Federaation eläkevaje

Koin monen palan loksahtaneen paikoilleen. Palat olivat kyllä erillään tiedossa, mutta kun niitä oikein naamaani hierottiin niin eurosotkupainajainen olikin vain kevyttä päiväunta. Vuoden tai pari sitten Aviva julkaisi raporttinsa kattamattomien vastuiden vajeista Euroopassa. Siis pääosin eläkkeistä. Vaikka Suomea ei valitettavasti mukana tutkimuksessa ollutkaan niin kovin moni eurooppalainen eurovaltio sieltä löytyy. Koskeeko Suomea?

Avivan raportin lukeminen on murheellista seurattavaa oikeastaan alusta loppuun asti. Erään raportin alasivun otsikko kiteyttää ongelman aika nasevasti: ”Across the European Union, the annual pension gap stands at €1.9 trillion”, eli suomennettuna EU:ssa vuotuinen eläkerahastojen vaje on 1900 miljardia euroa. Tähän siis ei sisälly senttiäkään nyt maksamistamme pankkituista.

Avivan raportti hakee myös ratkaisuja. Esimerkiksi eläkeiän nostaminen 10 vuodella läpi melko kattavan tutkimusalueen vähentäisi vuotuisen vajeen n. 840 miljardiin euroon. Siis joka ikinen vuosi pitäisi tuon verran saada kasaan jostakin, eläkeiän nostosta huolimatta. Seuraava pohdintani onkin: mikä on liittovaltion idea? Yksinkertaistettuna se tarkoittaisi talouspuolella eri osavaltioiden vajeiden paikkaamista ylijäämäosavaltioiden kukkarosta.

Esimerkiksi valitsen raportista Espanjan, jonka vuotuiseksi eläkevajeeksi laskettiin 170 miljardia euroa, olettaen raportin mukaan eläkerahastojen saavan 5% vuotuisen tuoton. Tämä on osapuilleen Suomen valtion vuotuinen BKT. Meillä Suomessa ei ole mitään mahdollisuuksia korjata tällaisia vajeita. Ranskassa kiehui kadulla, kun eläkeikää nostettiin 2 vuodella. Mitenköhän ranskalaiset suhtautuisivat 20 vuoden nokitukseen?

Mitä käytännön keinoja jää jäljelle korjata näitä vajeita? Yksi vaihtoehto on poliisi(liitto)valtion muodostaminen. Kun et enää jaksa pakertaa niin voisit omin avuin laahustaa kaatopaikalle mätänemään. Tietysti Amnesty International ja Human Rights Watch voisivat hieman älähtää, mutta tuskinpa ne mallin mukaisessa poliisiliittovaltiossa paljoa ääntä saisi kuuluville. Tiukennetut aselait ja tarkat sensuurit pitävät hyvin nuhteessa tällaisten ääriliikkeiden vihapuheet.

Toinen vaihtoehto on kuitata vajeet hyperinflaatiolla. Kuvainnollisesti pidetään painokoneiden laakerit punaisella. Se on sitten sivuseikka, mikä rahan ostovoima on. ”Okei, tossa on sulle lupaamamme 1500 € kuukausieläke”. Harmi vain, että ruisleipä maksaa sen 10 000 €. Tämä hintataso on pelkkä olettamus, voihan sen leivän parillakin tonnilla saada.

Suomen tilanne ei tiettävästi ole yhtä huolestuttava. Siksi toivoisin keskustelua eurossapysymisen mielekkyydestä myös mahdollisen hyperinflaation tai poliisivaltion uhkakuvien kannalta. Mikäli jollakulla on tiedossaan jokin kestävä ja moraalisesti hyväksyttävä ratkaisu niin tuokaa ihmeessä se esille. Sopivaksi oheislukemistoksi voi lukea ensimmäisellä kotimaisella kielellä samaa pohdintaa Yhdysvalloista. Se palanen kun tuli tänä aamuna mukaan antamaan palapelille selkeämmän kuvan tilanteesta.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu