Italian euroeroa kenties mahdotonta pysäyttää enää
Italian maaliskuun vaalien jälkeen markkinoiden tyyneys tuntui minusta täysin käsittämättömältä. Likipitäen koko huhtikuun aikana oli mahdollista myydä kaikki mahdollinen Italiaan liittyvä – ja shortata lisää. Vasta, kun Liitto (ex Pohjoisen Liitto) ja Viiden tähden liike aloittivat yhdessä hallitustunnustelut alkoi paniikki.
Paniikille oli tilausta jo ennen vaaleja [linkki 1][linkki 2].
Italian presidentti Sergio Mattarella kertoi sunnuntaina epäävänsä eurovastaisen valtiovarainministeri Paolo Savonan. Hänellä oli kaksi perustelua. Ensimmäinen niistä oli Italian joukkovelkakirjojen korkojen nousu (velkakirjan hinta laski.)
Tämän päätöksen jälkeen korot ovat nousseet entistä nopeammin. Tiistaina aamupäivällä Italian 2-vuotisen joukkovelkakirjan korko on noussut jälkimarkkinoilla yli 100 korkopistettä.
Mattarellan toinen perustelu oli, että koska vaalien alla eurojäsenyys ei ollut vaaliteemana niin sitä ei voi tuoda takaoven kautta hallitusohjelmaankaan.
Nyt tilanne on selvä. Jos Liitto ja Viiden tähden liike muodostaa vaaliliiton tuleviin syksyn vaaleihin niin tämä on samalla kannanotto Italian eurojäsenyydestä. Tuoreimmassa mielipidekyselyssä Viiden tähden liike mittautti 29,5 prosentin kannatuksen ja Liitto komeassa nosteessa pamautti ruutuun lukemat 27,5 prosenttia. Yhteensä tämä tekee siis 57 prosenttia, mikä riittäisi komeasti enemmistöhallitukseen. Se voi houkutella Liittoa jättämään oikeistokoalitio, jossa etenkin Forza Italia on laskussa.
Sekä Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini ja Viiden tähden liikkeen puheenjohtaja Luigi Di Maio ovat kehottaneet kansalaisia protesteihin. Salvini on herroista selkeästi eurovastaisempi.
Siinähän teille on kansanäänestys eurosta. Lukema on osapuilleen sama kuin italialaisten näkemys Liiton ja Viiden tähden liikkeen hallitusohjelmasta. 61 prosenttia italialaisista piti sitä hyvänä.
Suomellahan ei varmaan vielä(kään) ole suunnitelmaa euroeron tai euron hajoamisen varalle? Ei kovin viisasta.
Päivitys 29.5.2018 klo 11:45: Italian 2-vuotisen joukkovelkakirjan jälkimarkkinakorko on noussut jo 150 korkopisteellä. 10-vuotisen lainan korko on käyttäytynyt maltillisemmin ja noussut vain 68 korkopistettä. Lyhyen lainan ripeämpi nousu yli pidempien lainojen viittaa maksukyvyttömyysuhkaan ts. Italian eurojäsenyys päättyy rysähtäen seinien lävitse.
Korjaus 29.5.2018 klo 15:40: Sergio Mattarella on Italian presidentti, eikä aiemmin virheellisesti ilmoitettu pääministeri.
Italian presidentiltä oli virhe liike torpata hallituksen muodostus. Mutta voi olla että Conte oli kompromissi sen takia että saatiin Italian presidentti hylkäämään hänet.
Peliliike mihin Liiga ja viiden tähden liike tähtäsikin. Ja joka onnistui selvästi. Joka tapauksessa Italialla ei ole toimivaa hallitusta pitkään aikaan ja tämä haittaa Eu:n toimintaa. Moninkertainen Win win tilanne euroskeptikoille.
Ilmoita asiaton viesti
”Moninkertainen Win win tilanne euroskeptikoille.”
En nyt viitsisi muistuttaa ettei tämä mitenkään yllätyksenä tullut mainitsemillesi eurorealisteille, Italian ongelmista puhuttiin paljon jo vuosia sitten Kreikan velkojen ollessa maksuvuorossa. Tuolloin mainittiin ettei Italian velkoja voi kuitata samalla tavalla kuin Kreikan velkoja, ovat vähän eri luokkaa. Ehkä Katainen ottaa taas niskalenkin markkinavoimista tai sitten ei.
Ilmoita asiaton viesti
Italialla on hyvä kiristysote euroalueen muuttamisesta tulonsiirtounioniksi. He voivat jättää euron rinnakkaisvaluutalla. Siitä syntyisi sellainen sotku, että taitaa euro kuoppaantua siinä samalla.
Painetta tulonsiirtounionin (tai liittovaltion) hyväksymiseen siis on. Suomen hallitus puoltaa liittovaltiota, kansalaisten tahdon vastaisesti. Hallitus joutuukin siksi jatkamaan edellistenkin federaatiohalukkaiden hallitusten linjaa, ettei tässä mitään liittovaltiota, mutta jokaisessa mahdollisessa mutkassa sitä lähestytään.
Sitten voidaan kertoa kansalaisille, että jouduimme tähän ”vastentahtoisesti”.
Uskon suomalaisten nielevän noin 10 miljardin euron vuotuisen lapioinnin Etelä-Eurooppaan ilman sen suurempia mutinoita. Voimmehan aina lakkauttaa kaikki muut sairaalat, paitsi pääkaupunkiseudulla ja laittaa peruskoulu maksulliseksi saadaksemme tämän 10 miljardin kasaan.
Ilmoita asiaton viesti
Surullista mutta tämä tulevaisuudenkuva voi olla jopa totta.
Ilmoita asiaton viesti
”… jouduimme tähän ”vastentahtoisesti”.”
Päättäjämme kysyvät kansalta 2021:
”Kuka uskoo että jouduimme tähän tilanteeseen vastentahtoisesti?”
Ja kansa vastaa kuorossa:
”Mää-ä-ä-ä-ääää”
Ilmoita asiaton viesti
Mihin pohjaat käsityksesi siitä, etteivät kansalaiset hyväksyisi Euroopan Unionin integraation syventämistä? Liittovaltio-uhkailu on tyypillistä Perussuomalaista pelottelua.
Minusta on tärkeää, että Italian ja Kreikan sooloiluille tehdään loppu. Se tarkoittaa toki kansallisen päätösvallan siirtämistä kansallisilta hallituksilta EU:lle. Ilman vastuuntuntoista talouspolitiikkaa joudumme noita miljardeja lapioimaan loputtomiin. Luulen, että suomalaiset nimenomaan haluavat entistä parempaa keskusjohdon ohjausta, jotta nuo etelä-eurooppalaiset veneenkeikuttajat saadaan kuriin.
Ilmoita asiaton viesti
”Luulen, että suomalaiset nimenomaan haluavat entistä parempaa keskusjohdon ohjausta”
On huomattu ettei federalistit välitä demokratiasta, ovat lähinnä diktatuurin kannattajia.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta harrastamastasi liittovaltio-uhkailusta taisinkin kommentissani mainita.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista.
Ilmoita asiaton viesti
Antaa mennä vaan, sopii Italian taloudelle täydellisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Yllättävää, että Ritalalle tuo sopii, kun eikö se nyt ole koko euron menoa, jos Italia ottaa hatkat egestä-
Ilmoita asiaton viesti
En minä ole koskaan mikään EU:n rakastaja ollut 🙂
Mulle kelpaa EU ihan hyvin, ja tuntuu kelpaavan muillekin kansalaisille, ei kukaan halua erota EU:sta, valuutalla mulle ei ole yhtään mitään väliä, se on vain väline, millä mä saan maitoa ja tupakkia kaupasta.
Musta tuntuu, että toi euro on eräille muille niin suuri intohimo, että kun siitä pääsee eroon, niin maiilma pelastuu ja Suomi kukoistaa 🙂
En oikeen usko siihenkään teoriaan, mutta aika näyttää.
Kaikkee voi kokeilla, ja tulokset sitte nähdään, mä luulen kuitenkin, että kun kyse on Italiasta, niin kukaan ei tiedä miten siellä poliitiikka hoidetaan, ei ne tiedä edes itse, velkainen ja kuralla oleva maa, mutta kovat puheet, tulee ihan yksi suomalainen puolue mieleen, joka pitää netissä kovaa meteliä, mutta mitään ei saa aikaiseksi 🙂
Antaa Italialaisten touhuta, se on vähän sama kuin jalkapallossa, että Saksa voittaa lopulta aina, ja Italiassa taas Berlusconi taitaa kohta taas hallita 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Juu on huomattu että monelle euro tarkoittaa vain sitä, että se lukee kolikossa ja setelissä ja toimii monessa maassa.
Mulle se tarkoittaa usean eritasoisen taloustilanteen omaavan jäsenvaltion yhteisvaluuttaa, joka ei koskaan voi olla arvoltaan optimaalinen hyvän inflaatiotason saavuttamiseksi.
Ja joka on esim nyt kovin arveluttava Suomelle kun kunkin jäsenvaltion sotkut voi romahduttaa koko euroalueen kun kaikki munat on samassa korissa.
Lisäksi munat jaetaan joillekin liian raakoina ja joillekin liian kypsinä.
Minkäänlaista järkevää perusteltua vastausta ei koskaan saa kun kysyy että millä muulla kun liittovaltiolla tai euroalueen hajoittamisella voi euron korjata?
Se on kohtuu perusteltu kysymys ja kun kysyjä on perussuomalainen niin tämä kysymys maalataan median toimesta populistiseksi höpinäksi jotta voidaan piilottaa kansalta se fakta, että nämä kykypuolueet ei tiedä vastausta.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoittaako Petteri vihreitä mökäämisellä…vai vasemmistoa tai demareita. Ainakaan ne eivät saa mitään aikaan metelin lisäksi. Minä tiedän yhden puolueen mikä pitää netin sijaan mekkalaa arkadianmäellä, mutta sen hyvät aloitteet lähtevät yleensä vuoden viiveellä muiden puolueiden tekeminä eteenpäin.
Eli syrjintää ja koulukiusaamista harrastetaan eduskunnassakin. Pitäisikö niiden poistaminen aloittaa sieltä?
Ja jos eurosta tai eu:sta kirjoituksen olisi tehnyt vaikka Ville Tavio niminen edustaja, niin olisi Petterin kommentti vain törkeyksiä vailla perusteita. Kuten yleensäkin tämän puolueen kohdalla.
Jos ja kun politiikkaa kommentoi, niin ei tarvitse olla aina samaa mieltä. Mutta jos sen tuo perusteettomana mölyämisenä esiin, niin lukija saakin kirjoittajasta sangen lapsellisen kuvan, jolloin menee kirjoittajan älykkäiltäkin kommenteilta pohja pois.
Kun on erimieltä politiikasta, niin siitä voisi kirjoittaa kuin aikuinen perustellen näkemyksiään. Se toisi mielestäni edes jonkinlaista arvoa keskusteluun.
Mutta on Petterin kanssa samankaltaista purua vintillä eduskunnassakin kun kaksi puolueen johtajaa jo jakaa hallituspaikkoja, eivätkä suostu hallituspaikoillaan yhteistyöhön persujen kanssa! Aikuiset miehet!?
Täysin vailla älyllisiä perusteita….paitsi arvopohjissa jotka ovat täysin erilaiset. Siinä he ovat oikeassa. Persujen arvopohjassa tuleekin Suomalaisten edut ensin mikä onkin päinvastaista näillä kahdella Suomen tuhoa ajavilla puolueilla. Ja politiikkaa voi silloin tehdä aivan kuten Italian presidenttikin.
Italian presidentti kyhäsi Roomalaisen oravanpyörän. Äänestetty hallitus ei sopinut pressalle ja hän pistää virkamieshallituksen pystyyn, mutta se taas ei kelpaa vaaleilla valitulle parlamentille. Eli uudet vaalit ja sama peli alkaa alusta. Tosin eu, euro ja maahanmuutto kriittiset voittavat aina vain enemmän.
Persut ennustivat sen kriittisen linjan kasvavan euroopassa ja nyt se toteutuu monen maan lisäksi Itsliassakin.
Suomi on ainoa maa pohjolassakin missä totuus ei tunnu valkenevan millään. Tämän päivän Belgian tapauskin on vain ”onnettomuus” missä ei maahanmuutolla ole mitään tekemistä, mutta kun Pariisissa pelastettiin lapsi, niin tärkeintä siinä oli, että pelastaja oli maahanmuuttaja. Se miten lapsi oli joutunut sinne tai miksi ei naapuriparvekkeen mies nostanut lasta ei uutisista selvinnyt. Maahanmuuttaja tausta tuli kyllä varmasti selväksi.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/valuutat/val…
Samalla kun europommi lähenee bigbangiä, niin meidän kiky parani muutamassa viikossa 10 kertaa enemmän, kuin Sipilän hallitus on saanut aikaan 3 vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ensin italia -> muiden maiden korotetut maksut -> muut maat eroavat. Eu on mahdoton yhtälö ja kun peräsimessä Junckerin ja Kataisen laltaiset ihmiset niin ..
Ilmoita asiaton viesti
Vähän etunojaa on otsikossasi Henri, mutta voihan se olla, että Italian jäsenyys eurossa joskus päättyy. Poliittis-taloudellinen vaikea tilanne on siellä toden totta kärjistynyt, minkä olet hyvin korkoesimerkein kirjoituksessasi kuvannut.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Mattarella pelasi pokeria kovien panosten pöydässä. Hän luottaa siihen, että syksyllä eurovastaiset puolueet saisivat vähemmän ääniä kuin maaliskuussa.
Tällä hetkellä ei siltä näytä.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeksi lyhyen maturiteetin velkakirjat ottaneet vuorokaudessa takkiin näin pahasti vuonna 1992.
https://uk.reuters.com/article/us-eurozone-bonds/i…
Tuona vuonna Italia lensi ulos ”euro 1.0:sta” (ERM) ja niin muuten lensi Suomikin.
Sentixin europurkuluvut (jotka toteutettiin viime viikonloppuna, eli alkuviikon sekasorto ei näy noissa) nousivat jo tässä vaiheessa.
En usko Matteo Salvinin edes haluavan Italian pysyvän euromaana.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus”ohjelmahan” lupasi 1. tuntuvaa valtion menojen lisäystä 2. tuntuvaa verojen vähentämistä 3. euroalueessa pysymistä 4. välinpitämättömyyttä euroalueen säännöistä. Ei ihme, että 61 % tykkäsi.
Ilmoita asiaton viesti
EU-komissio haluaa:
1) EU:n menojen lisäystä, 2) tuntuvaa jäsenmaiden maksujen nostoa, 3) euroalueen laajentamista ja 4) viis veisata EU:n perussopimuksesta, mm. Schengenin, budjetti- ja velkatasoihin yms. liittyvistä säänöistä.
Italia lienee mitä parhaimmin EU:n esimerkkiä noudattava jäsenmaa, jonka olisi aika poistua eurosta?
Ilmoita asiaton viesti
”Italia lienee mitä parhaimmin EU:n esimerkkiä noudattava jäsenmaa, jonka olisi aika poistua eurosta?”
Monet italialaiset muistanevat vielä uppoavan liiran. Liira vain upposi ja upposi, eikä sille uppoamiselle tullut koskaan loppua. Kaikki italialaiset eivät halua takaisin uppoavaa liiraa.
Jos italialaiset haluavat takaisin uppoavan liiransa, italialaiset ovat hulluja.
Uppoava liira ei pelastanut Italian taloutta ennen, eikä se pelastaisi sitä tulevaisuudessa.
Kreikkalaisetkin hyväksyivät lopulta EU:n ehdot, huolimatta populistijohtoisesta hallituksesta, koska eivät halunneet takaisin vanhaa uppoavaa valuuttaansa.
Jos italialaiset eivät ole hulluja, he päätyvät samaan ratkaisuun kuin kreikkalaiset. Mutta jos italialaiset on yhtä hulluja kuin britit he äänestävät euroeron puolesta.
Tämä olisi hyvin surullista, mutta se ei ole vielä varmaa että näin tapahtuisi.
Ilmoita asiaton viesti
poisto
Ilmoita asiaton viesti
Italian eurojäsenyys voi käytännössä päättyä vain euron yleiseen hajoamiseen. Italialle, kuten Kreikalle, ei mahdollisuus lähteä yksinään euroeroon ja massiiviseen valuuttapakoon ole lainkaan houkutteleva. Samoin, kuten Kreikankin kanssa oli, on sen intressissä saada europolitiikkaa muutettua vähintään itsensä suhteen. Jos mitään sellaista ei saada aikaan ja EU/euroryhmä ja EKP ryhtyvät sulkemaan sen valuuttahanoja, voi se luoda rinnakkaisvaluutan eroamatta eurosta (kuten Kreikan valtiovarainministeriö jo aikoi tehdä kun pääministeri yhtäkkiä nosti kädet ylös).
Eurosta ei ketään voi erottaa laillisesti. Laiton poisajo olisi saattanut onnistua pienen Kreikan kanssa, mutta ei suuren EU:n ydinvaltio Italian kanssa. Yritykseen kaatuisi mitä ilmeisimmin koko euro.
Ilmoita asiaton viesti
Voiko tosiaan luoda ”rinnakkaisvaluutan” eroamatta rahaliitosta? Siitä on varmaankin monta mielipidettä. Vaikea on kuvitella, että rahaliitto hajoaisi ilman täysimittaista sotaa Euroopassa.
Kananmunista voi tehdä munakkaan, mutta munakkaasta ei saa enää kananmunia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän Italia olisi teknisesti edelleen euromaa ja sen laillinen maksuvaluutta olisi euro. Sitä vain ei juuri näkyisi kierrossa, koska kaikki varmaan haluaisivat ensin päästä eroon omasta mini-bot -setelistöstä. Tällöin kierrossa olisi mini-botit, eivätkä enää oikein eurot. Turistit niitä tietysti kantaisivat maahan.
Siitä ei ole pitkä matka saman tien vaikka luopua eurosta. Ja Lex Monetaen avulla määrittää Italian lailliseksi maksuvälineeksi mini-botit (vaikka uudella nimellään ”liira”.)
Target2-balanssiin sopii imeä sitten koko EVM:n ja voi jäädä vielä muille euromaille vähän maksettavaakin. Plus tietty se, että sijoittajat sitten ymmärtävät EVM-laarin olevan tyhjä, ja mitä jos vaikka Portugalille tapahtuu taas jotain.
Eurokriisi 2.0 on valmis. Ensimmäisestä pidimme niin paljon, että päätimme rypeä siinä kaiken sen nousukauden ajan. Euro on siitä ihana, että se antaa meille suomalaisille ja italialaisille talouskasvuttomuuden ikuisen tilan. Antaa muiden mennä ohi oikealta ja vasemmalta. Sadan vuoden päästä olisimme jo aika mukavasti kehitysmaan tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
”Omasta mini-bot-setelistöstä?” : D
Eiköhän tässä Salvini ja kumppanit halua vain lisää rahaa itselleen ja puolueilleen. Kovaa valuuttaa eli euroja. Salvini kiroaa saksalaisia ja ranskalaisia, mutta tosi paikan tullen on varmaankin ostettavissa. Mustaa pekkaa eli liiroja ei halua oikeasti kukaan paitsi se, jolla on palkat ja edut sovittuna euroissa.
Väärän rahan painajat ovat tunnetusti niitä etsityimpiä ja vihatuimpia rikollisia. Eikä spekulanttejakaan siedetä kaikissa kulttuureissa. Sotia on käyty Euroopassa pienemmistäkin syistä.
Ilmoita asiaton viesti
Luotan kyllä Salvinin puhtaaseen intohimoon saada Italia pelastettua euron hampaista.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta mutta.
EU:han on rauhan unioni.
Ilmoita asiaton viesti
”Väärän rahan painajat ovat tunnetusti niitä etsityimpiä ja vihatuimpia rikollisia.”
ai kuten pankkiirit joita nostetaan päättäville paikoille jatkuvasti?
Pankkien loihtimat bitit ovat jo kauan olleet rinnakkaisvaluuttana,mutta sitä et sitten ole huomannut?
Ilmoita asiaton viesti
Tuplaantui
Ilmoita asiaton viesti
Totta muuten, mutta tokkopa tuohon sataa vuotta tarvitaan. Kreikka teki sen jo parissakymmenessä vuodessa euroryhmän ohjauksessa. Kreikan talouslukemat ovat kehitysmaan lukemia ja lähes kaikki hyvin koulutetut, joilla on minkäänlaisia näköaloja ulkomailla, ovat jättäneet tai jättämässä kotimaansa.
Ilmoita asiaton viesti
#15. Tietenkin voi kuka tahansa luoda valuutan. On eri asia keille se kelpaa.
Ostin aikanaan 1974 Pietarin kirkon katolla olevasta nunnien pitämästä matkamuistomyymälästä postikortteja. Sain takaisin isosta setelistä myös Italian yksityispankkien liiramääräisiä pikkuseteleitä.
No unohdin ostaa myös postimerkit. Sama nunna antoi sitten merkitkin ja minä maksoin niillä häneltä saamillani yksityispankkien seteleillä.
Nunna ei kelpuuttanut niitä enää takaisin. Opin tästä paljon valuutan saaman luottamuksen merkityksestä.
Opin myös katolisen kirkon jesuiittamoraalista. Se ei nyt ole kovin korkeaa taso se moraali.
Ilmoita asiaton viesti
Joo tuo mini-bot on jänskä juttu. Näinköhän käy, että Italiasta tulee ensimmäinen euromaa, joka ottaa käyttöön oman rinnakkaisvaluutan.
Maa on suht’ omavarainen esimerkiksi elintarviketuotannossa ja monilla muillakin aloilla, jotka liittyvät tavallisen italialaisen arkeen. Oma liira saattaisi pitää
keskiverto kansalaisen elämäntilanteen kuosissa. Pelastavana tekijänä tietysti toimii harmaa talous, joka on huippukorkea:):).
Mutta aidon oikeasti, Unionimme ja rysselin talousneropattien on vaikea keksiä sanktioita Italialaisen kaltaiselle maalle. Ulkopuolelta tuleva ”talous kosultointi” ei oman omalaatuisen järkeilyni mukaan toimi tässä tapauksessa. Italia on myös merkittävä vientimaa ja turha kuvitella etteikö se pitkälle jalostetuilla tuotteilla olisi kysyntää edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa muistaa, että populismi on keksitty Italiassa. Salvini on köyhän miehen Mussolini pompööseine elkeineen ja tyhjine puheineen.
Ilmoita asiaton viesti
Draaman uusin huikea käänne jota tuskin tarvitsee alkaa analysoimaan. Toiset ymmärtävät ja toiset ovat tietoisesti ymmärtämättä, YLE:n muotoilu on hilpeä kuten aina ja voin vain odottaa hillotolppalaisten ylistyskuoroa siitä miksi kannattaa istua eri pöytien alla …
https://yle.fi/uutiset/3-10229185
EU:n leikattu budjetti tuomassa Suomelle yllättäen lisää rahaa
Uusi esitys siirtää samalla rahoituksen painopistettä idästä etelään. Puolan, Unkarin ja Tshekin tasavallan rahoitusta leikataan miltei neljänneksellä. Puola on ollut suurin koheesiorahan vastaanottaja, joka on tällä kaudella saanut liki 12 miljardia euroa vuodessa.
Komission mukaan tämä johtuu osittain talouskasvusta: Keski-Euroopan maiden taloudet ovat kasvaneet nopeasti sen jälkeen kun nykyistä koheesiobudjettia laadittiin.
– Vaurastumisen luonnollinen seuraus on koheesiotukien asteittainen väheneminen, sanoi asiasta vastaava komissaari Corina Crețu iltapäivällä.
Samaan aikaan talouskriisin koettelemat Italia, Espanja ja Kreikka saavat tulevalla kaudella merkittävästi lisää rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Italian tilanne ja historiakin muistuttaa Argentiinan polkua kaaoksesta toiseen poliittisen kriisin seuratessa toinen toistaan. Valuuttaa Argentiinassa on yritetty pelastaa milloin milläkin. Kiinnitetty välillä dollariin jne. Maa julistettiin 2000-luvun alussa maksukyvyttömäksi. Velkoja on saatu anteeksi. Jne..jne. Maailma nyt vaan on erilainen kuin muutama kymmenen vuotta sitten. Tällä hetkellä Argentiinalla menee näin.
https://www.verkkouutiset.fi/talouskriisi-syvenee-…
Italia on laiminlyönyt monen muun maan tapaan rakenteelliset uudistukset, jotka ovat pakollisia, mikäli aikoo selvitä kehittyvien maiden ja tihenevien kysynnän muutoksien puristuksissa. Äänestäjille syötetyillä katteettomilla lupauksilla saadaan kyllä valtaa. Tilapäisesti. Sitten edessä voi hyvinkin olla ”argentiinalainen koominen ooppera”. Mutta kukin demokratiakin valitsee tiensä saamansa infon perusteella. Pehmustettuun toiveiden tynnyriin on helpompi hypätä kellimään viinilasi kädessä kuin virtaavaan sameaan veteen.
Ilmoita asiaton viesti
Argentiinan tämänkertainen ongelma on velkaantuminen sellaisella valuutalla, johon sillä ei ole rahapoliittista kontrollia.
Italian tämänkin kertainen ongelma on velkaantuminen sellaisella valuutalla, johon sillä ei ole rahapoliittista kontrollia.
Italialaiset ovat kenties ”tottuneet” vanhan ajan malliin, jolloin liiran heikentymisellä aika ajoin parannettiin taas kilpailukykyä.
Muutettiin vain yhtä hintaa. Tehokkaasti ja kerralla.
Suomessa on nyt muutettu miljoonia hintoja yhden sijaan. Muutetaan eläkkeiden hintaa, eri palkkojen hintaa jne.
Ilmoita asiaton viesti
Suosisttelen tarkastelemaan Argentiinan ”valuuttaputkia” ja kaaoksien syitä hieman pidemmällä aikavälillä.
Elämme kansainvälisesti voimakkaasti verkottuneessa reaalitaloudessa, missä valtioitten omavaraisuus on harvinaista herkkua. Kehittyneissä länsimaissa reaalitalouden rattaat on pystyttävä pitämään rasvassa ja uuden luominen kovassa kurssissa. Omasta pienehköstä valuutasta tulee helposti hidaste ja/tai todellisten ongelmien siirtäjä. Sitten joudutaan Argentiinan tapaan turvautumaan hätäpäissään dollariin tai kuten nyt Afrikassa on tapahtumassa muutamien maitten kohdalla -turvautuminen kiinan valuuttaan.
Katsotaan, miten tilanne Italiassa etenee. Toisaalta olisi ehkä hyväkin saada käytännön kokemusta euroerosta tarpeeksi ison valtion kohdalla kuten saadaan parasta aikaa Iso-Britannian kohdalla EU-erosta. Miten reaalitaloudet ja verkostot tilannetta pystyvät käsittelemään. Luottamuksella on iso merkitys kansainvälisessä politiikassa ja kaupanteossa miljoonine sopimuksineen.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö Saksa erottaa eurosta? Saksa pitää euron arvon korkeana. Saksa hyötyy siitä, mutta reuna-alueiden valtioille mm italialle, kreikalle, jne.. Suomi mukaan lukien euro näyttää olevan liian korkealla suhteessa dollariin? Talous täälläkin piristyi heti kun euron arvo laski hetkeksi?
Kyllä maailma verkottuu ja kehittyy. Ei eu voi olla ainoa vaihtoehto asioiden hoitamiseksi. Kyllä se vie liberaalien demokratioiden vallan itselleen. Jokainen unionissa tehty sitova päätös kävelee yli euroopan liberaalien demokratioiden omien parlamenttien. No jotkut pitävät sitä hyvänä. Minusta se ei voi jatkua kovinkaan pitkään. Enkä näe että me olisimme hyötyneet mitenkään unionista. Ehkä jotain turvallisuus poliittista hyötyä on ollut.
Ilmoita asiaton viesti
”Pitäisikö Saksa erottaa eurosta?” Hieman sentään realismia noihin heittoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Sarkasmiahan se, mutta sisältää asiaa. Onko se fanatiikolle liikaa. Saako antaa nimiä? Niitä mielellään muille jakelet.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo, olen kyllä sitä tehnyt.
Argentiinan vuosituhannen alun ”krässi” oli aivan samantyylinen kuin Suomen, Italian ja Ison-Britannian krässi 1992. Tuolloin leikittiin euro 1.0:lla hienoine valuuttaputkineen. Ei siinä mitään, kyllähän nuo viritykset toimivat hyvinä aikoina. Huonoina hetkinä (taantumat yms.) ne ovat sitten suorastaan infernaalisia.
Kauko-idässä koettiin muuten kanssa valuuttaleikkien karmaiseva voima. 90-luvun lopulla dollarikytköksiä repesi tuon tuosta.
Tarvitsemme ennakkotapauksen euroerosta? Ison-Britannian bruttokansantuotteen kehitystä voi seurata esimerkiksi vuosina 1982-2002, missä tämä euro 1.0:n hajoaminen osuu aikajanan keskelle vuoteen 1992. Katso, hämmästy ja ihastele.
Suomenkin talous pinkaisi ripeään kasvuun vs. nyt koettuun kadotettuun vuosikymmeneen.
Talous on siitä ikävä, ettei näihin kadotettuihin vuosikymmeniin ole varaa, koska aina ne taloushäiriöt jostain tuppaavat tulla – ja hyvin usein juuri noin kymmenen vuoden välein.
Ilmoita asiaton viesti
EU:n tilanne ja historiakin muistuttaa Argentiinan polkua kaaoksesta toiseen poliittisen kriisin seuratessa toinen toistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Miettisimmekö hetken, mitä tarkoittaa suuresti tavoiteltu ”konvergenssi”?
Ensin hieman Kreikan kantilta (2010):
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4292…
Sitten euron kantilta yleensä (2007):
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178…
On kysymys EU:n ja sen jäsenmaiden toiminnan integriteetistä. Se on päällystetty aikomuksilla, muttei realiteeteilla tai sopimusten kunnoittamisella.
Euroalue eli yhteisvaluutta-alue murenee ja sen pitäisi tapahtua niin suunnitelmallisesti kuin mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Euroalue purkautuu jokatapauksessa ja on ollut vain ajan kysymys mikä sauma repeää ensimmäisenä. Euroaluetta pitää kasassa enään EKP:n löysä rahapolitiikka, joka sekin lopulta tulisi koitumaan euron tuhoksi.
Todennäköisesti euron lopun alku on nyt alkanut ja hyvä niin, sillä epäonnistunut valuuttakokeilu on syytä saada hautaansa mahd. nopeasti, jolloin euromaat pääsevät jälleen taloudellisesti vakaalle pohjalle omaan valuuttaansa turvautuen.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä EKP:n lupaus ja osto-ohjelmatkaan pelastanut esimerkiksi Italian 2-vuotisten joukkovelkakirjojen hintatasoa.
EKP:n ”sinko” alkaa vaikuttaa nuhaiselta ”hernepyssyltä”?
Ilmoita asiaton viesti
LTRO-velkakirjaostoja ei voi jatkaa loputtomasti, jo nyt n 25% euroalueen velasta on EKP:n taseessa.
Vain yhteisvastuu (yhteinen budjetti, tulonsiirrot, eurobondit, pankkiunioni) voisi pelastaa euroalueen, mutta siihen taas kukaan ei suostu.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä suostuisin.
Ilmoita asiaton viesti
EU:n ja sen edeltäjien kehitys on ollut menestys sen silloisille valtioille. Italia taisi tulla mukaan ihan ensimmäisten joukossa.
Kun katsotaan EU:n hajoamista havittelevia valtioita, näemme joukon demokratiaan hyvin heikosti sitoutuneita valtioita. Italia haluttiin sitouttaa, Kreikka luisui diktatuuriin ja Itä-Euroopan maat olivat Neuvostoliiton satelliitteja.
Oli toki virhe ottaa ”Eurooppaan” maita, jotka eivät täyttäneen kriteereitä, mutta supistettuun eurooppaan voisi palata. Annetaan valtioita poistua niiden iän vanhemmasta ja nuorimmasta päästä. Tiivis Eurooppa Saksan, Ranskan, muutamien keski-eurooppalaisten maiden ja Pohjois-Maiden kesken toimisi varmasti nykyistä paremmin.
Tiivistetty Eurooppa toimisi paremmin, kannattaisi harkita.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin. Etelän vetelät ovat turha painolasti eikä pohjoinen Suomikaan ihan täytä vaatimuksia. Keski-euroopan kovat maat pärjäisivät omassa unionissaan vallan mainiosti.
Ilmoita asiaton viesti
Tupla
Ilmoita asiaton viesti
Hmm, eli supistettu muoto tarkoittaisi sitä, että Euroopan unioniin kuuluisi vain ne alunperin Maastrichtin sopimuksen täyttäneet maat?
Jos nyt en ihan väärin muista niin monoa tulisi melko monelle maalle. Jäljelle jäisivät Luxemburg ja Belgia.
Ilmoita asiaton viesti
Myönnän tuhlanneeni 3 minuuttia elämästäni kun selailin montako kertaa tämä ”toimittaja” on kirjoittanut saman blogin jossa aina euro romahtaa just. Kyllästyin päästyäni kesäkuuhun 2015:
http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/196974-…
Varsinainen asiantuntija.
Ilmoita asiaton viesti
Sama juttu. Minäkin aikani jaksoin lukea näitä alakuloisia ennustuksia tuomiopäivän tulosta.
Ilmoita asiaton viesti
Jonkun se on aina nostettava markkafanaatikkojen mielialoja korkeammalle.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ilman EKP:n väliintuloa ja mandaattinsa ylittämistä kesällä 2012 tämä leikki olisi jo taputeltu. Sääntörikkomuksilla pusketaan eteen päin.
No niin, nyt EKP on sitten ostellut kaikkia yrityslainoja (tukee tiettyjä yrityksiä kilpailua vääristäen) ja valtiolainoja. Frankfurtista sanottiin, että QE-raja on sitten 33 prosenttia velkakannasta, ja että sen tulee täyttää tietyt luottoluokitusvaatimukset – eli luokituksen on oltava vähintään investointiasteella.
En voi tehdä muuta kuin olettaa, että sääntöjä noudatetaan. Ja jos nyt näistä ostorajoituksista edes pidetään kiinni niin Italia on aika lailla mennyttä katsottuna kannatusmittauksien kanssa.
Jos sääntöjä taas muutetaan niin tilanne on eri. Muodostetaanko euroalueelle 2000 miljardin lisäys EVM:n, josta pääomitetaan 10 prosenttia samoin tein?
Olet siinä mielessä epäreilu, että tuomitset potkupallovedonlyöjää, joka ei tiedä sitä, että tuomari antaakin yht’äkkiä toisen joukkueen pelata palloa käsin tai ottaa 20 keltaista korttia saamatta punaista.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa Janne mennä suoraan henkilöön ja ohittaa koko asia ja argumentit.
Ilmoita asiaton viesti
Salosen Janne väsäilee vain blokeja tuulimyllyistä ja silti niitä rakennetaan ja tuetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen viennin rakenne, siinä keskeisin syy miksi Suomi pääsi mukaan nousukauteen viiveellä. Investointitavaroille, joita Suomi pääosin vientiin tuottaa, ei ole koskaan nousukauden alussa kysyntää ja tämän tietävät kaiki jotka viennin parissa työskentelevät, toki EU:n ja euron syyksi on helppoa laittaa kaikki vaikeudet mitä Suomessa esintyy, liian kuiva kevätkin varmasti on EU:n tai ainakin euron vika. Janne, näitä varmoja ”tietäjiä” euron jopa EU:n kaatumista ennustavia on ollut täällä vuositolkulla, ei siis mitään uutta aurinkon alla.
Ilmoita asiaton viesti
No oletko sitä mieltä että unionilla menee hyvin ja seesteisesti?
Ilmoita asiaton viesti
Saksalla menee ja on mennyt erittäin hyvin jo yli vuosikymmenen ajan. Ranska painii ja kipuilee sosialisminsa kanssa. Britannia totesi asioiden olevan paremmin Unionin ulkopuolella. Italia on omituinen historiallinen sekoitus Euroopan rikkainta ja köyhää aluetta korruptioineen ja Cosa Nostrineen.
Suomen tilanne on pysytellyt vakiona l. pyrkiminen ja pitäytyminen kynsin ja hampain osaksi ns. läntistä maailmaa.
Persujen mielimä EU-ero ja ero rahaliitosta ovat ongelmallisia, mikäli piitataan oman pienen talouden ja kansakunnan eduista edes pätkän vertaa.
Ilmoita asiaton viesti
No jotain kitinää on aina, mutta pääosin menee hyvin ja seesteisesti, kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Elikkä mm. Italiassa, Kreikassa, Britaniassa, Espanjassa ja Ranskassa on kaikki hyvin?
”Vähemmästäkin on sotia aloitettu” oli vain demarien sisäpiiri vitsi?
Ilmoita asiaton viesti
Katsotaan nyt rauhassa, toistaiseksi on Italiassakin kaikki hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan, kun aseet pysyvät Euroopassa vaiti, mikä on EU:n tavoite no:1, unionilla menee hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
#41. Lähimmät vertailukohdathan ovat Yhdysvallat ja Venäjä, joten sanoisin, että aika seesteisesti menee.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään kannata verrata maiden tilaa ajassa?
Ilmoita asiaton viesti
?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tapahtuu jos italialaiset euroeroa pelätessään ryhtyvät siirtämään varojaan Italian pankeista ulkomaisiin pankkeihin, mm. Saksan tai Suomen pankkeihin?
Ilmoita asiaton viesti
Välimerenmaista on jo siirtynyt n. 900 mrd Saksaan ja n 60 mrd Suomeen Target2-maksuvälitysjärjestelmän kautta.
Kohta 9.4: https://www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/rahalaitos…
Ilmoita asiaton viesti
Helppo asia. Eurokytkös puretaan pääomakontrollien avulla.
Olihan Kreikankin euro erillään muiden euromaiden euroista parin vuoden ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Koko target2-maksutaseiden rähjähtäneisyys näkyy tästä kuvasta (valitse ”static chart”).
http://sdw.ecb.europa.eu/browseChart.do?node=bbn4859
Toimivassa yhteisvaluutassa kuvassa pitäisi näkyä nollan ympärillä kiemurtelevia käppyröitä.
Ilmoita asiaton viesti