Ei johdannaiskaaosta, mutta kannu kolisee tiellä

CDS:t tuskin lähtevät napsumaan Brysselin päätöksien vuoksi. Viiden vuoden sisään Kreikan vararikko on silti 73% todennäköinen. Aamupäivän humu vaihtui kuitenkin samoiksi huoliksi kuin aiemmin: ratkaiseeko Brysselin kokous yhtään mitään? Siirtääkö kokous tulevia ongelmia vain eteenpäin, nyt vain niin että jokainen jäsenmaa häviää ”pikkaisen”?

Kovimmat selittelyt onkin liittokansleri Merkelillä, sekä Kataisella ja Urpilaisella. Vakuuksien mystisyys, mahdollinen väliaikaisen vakuusrahaston kasvattaminen ja sen luonteen muuttaminen voivat olla hankalia myydä. Siitäkin huolimatta, ettei esimerkiksi ennaltaehkäisy ole lainkaan huonosta. Se vain tahtoo käydä pieneksi tuo rahasto. Lisäksi poliitikkojen tulee miettiä se, ettei moraali katkea ja ongelmia näkevät maat tule turvautumaan siihen kuin pikavippiin.

Vakuusasian kuvioita tullaan aivan varmasti setvimään. Lisäksi oppositio voi ruveta – aivan aiheellisesti – ruveta hiillostamaan hallituspuolueita yksinkertaisilla tosiasioilla, mikäli trendi jatkuu: iltapäivästä Italian ja Espanjan korot lähtivät nousuun. Samoin Kreikan korot. Eli mitä tällä oikeastaan saavutettiin – jos korot jatkavat huinimista korkealla. Ja vielä siitä, miten käytännössä alennetut korkotasot tulevat vaikuttamaan Suomen ”tienaamiseen.”

Merkelin tuskista on jo tullut kirjoiteltuakin. Kohl on kuitenkin saksalaisille puoliksi ikoni ja kun asiat ilmaistaan lehdistössä tyyliin, että on vanha ja pystyy puhumaan vain vähän niin siinä voi kannatusprosentit heilahtaa nopeasti. Ja sen voi hallituksen apupuolue pistää nopeasti merkille. Etenkin, jos ovat yhtään seuranneet, miten Keskustalle kävi Suomessa.

Riittääkö Kreikan avustukset nyt tämän väliaikaisen tai valikoivan maksuhäiriön jälkeen? Tuskin tulee riittämään. Kreikan velkataakka on näistä helpotuksista huolimatta liian suuri. Toisaalta, kunnon velkasaneeraus laittaisivat johdannaiskaupassa vilskeen päälle. Tämä valittu vaihtoehto on tölkin potkintaa, eikä tilanne parane ennen saneerausta. Citigroupin korkostrategi sanoo, että myykää ongelmamaiden velkakirjoja jos vain joku suostuu ostamaan. Herman von Rompuy puhui taas palomuurista ja siitä, miten palontorjuntakalustoa on taas kehitetty. Toivottavasti ei ole niin kova palomuuri, että syttyy housunpuntti liekkeihin. Tärkeä kaveri tässä kriisissä. Korvaamaton. Ilmarisen Ritakallio taas sanelee, että akuutti hätä on poissa. Tarkoittaakohan tuolla, että 109 miljardilla eurolla aamupäivä sujuu ihan hyvissä merkeissä? Hieno keskuspankkimmekin on sanansa ansainnut. Kunniamaininnan se saakoon tällä kertaa siitä, ettei maksuhäiriömerkintäisiä velkakirjoja kelpuuta rahoitukseen, jota ilman kreikkalaispankit eivät tule minuuttiakaan toimeen. Sitä varten sitten siirretään taas rahaa niille väliaikaiselta vakausrahastolta. Eipä paljon yksinkertaisemmaksi voi kuvioita saada ajoiksi.

Tämän informaatioiskun jälkeen onkin hyvä odotella sitten pää- ja valtionvarainministerimme selvityksiä. Toivottavasti huumorintaju riittää.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu