Baijerin vaalit – maahanmuuttopolitiikka kaappasi vaalit

Baijerin vaalit pidettiin viime sunnuntaina. Niiden tulokset pitivät aika hyvin kutinsa usean kannatusmittauksen kanssa. Saksan liittopäivien hallituspuolueille tuloksessa on paljon pureskeltavaa. Maahanmuuttopolitiikka jyräsi niin kutsutussa asenneilmapiirissä ja häviäjät löytyvät joko ongelman kieltäjistä ja kiihkoilijoista. Eräällä tavalla radikaalisuus hävisi.

Reilun 13 miljoonan asukkaan Baijerin osavaltiossa harva asia näyttää menevän päin seiniä. Työttömyysaste on alle kolmessa prosentissa ja tarkemmin sanottuna 2,8 prosentissa. Rikollisuus on vähenemässä. Osavaltion teollisuusjätit jauhavat muun talouden ohella satumaisia tuloksia.

Tuntuisi siis melko oudolta, jos äänestäjät hylkäisivät tämän yhteiskunnallisen loisteen mahdollistaneet päättäjät. Vaan niin juuri kävi.

Baijerin vaaleissa dominoinut CSU, joka on liittokansleri Angela Merkelin luotsaaman CDU:n sisarpuolue yksin Baijerissa, saavutti toki suurimman puolueen aseman. Puolue ei ole sitten vuoden 1950 menestynyt näin huonosti. Ja vain kertaalleen sitten 50-luvun se ei ole saanut ehdotonta enemmistöä Baijerin alueparlamenttiin.

 

Jäätävät tulokset hallitukselle

CSU romahti, ja SPD romahti. CSU:n 47,7 prosentin edellisestä vaalituloksesta viiden vuoden takaa jäi käteen 37,2 prosenttia. SPD putosi peräti neljänneksi alle kymmenen prosentin äänisaalillaan. Puolueen kannatus tyrehtyi puoleen edellisistä vaaleista.

Voittajiakin on, jos joku menettää paljon. Vihreät rynnisti toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Maineikkaan ja perinteisen SPD:n ohitti jopa vaihtoehtopuolue AfD, joka hieman yli kymmenen prosentin tuloksellaan rymysi ensi kertaa Baijerin alueparlamenttiin. AfD on onnistunut ylittämään äänikynnyksen Saksan jokaisessa aluevaalissa viime aikoina. Ainoa, missä AfD:n suosiota ei olla mitattu ihan hetkeen tapahtuu Hessenin osavaltiossa parin viikon päästä.

CSU toki jatkaa Baijerin aluehallituksessa, sen verran uskallan sanoa ihan henkilökohtaisen näkemykseni perusteella.

Eri asia on, kuka CSU:ta johtaa ja millaisen aluehallinnon Baijeri näkee vaalien jälkeen. CSU olisi luonnollisemmillaan Vapaiden valitsijoiden kanssa. Tämä on eräänlainen protestiryhmä, joka jakaa hyvin pitkälti CSU:n arvot. Vapaat valitsijat saalistivat 9 prosenttia äänistä. CSU:lle pakon edessä mieluinen kumppani voisi olla lisäksi liberaalidemokraatit (FDP).

Toinen vaihtoehto on, että CSU liittoutuu vihreiden kanssa. Asetelma tuntuu etukäteen yhtä tulehtuneelta kuin miltä valtakunnan tasolla pakon edessä muodostettu CDU:n ja SPD:n yhteishallitus. CSU joutuu joka tapauksessa nöyrtymään ja menettää monia avainpaikkoja kilpailijoilleen. CSU:n sisällä ei ole tapana ollut, että  piilukirveen käyttöä säästellään, kun epäonnistujia aiotaan rankaista.

 

Saksan hallituksen mahdollisuudet epäilyn alle

Lukuisat poliittisen tutkimuksen analyytikot ovat arvelleet, että Merkel ei välttämättä pysty pitämään hallitustaan kasassa koko vaalikautta.

Tämä perustellaan molempien hallituspuolueiden (CSU ja SPD) romahduksella. CSU saattaa painostaa puoluejohtaja ja sisäministeri Horst Seehoferin eroon. SPD on analyytikoiden mukaan kuin haavoitettu karhu, ja on siksi hyvin arvaamaton. SPD:n nuorisojärjestö on pitkään kehottanut puoluetta jättämään Saksan hallituksen, jotta puolue voisi mennä oppositioon nuolemaan haavojaan ja tervehtymään uudella politiikalla ja uudella ilmeellä.

 

Suurpuolueet antoivat maahanmuuttopolitiikan määrätä

Baijerin talouden ja hyvinvoinnin edessä on vaikeaa käsittää sitä, miksi vaalitulos muuttui näin radikaalisti. Perussyy lienee se, että vanhat puolueet eivät kilpailleet omilla vahvuuksillaan, vaan omilla heikkouksillaan.

Kun Merkel kesällä 2015 toivotti kaikki syyrialaiset pakolaiset tervetulleeksi Saksaan, hän avasi eräänlaisen Pandoran lippaan. Merkel ei myöskään kysynyt muilta EU-johtajilta kuin Itävallan ex-liittokansleri Werner Faymannilta, että olisiko aiheellista tehdä näin.

Seehofer kritisoi päätöstä alusta alkaen. Baijerin läpi virtasi satoja tuhansia turvapaikanhakijoita.

CSU nosti asian tikun nokkaan tämän epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan ilmeisesti unohtaen, että teema oli alun perin varattu jo AfD:n ohjelmassa. AfD:n nousu valtakunnan tasolla alkoi nimenomaan Merkelin yksiselitteisestä virheestä – jos siis pitää vanhojen peruspuolueiden romahdusta pitkin Eurooppaa epätoivottavana. Nimittäin AfD:tä tämä tuskin haittasi.

Baijerin vaalit kietoutuivat siis maahanmuuttopoliittiseksi kysymykseksi. Taakse jäivät alhaiset työttömyysasteet sun muut.

Kahdella puolueella oli vankat mielipiteet maahanmuuttopolitiikasta. Vihreille se oli avointen ovien politiikka. AfD:lle taas takalukkoa takalukon perään. Molemmat voittivat.

Merkel hävisi.

 


Korjaus 15.10.2018 klo 13:12: Vaalimatematiikan mukaan CSU ja Vapaat valitsijat (FW) saisi nykyisten ääntenlaskutulosten mukaan enemmistöhallituksen.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu