Miksi Euroopan talouskasvu hidastuu dramaattisesti?

EU:n ostopäällikköindeksi (PMI, Purchasing Managers’ Index) jatkoi kolmen kuukauden laskuputkeaan, ollen vielä toki niukasti kasvun puolella lukemassa 50,8. Alle 50 lukemat tarkoittavat teollisuuden ja palvelualojen supistumista.

Nopean otsikonvilkaisun jälkeen arvelin syyksi jo ennaltapureksimani: EU-alueella joka puolella trendinä on säästöt ja vyönkiristys. Sen jälkeen tuotanto voi vielä jatkua ja varastot täyttyä ilmoittaen BKT:n nousua. Varastot pitäisi saada myös myydyksi. Ongelma onkin, että kenelle kun joka kolkassa on vain pakko säästää? Jatkoin lukemista.

Huolestuttavinta oli muutosnopeus. EU-alueella vastaavaa pudotusta ei ole näkynyt sitten 2008 marraskuun. Tiedämme, mitä silloin tapahtui. Vielä sitä aiempi tapaus täytyy hakea Irakin sodan vuodelta 2003.

Kausivaihteluiden osuutta ei voida sulkea kokonaan pois. Mutta vastaavaa kausivaihtelua ei siis ole kahtena aiempana vuonna ollut. Kesäkuussa yhdistetty PMI oli vielä lukemissa 53,3. Teollisuus on lähempänä supistumista kuin palvelut, toki molemmat tulivat alas ropisten.

ING-pankin ekonomistin mukaan syynä oli arvelemani talouden vyönkiristys, myös korkeat hyödykkeiden hinnat ja hyytyvä vienti EU-alueelta ulkopuolelle. Pankkikriisin osuutta hän ei myöskään laskisi täysin mitättömäksi.

Kolmen kuukauden laskuputkesta on tietysti paha tehdä liian pitkälle vietyjä analyysejä, mutta katsoessa tuota syyllisten listaa niin joko viennin koko EU-alueelta tulee kasvaa jostain syystä tai sitten tuotantokustannusten tarvitsee tulla alas. Vyönkiristyslinjasta tuskin älytään luopua. Korkea euron kurssi vaikuttaa joihinkin EU-maihin haitallisesti viennin suhteen, joten jääkö hyödykkeiden ja raaka-aineiden halpeneminen ainoaksi vaihtoehdoksi?

Niiden alastulo yleensä tietää sitä, että talous piiputtaa yleisemmälläkin tasolla. Toistaiseksi ollaan vielä laajenemisen puolella, mutta vain täpärästi. Syksyn edetessä suunta kuitenkin selkiintyy tälläkin saralla.

Daily Telegraphin uutinen tästä aiheesta.

 

Muokkaus: Tässä lähinnä Huopaiselle mukavat naurut tietäen V. Varheen. Muillekin saattaa hiukka irrota ironista hymyä, kun tarkastelette kirjoituksen päiväystä. Talsan ”päivän historiaa.”

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu