Velkakattovääntö jatkuu ja paine kasvaa

Viime perjantaina Yhdysvaltojen velkakaton nostaminen ei kongressille sopinut. Se oli viimeinen päivä, jolloin kongressin suostumus olisi voitu todentaa normaalissa marssijärjestyksessä äänestämällä. Nyt pitänee turvautua pikakäsittelyihin. Luokituslaitokset ovat kertoneet luokituksen pudotuksesta ja/tai Yhdysvaltojen luokituksen näkymien tarkistuksesta, jos asiasta ei päästä sopuun ja kattoa nosteta. Fitch Ratingsin johtajalta on jo kyselty mm. millaisilla ilmeillä neuvotteluista on lähdetty, onko ovet paukkuneet? Hermostuneisuus lisääntyy.

Viimeisin ehdotus oli säästötoimet 3000 miljardin dollarin edestä seuraavan 10 vuoden aikana. Tänä vuonna Yhdysvaltojen talous on 1000 miljardia dollaria alijäämäinen, joten riittäisikö edes kolmanneksen leikkaus alijäämästä pelastamaan luokitusta? Se mukaanlukien projisoituna liitovaltion velka olisi käsittämättömät 20 000 miljardia vuosikymmenen loppussa.

Yksi asia presidentti Obamaa tuntuu huolestuttavan: hän muistuttaa republikaaneja siitä, että Wall Street aukeaa maanantaina. Presidentti ei myöskään suostu pieniin paikkauksiin. Esimerkiksi minipaketin tekeminen ja hätätoiminen pieni velkakaton nosto ei tule kysymykseen. Ensi vuoden uudelleenvalintakampanjan alla kun ei ole mukava setviä tämänlaisia asioita. Suurempien pakettien kohdalla riidellään sitten veroista ja julkisesta terveydenhuollosta. Eivätkä nekään näin näppituntumalta tunnu edes suhdeluvut huomioonottaen suurilta paketeilta.

Viikonloppuhan on aikaa saada maanantaiaamuksi sopu. Toisaalta kädenvääntö on jo edennyt psykologisella tasolla todella vaikeaksi. Voiko nyt perääntyä ja esiintyä omien joukkojen edessä ”kaikkensa tehneenä”, vai pitäisikö vielä katsoa muutama tunti, josko vastapuoli antaa periksi ja tulla leivotuksi suureksi sankariksi kannattajien silmissä? Toistaiseksi ainakin ulostulot ovat olleet melko säntillisiä. Yhdysvalloissa tyypilliseen loanheittoon ei olla lähdetty. Se kielinee siitä, että nyt on tosi kyseessä. Lisäksi sijoittajien pureskellessa hermostuneena kynsiään voisi esikoululaismainen sättiminen vaikuttaa hieman oudolta: näinkö supervallan talousasioita hoidetaan? Kun taistellaan puhtaasti poliittisesta vallasta niin kaikki keinot ovat sallittuja. Raha on kuitenkin niin paljon tärkeämpi asia, että kielenkannat pysyy kurissa.

CNBC:n artikkeli lauantain lausunnoista ja numeroista. Melko kuivakkaa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu