaa seitsemän moskeijan rahat pariisilaisten pankkiirien samppanjajuhliin.

Politiikassa on kyse prioriteeteista. Olen sen vuoksi äänestänyt ahkerasti, jotta se miljardi euroa olisi tullut käytettäväksi muihin kohteisiin. Hyväksyn sen, että muut halusivat rahat ojentaa pankkiireille. Sen sijaan en jaksaisi kuunnella sitä kiky-napinaa ja vanhusten huollon takkuamisista. Olisittehan te voineet äänestää aikanaan ne tyypit valtaan, jotka olisi torpanneet pankkiirituet ja kanavoida ne rahat vaikka vanhusten huoltoon.

Itsehän valitsimme.

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu