Pari tärkeää huomiota Ylen kannatusmittaustuloksesta

Yleisradion tilaama puoluekannatuskysely on parilta osin erittäin mielenkiintoinen. Se on ensimmäinen kysely, joka on tehty perussuomalaisten puoluekokouksen jälkimaininkien liplateltua hiljalleen kohti kesäistä rantaa.

Ensimmäinen huomio on tietysti se, että PS:n kannatus on noussut, vaikka puolueen eturivin kasvoista yli puolet lähtivät toisenlaisen vastausvaihtoehdon taakse. On tietysti houkuttelevaa ajatella, että eräänlainen painolasti heivautui ulos. Siltikin kysely on tehty pikatahtia, koska tilanteen akuutin luonteen vuoksi Ylellä tuli ymmärrettävästi kiire.

Samaisesta kiireestä johtuen kannatus nousi sen verran, kuin nuo mittaustulokset yleensäkin heilahtelevat. Tulosta ei siten voi pitää täysin sementoituneena, mutta se ratifioi ne käsitykset siitä, että PS:n kannalta yhden ydinjoukon tekemät ratkaisut olivat meille hyvä asia.

Toinen huomio koskee ministeririkasta eduskuntaryhmää. Aika harvalla puolueeksi aikovalla yhdistyksellä on tasavallan eduskunnassa noin neljännes jäsenistöstä ministereinä. Olettaisi siis, että kovan luokan nimilistalla kerääntyisi vallan toisenlaisia lukemia kuin alle 2,5 prosenttiyksikköä?

 

Se kaikista tärkein huomio

Kolmas huomio ei ole minun tekemäni. Sen teki hyvä ystäväni Juhani Huopainen. Hän laittoi taulukkolaskentaohjelman puntaroimaan hyvin todennäköistä esitystä eduskunnalle jo tämän vaalikauden aikana. Siinä Suomi asetettaisiin Euroopan liittovaltioon maksamaan kreikkalaisten eläkkeet, sekä espanjalaisten asuntolainat.

Kyseeseen tarvitaan perustuslakimuutos. Kiireellinen 5/6 enemmistö tuskin toteutuu, mutta hivutus 2/3 enemmistöllä onnistuu UV/ST:n painaessa jaa-ääntä yhdessä hallituspuolueiden; sekä vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n tuella. Liitekuva aukeaa suuremmaksi sitä klikkaamalla.

Tämän vuoksi "101 dalmatialaisesta" koostuva hallitus ei tullut kuuloonkaan.

UV/ST-ryhmäläisille on kenties luvattu taivaspaikka liittovaltion katetuista pöydistä, mutta sen varaan ei kannata laskea. Eipä Paavo Lipponenkaan saanut eurohivutuksestaan palkkioksi sitä komissaarin virkaa. Sen sijaan melko varmaa on se, että UV/ST-ryhmäläisten kokema kansan tyytymättömyys kyllä aktualisoituu.

Käyttäkää puheenjohtaja Jussi Halla-ahon antama harkinta-aika siis viisaasti. Kaikille ei ole harkinta-aikaa suotu.

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu