Greece Sells… But Who's Buying?

Kyse ei ole musiikista, vaan aivan yksinkertaisesti siitä, ettei kauppaa voi keskenään tehdä.

 

Aamuauringon tulviessa sisään tulin lukeneeksi Daily Telegraphin ja The Guardianin uutiset nyt pinnalla olevasta Kreikan parlamentin päätöksistä. Päätöshän ei ole missään nimessä helppo, eikä kummankaan päätöksen vaikutuksista tiedä tuon taivaallista. Ei, vaikka kotimaisessa valtamediassa (aamun Taloussanomien uutista lukuunottamatta) annetaankin ymmärtää, että säästöäänestyksen puoltaminen tulisi aukomaan Euroopan umpisolmun. Ei, vaikka viralliset tahot käyttäytyvät mafian tavoin ilmoittelemalla harkitsemattomasti, ettei varasuunnitelmia ole tehtynä. Onko asia heidän mielestään kenties niin yhdentekevä, ettei hätäreittejä edes kannata tutkia? Tuskin.

 

Kieltävästä päätöksestä ei sen koommin ole kaikki seuraukset aivan tarkkaan tiedossa. Todennäköisimmin rahat kyllä kaivetaan eurooppalaisilta ja tungetaan Kreikan kautta pankkijäteille. Muutoinhan edessä olisi hallitsematon Kreikan konkurssi. Lehman Brothers tulisi mieleen, eikä aseelliset yhteenototkaan olisi poissuljettuja. Jostain sieltä Balkanin perukoilta sitä 1914 aloitettiin pienimuotoiset operaatiot. Perinteitä siis on.

 

Menoleikkaukset ja veronkorotukset nyt voisivatkin tulla toteen, mikäli Kreikan parlamentti valitsee tämän tien. Mutta yksityistämisen kanssa asiat ovat vähän niin ja näin. Ulkomuistista ja aamukahvitilassa suomennettuna tilanne on se, ettei Kreikkaan investoinnit ole houkuttaneet edes hyvinä vuosina. Nytkö on sitten parempi? Ostajakandidaatit epäilivät, ettei lakkoinnokkaaseen Kreikkaan ole mielekästä sijoittaa. Nytkö niitä on vähemmän odotettavissa? Miten maaomistuslainsäädäntö on toteutettu? Myyntimiesten puolelta kreikkalaiset itsekin jäivät pohtimaan kysymystä. Miten turvataan näissä oloissa stabiili lainsäädäntö, ettei ikäviä yllätyksiä tule?

 

Tulin myös lukeneeksi Kiinan taloustilanteesta, kun tuo professori Michael Pettisin tilanneraportti oli tullut luettavaksi. Sitä ennen on toki hyvä viihdyttää australialaisajankohtaisohjelmalla hieman Kiinan rakennushankkeilla, videona.

 

Olkaatten hyvät:

http://www.creditwritedowns.com/2011/06/small-companies-in-china.html

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu