Kohta tienataan Italialla ja Espanjalla!

Yleinen markkinahumu päättyi tältä päivältä Euroopan osalta ja vähän kuten ennakkokaavailuissani aamusella pohdin, kaikki kolme tarkemmin seuraamaani käppyrää on viemässä meitä siihen suuntaan, että pian Urpilaisen puhelin pirisee.

Toki päivän tivolissa rikottiin muutama ennätys, koitan muistaa kirjata niistä mahdollisimman monta tähän. Ennätysten lisäksi tapahtui myös paljon muuta sellaista, että me suomalaiset voimme kohta vetäytyä kaikki eläkkeelle riippumattoon, koska niin kovat tienestit on pikapuoliin tulossa myös Espanjasta ja Italiasta kuin jo aiemmin ansaintatarkoitukseemme valjastetuista Kreikasta, Irlannista ja Portugalista. Näistä puhumistani ennätyksistä johtuen voi olla, että Kreikasta ja Portugalista tulee vielä lisääkin silkkaa rahaa meille. Voimme siis keskittyä pohtimaan enempi mihin saamamme korkotulot oikein käytämme.

Aloitetaan nyt kuitenkin kolmikosta BNP Paribas, Unicredit ja Italian 10-vuotisista joukkovelkakirjoista. Kahden ensimmäisen shorttaaja teki hyvää tiliä. BNP tuotti shortilla 4,04% ja Unicreditin shortti naputti mehevät 6,36% lisää massia. Onnittelut kaikille voittajille. Melkein parempia kuin käyttelytilien korko, eritoten kun nuo lisät tulivat teille yhdessä päivässä. Kolmikosta huonoiten menestyi Italian joukkovelkakirjat. 10-vuotisen jälkimarkkinakorko kipusi vähän puolen päivän jälkeen yli 6%:n, tehden uuden ennätyksen, mutta tipahti sen jälkeen alle – päätyen kuitenkin melko hyvään lukemaan 5,97%. Jätetään siis huomisellekin hieman nousuvaraa. Tämäkään päivä ei ollut huono, nousua tuli silti ihan mukavasti.

Kreikan murheet tuntuvat katoavan, ja ehkä juuri siitä syystä ensi torstaina eurodespoottimme kasaantuvat puhumaan nimenomaan Kreikan tilanteesta, vaikka näiden uusien tienauskohteiden asioiden läpikäynti voisi olla ajankohtaisempaa. Ehkäpä he haluavat ensin vähän naatiskella? Mutta Kreikan vararikko viiden vuoden sisään on enää 88% todennäköinen. Se on ollut sitä jopa 90%, joten hyvältä näyttää. Vararikkoa tuskin siis tulee – ja me saamme korkotulot tänne pohjoiseen.

Kreikka kunnostautui myös ennätystehtailussa. Sen 2-vuotisen velkakirjan preemio nousi ilahduttavasti 35,98%:iin. Lainaaminen on siis todella halpaa. Varmaan me kaikki suorastaan tappelisimme pankissa jonotusnumeroista päästäksemme hakemaan vastaavanlaisia huokeakorkoisia asuntolainoja.

Irlannin ja Portugalin vastaavat korot jälkimarkkinoilla 23,31% ja 20,34%. Näin alhaisia lainakorkoja voimme nähdä korkeintaan epätoivoisimmilla pikavippifirmoilla. Espanja pisti ennätyksensä rikki, mutta rauhoittui sitten hieman. 10-vuotinen lainakorko jämähti 6,33%:in. Urpilainen saa pian nauttia myös espanjalaisesta fonetiikasta.

Pari sanaa vielä tuosta hienosta stressitestistämme. Siinhähän oletuksena pankeilla oli 15% kurssilasku parin vuoden aikana. Nyt esimerkiksi tämä Unicredit on tullut alas tuollaiset 37% huhtikuulta, testiskenaariot olivat siis onnistuneet, koskapa pankit ovat ylittäneet vaaditut tavoitteet ja jopa vielä melko hyvällä tempolla. Vielä kerran onnittelut kaikille shorttaajille.

Päivän lähteenä toimi Bloomberg.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu