Totuus ei pala tulessakaan

Eurosotkua selvitellään vielä tätä kirjoittaessani Brysselissä. Aamuinen arvioni, ettei tyhjän tynnyrin potkiskelu pitkin katua voi jatkua enää on todellakin loppumassa. Ilmeisesti peilistä on hahmottumassa totuus. Kreikan maksukyvyttömyyttä ei ole haluttu tunnustaa millään ja kriisiä on hoidettu väärin lääkkein: Kreikalla ei ole likvidiongelmaa.

Kovin isku tämä lienee Merkelille. Toisaalta tilannetta on pahennettu yli vuoden ajan koittamalla sumuttaa markkinoita. Tämä ei ole onnistunut, enkä sitä ihmettele yhtään. Kreikka on siis todettu maksukyvyttömäksi. Ja mitä on tapahtunut? Tuliko maailmanloppu? Ei siltä vaikuta, esimerkiksi alkuviikosta seurantaan laittamani italialainen pankki Unicredit päätyi lähes 10% nousuun.

Markkinoiden yksi suurimmista vihollisista on epätietoisuus ja tätä mörköä ollaan viimeinkin ajamassa pois. Karikoita ei ole vielä kokonaan vältetty. CDS:t ja väliaikaisen vakausrahaston riittävyys on vielä hämärän peitossa. Eurooppalaiset pankit keskimäärin tarvitsevat runsaasti pääomitusta. Suomessa toimivat pankit ovat mielestäni aivan ensiluokkaisessa tilassa esimerkiksi em. Unicreditiin verrattuna.

En tiedä, mitenkä pitkään esimerkiksi Daily Telegraphin liveblogi seuraa käänteitä Brysselistä. Myös Guardianilla on oma livebloginsa. Financial Timesin Alphaville -blogista voi käydä lukemassa kokouksen vedoksesta yhdet tulkinnat.

Poliittisiin vaikutuksiin palaan myöhemmin. Ensivaikutelma toki on, että jos Kreikan maksukyvyttömyys olisi tunnustettu heti alkuunsa niin se mitä ilmeisimmin olisi otettu vastaan kansojen keskuudessa rehellisyyden osoituksena. Tämä salailu, vääristely, venkuilu ja maailmanlopuilla peloittelu on esimerkiksi Suomessa satanut vain Perussuomalaisten laariin. Merkelilläkin olisi varmaan nyt helpommat oltavat.

Totuus se kun ei pala tulessakaan.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu