Macronin uhkapeli epäonnistui

Ranskan presidentti Emmanuel Macron lupasi kosolti talousuudistuksia ennen murskavoittoaan vaaleissa. Toinen vaali oli pikemminkin muodollisuus, sillä niin moni ranskalainen laittoi toiveensa nuoreen visionääriin. Puolitoista vuotta myöhemmin Pariisi on liekeissä, Riemukaari vandalisoitu ja hallitus perääntymässä keltaliivien raivon tieltä.

Usein yksittäisten pisteiden tarkastelu ei johda kovin kummoisiin analyyseihin. Macronin verouudistukset ovat toden teolla epätasa-arvoistavat, eikä tällainen toiminta ole perin otollista Gallian maaperällä. Yksittäistä pistettä tuijottamalla voisi todeta, että Macron suorastaan kerjäsi verta nenästään. Sai, mitä tilasi.

Paremman analyysin tilanteesta saa heti, kun yhdistää näitä yksittäisiä pisteitä. Silloin havaitsee syyn sille, miksi Macron lähti tällaiseen uhkapeliin. Uhkapeliin, jonka hän hävisi. Macronin puolesta käy melkein sääliksi, ellei minulla olisi syytä juhlaan: keltaliivit pitävät huolen siitä, ettei toimimaton yhteisvaluuttamme tule aiheuttamaan meille enää kovin montaa kadotettua vuosikymmentä. Kuihtukoon pois koko turhake.

 

Macronin tähtäimessä euroalueen liittovaltio

Macronin tehtailemia verouudistuksia ja niiden vaikutuksia seuraamalla voi todeta, että köyhimmät ranskalaiset saavat kantaa taakan, kun taas solidaarisuusverosta luopuminen on kasvattanut satumaisesti rikkaimman sentiilin käytettävissä olevia varoja.

Tällainen ei ole kovin suosittua etenkään Ranskassa, missä eräänlainen sosialismi on perin syvään juurtunutta.

Macronin "hölmöilyn" taustalla oli halu saada euromaista luotua aivan oikea liittovaltio. Saksan liittokansleri Angela Merkelin saaminen mukaan hankkeeseen onnistuisi kuitenkin helpommin, jos Macron "tekisi kotiläksynsä" ja tehtailisi Ranskan taloudesta voimamoottorin.

Sen vuoksi Macron aloitti kipeistä rakenteellisista uudistuksista. Ranskalaisten kuva pankkiiritaustaisen Macronin patsastelu "rikkaiden presidenttinä" sementoitui samalla. Suosio tippui nopeasti presidentin vaaleista saamasta äänien massiivisesta vyörystä.

Merkel tulikin vastaan epämääräisillä lausahduksillaan esitellen olevansa ikään kuin kiinnostunut Macronin suurista visioista.

 

Liittovaltiota tuskin tulee

EU-maiden valtiovarainministerit kokoontuivat laatimaan lisäaskelia euroalueen tiivistämisestä samaan aikaan, kun Ranskan hallitus perääntyi keltaliivien vaatimuksesta nostaa bensiinin ja dieselin veroja ensi vuoden alussa.

Valtiovarainministerit lähinnä pyörittelivät peukaloitaan läpi koko yön päätyen lopulta aamuauringon jo noustua, että euroalueen budjetin osalta: "Tekninen keskustelu jatkuu."

Europankeille ei laadita yhteistä talletussuojaa, euroalueelle ei ole tulossa useiden prosenttiyksiköiden (per bkt) budjettia, euroalueelle ei ole tulossa yhteistä valtiovarainministeriä.

Euroalueesta ei siis tehdä toimivaa liittovaltiota. Euroalue jatkaa kroonisen torporin tilaansa. Ja mitä ilmeisimmin sen katkeraan loppuunsa asti.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu