Pari tärkeää huomiota Ylen kannatusmittaustuloksesta

Yleisradion tilaama puoluekannatuskysely on parilta osin erittäin mielenkiintoinen. Se on ensimmäinen kysely, joka on tehty perussuomalaisten puoluekokouksen jälkimaininkien liplateltua hiljalleen kohti kesäistä rantaa.
Ensimmäinen huomio on tietysti se, että PS:n kannatus on noussut, vaikka puolueen eturivin kasvoista yli puolet lähtivät toisenlaisen vastausvaihtoehdon taakse. On tietysti houkuttelevaa ajatella, että eräänlainen painolasti heivautui ulos. Siltikin kysely on tehty pikatahtia, koska tilanteen akuutin luonteen vuoksi Ylellä tuli ymmärrettävästi kiire.
Samaisesta kiireestä johtuen kannatus nousi sen verran, kuin nuo mittaustulokset yleensäkin heilahtelevat. Tulosta ei siten voi pitää täysin sementoituneena, mutta se ratifioi ne käsitykset siitä, että PS:n kannalta yhden ydinjoukon tekemät ratkaisut olivat meille hyvä asia.
Toinen huomio koskee ministeririkasta eduskuntaryhmää. Aika harvalla puolueeksi aikovalla yhdistyksellä on tasavallan eduskunnassa noin neljännes jäsenistöstä ministereinä. Olettaisi siis, että kovan luokan nimilistalla kerääntyisi vallan toisenlaisia lukemia kuin alle 2,5 prosenttiyksikköä?
Se kaikista tärkein huomio
Kolmas huomio ei ole minun tekemäni. Sen teki hyvä ystäväni Juhani Huopainen. Hän laittoi taulukkolaskentaohjelman puntaroimaan hyvin todennäköistä esitystä eduskunnalle jo tämän vaalikauden aikana. Siinä Suomi asetettaisiin Euroopan liittovaltioon maksamaan kreikkalaisten eläkkeet, sekä espanjalaisten asuntolainat.
Kyseeseen tarvitaan perustuslakimuutos. Kiireellinen 5/6 enemmistö tuskin toteutuu, mutta hivutus 2/3 enemmistöllä onnistuu UV/ST:n painaessa jaa-ääntä yhdessä hallituspuolueiden; sekä vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n tuella. Liitekuva aukeaa suuremmaksi sitä klikkaamalla.
Tämän vuoksi "101 dalmatialaisesta" koostuva hallitus ei tullut kuuloonkaan.
UV/ST-ryhmäläisille on kenties luvattu taivaspaikka liittovaltion katetuista pöydistä, mutta sen varaan ei kannata laskea. Eipä Paavo Lipponenkaan saanut eurohivutuksestaan palkkioksi sitä komissaarin virkaa. Sen sijaan melko varmaa on se, että UV/ST-ryhmäläisten kokema kansan tyytymättömyys kyllä aktualisoituu.
Käyttäkää puheenjohtaja Jussi Halla-ahon antama harkinta-aika siis viisaasti. Kaikille ei ole harkinta-aikaa suotu.
En mitenkään ymmärrä kuinka yleinen mielipide sallii nykyisen itsevaltiasmaisen menon maamme hallituksessa?
Ilmoita asiaton viesti
Politiikka on siitä ihmeellinen laji, että se sallii sellaisten lakien menemistä lävitse, joita enemmistö ei missään nimessä kannattaisi.
Sitä se on muuallakin, eikä vain Suomessa. Joitain poikkeuksia on. Ranskassa ei työmarkkinauudistukset menneet lävitse (maan pääsemistä lähemmäksi ns. ”eurokuntoa”) edes enemmistön turvin viime presidentin- ja kansalliskokouskauden aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa myös lukea Chomskyn teos: Mediakontrolli sekä Valta ja terrori. Terävää analyysia miten ”vaalikarjaa” on helppo manipuloida. Soinilaisten tapauksessa kyseessä oli siksi tökerö toiminta Sipilä-Orpo voimaksikolta ja Soinilta, että sokea Reetakin näkee mistä oli kyse. Tulevat gallupit kertovat miten äijien käy. Jostain kumman syystä Orpon johtama kokoomus kasvattaa vielä kannatustaan, mutta tuskin kovinkaan kauan.
Odottelemme uusia vaaleja vielä anno 2017.
Ilmoita asiaton viesti
EU liittovaltio tulee, vaikka kuinka sitä vastaan taistellaan. Elämme jo nyt tavallaan liittovaltiossa!
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on enää vain nimestä: unioni pitää vaihtaa federaatioksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrataan tähän muualla ja muiden sanomia. Koska kyseellään ryhmän, ei puolueen, kannatusta josta kukaan ei tiedä vielä juuri mitään henkilöityy se heihin eli kuinka moni yhä seisoo porukan takana. Ei moni. Liittovaltiokehitys menee eteenpäin aina helpoimman kautta, tässä kohtaa turvallisuuden ja puolustuksen myötä.
https://demokraatti.fi/sipila-ja-merkel-keskusteli…
Ilmoita asiaton viesti
Huomiota voi laittaa senkin päälle että mahdolliset äänestäjät ovat hämmentyneitä tilanteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Sitäkin lienee liikkeellä. Siksi kirjoitinkin, ettei tätä pikavauhtia tehdyllä mittauksella voi kallioon hakata lukemia. Suuntaa antavia ne kuitenkin ovat. Piirijärjestöt ovat sankoin joukoin tukemassa jäsenistönsä äänestystulosta.
Itse en päässyt paikalle Jyväskylään antamaan omaa ääntäni. Ihan mukiinmemeviä tuloksia. Olisin yhdessä äänestyksessä varapuheenjohtajistoon äänestänyt ei-valituksi tullutta ehdokasta.
Ja vaikka kaikki äänestykset olisivatkin menneet henkilökohtaisella mieltymyksellä ”väärin” niin en minä olisi ovet paukkuen häipynyt. Poliittinen linjavalinta on minulle tärkeämpi kuin henkilökysymykset.
Ilmoita asiaton viesti
Ajattelin tehdä tästä blogauksen, mutta laitetaan se nyt tähän. Bloomberg kirjoittaa kuinka Saksa ja EU, ensin soitettuaan poskeaan Yhdysvalloille, vinkuu nyt Yhdysvaltoja hätiin Kiinaa ja Venäjää vastaan.
Samassa on myös yksi virke Merkelin ja Macronin yhteisjutusteluista yhteisbudjetista.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-06-21…
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä myös puhemies (nainen) on palaamassa ns. omiensa pariin?
Huolellisen harkinnan jälkeen…
Ilmoita asiaton viesti
Minusta olisi parempi että puhemies jäisi. Puhemieshän ei äänestä, joten se on yksi ääni pois hallitukselta.
Ilmoita asiaton viesti
Nojoo. Tällä kertaa ei auta edes vpj-käyttökikkailu, että saadaan oppositiolta ääni suljettua. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Tuli mieleen, koska hän allekirjoitti vielä v. 2011 N-manifestin.
Ilmoita asiaton viesti
Tottahan toki jää muutoinkin uuvatteihin, sillä on maksettava velkaa takaisin Soinille puhemiehen paikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä oletat, että vasemmistoliittolaiset kansanedustajat painavat Kyllä-nappia?
Ilmoita asiaton viesti
Oletushan ei ole minun, mutta kyllähän vassi on pitkään mankunut eurooppalaista solidaarisuutta?
Ilmoita asiaton viesti
Vasemmiston solidaarisuus varsinkin pankkiireille on ollut suorastaan ylitsevuotavaa.
Ilmoita asiaton viesti
🙂
Ja perussuomalaisten solidaarisuus eurooppalaisille pankkiireille on vasemmistonkin solidaarisuutta ylitsevuotavampaa :
http://www.hs.fi/politiikka/art-2000002838767.html
Ilmoita asiaton viesti
Tuo oli loikkari-Soinin oma näkemys. Perussuomalaisten puolueohjelmaan ei kuulu EU-maiden tukipaketit eikä liittovaltiokaan jota kovalla kiireellä nyt ollaan rakentamassa. SDP ja vasemmistoliitto ovat aina äänestäneet tukien ja EU:n puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kesällä 2015 koko Perussuomalaiset rp:n puolueorganisaatio tuki Soinia kuten myös jäsenistö kuuliaisuus silmissä kiiluen.
Toki noista tukipakettien taustoista olet jossain määrin oikeassa eikä Soinilla ollut periaatteessakaan mahdollisuutta kieltäytyä niiden hyväksymisestä – hallitusvastuussa ollessa kompromissien tekeminen on väistämätöntä. (=> halla-aholaisia perussuomalaisia voi pitää vastuunpakoilijoina heidän loikatessaan oppositioon)
Ainakaan itse en kannata tiukan keskushallintoista liittovaltiomallia, mutta eurooppalaista yhteistyötä on muuten syytä syventää mm. lähialueturvallisuuden vuoksi ja sukupuolten välisen tasa-avon edistämisen takia….
Ilmoita asiaton viesti
En minä ole kantaani vaihtanut. Puolueen johto vaihtoi. Ja ”me” vaihdoimme johtajamme.
Itse en ollut siis äänestämässä, mutta pystyn elämään toteutuneen tuloksen kanssa… enemmän kuin hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ollaan esitetty mm. yhtenäisempää sosiaaliturvajärjestelmää liikkuvan työvoiman turvaksi, mutta siitä on vielä pitkä matka vaatimuksille yhteisen hallinnon alla toimivasta Eu-liittovaltiosta…
Ilmoita asiaton viesti
Eihän se tietenkään ole automaattista mutta kun tiedetään vasureissa on Li ja Dan huseeraamassa johdossa niin … Asia ei olisi niin sini-vihreä-punainen jos kansanedustajat todellakin voisivat päättää jostakin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenköhän se Paavon Kansanpuolue vaikuttaa asioihin?
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Rupesin pohtimaan, onko etelän metia taas syrjinyt Paavoa. Miksei kansalaispuolueen kannatusta ole kysytty!
Ilmoita asiaton viesti
Mä voisin Paavon puouetta kannattaakin – ihan piruttain, kun noi ek-puolueet ovat niin nössöjä.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Taisi korkki lentää jo vatukkoon.
Hyvää Jussia !
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää Jussia!
Korkki aukeaa vasta huomenna n. klo 19.00
Pitäisi ennen sitä jonkinlainen kolmen metrin pöytä tehdä. Laudat, koolingit ja ruuvit on jo paikalla. Huomenna pora ja akkuruuviväännin, mutta… Ja se onkin iso mutta, huomiseksi luvattu +38 astetta varjossa (etelä-Bulgaria) ja pitäisi pihalle pöytä kasata. Auringossa. 🙂
Paavoa ajattelin lähinnä Paasikiven-Kekkosen linjan vuoksi ja hän tuntuu myös ymmärtävän mitä tämä liittovaltiokehitys tuo tullessaan. Ja että se vie Suomen itsenäisyyden mennessään.
Muiltakin löytyy samanlaista näkemystä, mutta ei ole mitään takeita, ”koska ryhmäkuri…”
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Äänestin Paavoa presidentinvaaleissa. Mietin kyllä onko se pyhäinhäväistys, sillä Paavolle ei mikään puolivillainen presidentinvirka sovi. Absoluuttinen kuningas Paavosta tulisi tulla ja Suomesta kuningaskunta!
Mietittiin tuossa että ehkä puoluekannatuskyselyyn ei otetakaan jumalaisia valtakuntia tai puolueita joiden kannatus nousee yli sadan prosentin. Se olisi epäreilua muille.
Korkki aukesi jo, kuten tuossa yksi kirjoittikin 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Suuri kuva asetelmassa on se tosiaasia, että Soini pystyi pitämään puolueen koossa, yhtenäisenä ja kasvavana vuosikymmenet, mutta Halla-ahon johdolla se hajosi kahdessa vuorokaudessa ja eduskuntaryhmä pieneni vajaaseen puolikkaaseen. Siinä näkyy uuden puheenjohtajan johtajaominaisuudet kaikessa raadollisuudessaan.
Ilmoita asiaton viesti
Puolue ei hajonnut vaan eduskuntaryhmä. Vennamolaiset lähti puolueesta mutta Halla-aholta oli oikea ratkaisu ottaa puoluehallitus haltuun. Toisenlainenkin lopputulos olisi ollut mahdollinen ja se ei toteutunut.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä muistan ehdokkaita johtotehtäviin niin joka ainoassa pestissä oli tarjolla ”uutena vaihtoehtona sinistä tulevaisuutta”.
Ne eivät vain menestyneet. Joskus käy näin, kun painetta ei saada purettua vuosien aikana hiljalleen.
Ilmoita asiaton viesti