Euroopan velkakartta on tiedossa, kompassi vain on hukassa

Ohessa on BIS:n (Bank for International Settlements) taulukoista saksittu eräiden, paljon julkisuudessa olleiden maiden vastuita. Mukana on yhteenlaskettu osuus, sekä joitain itse valitsemiani maita. Jokainen voi käydä itse tekemässä vastaavaa tutkimustyötä BIS:n sivuilla. Tarkoituksenani on osoittaa Ranskan järjetömän suuri riski. Ranskan riski puolestaan olisi Yhdistyneiden Kuningaskuntien ja Yhdysvaltojen riski.

Taulukon arvot ovat miljoonissa dollareissa. Euroiksi saadakseen luvut on jaettava n. 1,4:llä. Mukana on kuusi viimeistä kvartaalia ja tuorein Q1/2011 on vasemmalla puolella, heti maan vieressä. Aiemmat kvartaalit ovat aikajärjestyksessä uusimman tiedon perässä oikealla.

Ranska helisemässä

Ranskan saamisia Italialta on huikeat n. 300 miljardia euroa, Espanjalta n. 100 miljardia euroa, Kreikalta n. 40 miljardia euroa. Ranskalla itsellä on vastuita Yhdistyneisiin Kansakuntiin n. 210 miljardia euroa ja Yhdysvaltoihinkin 175 miljardia euroa. Toisin sanoen, jos Ranska ei saa saataviaan niin Ranskan velkojien asema käy niin ikään tukalaksi. Yhdistyneiden Kuningaskuntien vastuut Yhdysvaltoihin ovatkin jo mykistävät yli 500 miljardia euroa, joskin heidän välillä luottojen valuutta lienee joku muu.

IMF pitää Ranskan talouskasvuennusteita lähinnä unelmina. Muistaessamme lakkoaallot Ranskan eläkeiän pidennyksistä on syytä olettaa kansan kiehumista kaduilla jatkossakin. Pariisin numeroitujen lähiöiden autojen polttamiset tulevat helposti mieleen. Saartoja on nähty, mutta kansa on silti melko solidaarinen jopa polttoainepulan edessä. Heidän raivonsa taitaakin kohdistua yhteen mieheen. En lähde asiaa enempää arvuuttelemaan.

Ranska on pahasti velkaantunut. Maan velan suhde BKT:hen on arvioitu tämän vuoden lopuksi n. 85%. Se on selkeästi yli Maastrichtin kasvu- ja vakaussopimuksen. Maa julkisti tämän uuden hieman synkemmän luvun kesäkuun loppupuolella. Lisäksi maan budjettialijäämä huinii 6%:n korvilla. Sekin on tuplasti, mitä on joskus sovittu. Euromaiden rahoittajien keskuudessa leviää epävarmuus ja heillä on useita syitä pysytellä poissa euromaista. Esimerkiksi aiemmin viikolla Espanja jäi lainahuutokauppatavoitteistaan ja saman koki tänään Italia.

Korot nousevat Italiassa ja Espanjassa

Kuukaudessa Italian valtion kymmenvuotisen velkakirjan korko on kohonnut yli 80 korkopistettä. Italia on ollut tänään huutokauppaamassa tätäkin lainaa ja korko on hälyttävän lähellä kaaosta. Kesäkuun lopussa keskikoroksi asettui 4,94% ja nyt myyty kymmenvuotisen velan korko oli jo 5,77% keskimääräisesti. Lisäksi Italia ei yltänyt myyntivolyymiinsä.

Täsmälleen samansuuntainen trendi oli Espanjassa. Maiden korkokulut alkavat riistäytyä käsistä ja velkamittarit puskevat punaisella. Espanjalla on järkyttävä alijäämä, kun taas Italialla on suuri velkamäärä. Italialla velan suhde BKT:hen onkin jo 120% luokkaa. Italiasta on ihan näppärä talouspaketti luettavissa englanniksi täältä. Espanja on toistaiseksi suuri arvoitus. En ole aivan vakuuttunut siitä, etteikö omaisuusarvojen lisäromahdus olisi mahdollista. Korkeat työttömyysluvut, eritoten nuorten kohdalla voivat jättää todella syvän arven kansantalouteen.

Tällä kirjoitushetkellä Italian 10-vuotisen lainan jälkimarkkinakorko on 5,93% ja Espanjan 6,08%. Myrskytrendi on siis jatkunut jo muutaman päivän ajan.

Kreikasta ei paljoa puhuta

Kreikan kohtalo on selvinnyt Brysselin kokouksen jälkeen. Kritisoimani linja kokouksen osalta näyttäisi olevan aiheellista. Rahoittajat on onnistuttu tehokkaasti säikyttämään pois. Kreikan 2-vuotisen velkakirjan preemio on pamahtanut tänäänkin yli 100 pisteellä ylös, pyörien siinä 31%:n korvilla. Siinä ei desimaaleja enää paljoa tarvita. Eikä Kreikasta tarvitse paljoa puhua. Enää.

Ei edes vakuusmielessä.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu