Karnevaaliaatto

Sirkus on saapumassa Brysseliin. Asialista on venynyt pelkästä Kreikan 2. tukipaketista koskemaan koko Euroopan vakautta. Samalla kokouksen aloitusajankohtaa on lykätty. Artistit ovat vuoronperään käyneet esittäytymässä. Suomessa on saanut seurata niin pääministeri Kataisen, liittokansleri Merkelin kuin komission pj. Barroson esittelyt. Saas nähdä, josko vielä vakiokokoonpanoon kuuluvat talouskomissaari ja EKP:n pääjohtaja esittäytyvät.

Nämä kolme esiinmarssia povaa melko mollivoittoista esitystä. Katainen puhuu jostain omituisesta kriisistä ja katastrofista, mitä lie tarkoittaakaan. Taloushan raketoi ja nämä nousukaudet nyt on vähän tällaisia. Merkel puolestaan on kertonut, ettei sen suurempia kannata odotella. Hänellähän on vankka kansanvastustus koko tukipakettisekoiluun ja tärkeät vaalit tulossa piakkoin. Hänen hallituksensa apupuolue FDP:n sisällä kritiikki kasvaa. Barroso puolestaan ilmoitti, että nyt ei ole aika pohtia omia intressejä. Kivaa.

Sen sijaan Kreikan pääministeri on ryhdistäytynyt. Hän lateli pienen kiepauksen kautta, jotta nyt vois olla sellainen ”ota tai jätä” -kokous edessä. Hän kertoi, ettei Kreikka pysty kantamaan koko Eurooppaa selässään. Aika vaatimattomasti sanottu.

Markkinat ovatkin riehaantuneet jo toista päivää putkeen siitä, että Merkel aloitti eilen vaivalloisen esiintymisensä. Tähän kun yhdistetään Kreikan pääministerin maskuliininen jämäkkyys, on huolet poissa.

Saksanmaalta on tulossa kyllä ratkaisua. Se ei tosin poliittisesti validi, kun tulee viisailta professoreilta. Heidän ehdotuksensa on tehdä Kreikalle velkasaneeraus. Loput Kreikan velasta pistettäisiin sitten kivasti pakettiin ja laitettaisiin meidän hienon vakausrahastosalkkuun tuottoa kasvamaan. Samalla tietysti, kun velkoja annetaan anteeksi niin sitten pitäisi jotenkin korvata kreikkalaispankeille heidän kärsimät alaskirjaukset. No, ne varat voidaan ottaa tuosta samasta salkusta, johon Kreikan velat siirretään. Siihen meidän kaikkien yhteiseen hienoon vakaussalkkuun.

Se on vain siinä, ettei siinä salkussa ole rahaa. Mutta eiköhän jokainen euromaa sitten laita sinne sen verran, ettei kreikkalaispankit mene nurin. Niillä voi vielä olla asiakkaitakin, näin on ainakin huhut kertoneet. Sillä muutoin kreikkalaisten elämä on aika hurjaa: ruoka-apuja säännöstellään ja sillai. Ainoastaan veroja kiertävät ökyrikkaat ovat yhä varoissaan. Niitä varten ne pankitkin varmaan pitää pystyssä. Solidaarista.

Suomi lähtee humanitääriselle retkelle. Suuri valiokunta siunasi tämän hallituspuolueiden äänin turvin 16-9. Suomen hallitusohjelman kannan mukaisesti vakuusvaatimukset kuuluvat tuolle noin 100 miljardin lisäpaketille. Mitäköhän jännää Suomelle on sieltä luvassa? Tai miten se on realisoitavissa, mikäli maksukyvyttömäksi tuomittu valtio ei suoriudukaan lisävelalla tuosta tilastaan?

Pidätellään henkeä. Se on meinaan hyvästä totutella, kun huomenna kokouksen jälkeen voidaan saada henkeäsalpaavia uutisia. Epätodennäköistä se silti on. Tölkinpotkinta taitaa jatkua. Niin ne asiat etenee.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu