Saisinko toisen dipin, kiitos?

Tageja on oikeastaan vaikea laittaa tähän blogiin. Talous tuntuu piiputtavan vähän joka puolella. Toisaalta markkinoihin on sisäänostettu niin paljon unelmanhöttöisiä kasvulukuja, että voisi olettaa sijoittajien lukevan Suomen valtionvarainministeriön kasvuennusteita kuin pyhää kirjaa.

Aloitan nyt kuitenkin suoralla lainauksella Bloombergilta: ”The ISM factory gauge, released at 10 a.m. New York time,
fell to 50.9 in July from 55.3 the prior month. Economists
projected the gauge would drop to 54.5, according to the median
forecast in a Bloomberg News survey. Other reports showed U.K.,
Russian and Australian manufacturing shrank, while the pace of
factory growth slowed in Europe and China
”.

Huomioitavaa on, että tämä tieto tuli ekonomisteille täysin puun takaa. Virhe on jäätävä. Vuorokausi alkoi pörsseissä pirteästi Aasiassa Yhdysvaltojen velkakattokiistan edetessä sopuisiin nuotteihin, mutta heidän jo pistettyään ukset kiinni tuli tuo Yhdysvaltojen teollisuustuotannon lukema tietoon. Kyyti oli kylmää. Toisaalta, vastahan Yhdysvallat hieman ”tarkisti” BKT-lukemiaan alkuvuoden kolmen ensimmäisen kuukauden osalta musertavasti alas. Tuo indeksi tuli Yhdysvalloissa jopa enemmän alas kuin Euroopassa, jonka pudotus oli niin raju, että vastaavaa rytinää piti hakea marraskuulta 2008. Tästä kirjoittelin jo aiemmin. Myös yhdysvaltalaiskuluttajien käytös ei lupaa hyvää. Rahamarkkinavirtaus kuitenkin osoitti piristymisen merkkejä, mutta se trendi voi tämän päivän uutisten osalta tyrehtyä nopeastikin.

Onko edessä nyt tuo toinen dippi? Mahdollisesti. Alkuvuoden suosiollisia näkymiä arvelin johtuvan teollisuuden varastojen täyttymisestä – nekin kun tulevat lasketuksi BKT:hen. Lainataan tuosta samaisesta Bloombergin uutisesta toinenkin kappale:

”Already the market is turning its focus away from this
deal to the global economic deceleration,” Jack Malvey, chief
global markets strategist at Bank of New York Mellon Corp., said
in an interview on Bloomberg Television. ”I think we see a
continuation of the kind of turbulence, range-bound over the
course of the last several months,” he said. ”It’s not just the
U.S. It’s Europe.”

Euroopan tilanteen tiedämme. Molemmat seurantalistalleni päätyneet 10-vuotisen velkakirjojen korot sekä Italiasta, että Espanjasta olivat railakkaassa nousussa. Nyt molemmat pääsivät yli 6% rajan. Italian korkoero Saksaan revähti myös uuteen ennätykseensä. Jos tällaiseen skenaarioon J. Malvey meinaa povata mahdollisia turbulensseja niin taitaa hän olla oikeassa. Vastaavasti nyt ne toimijat, joilla on paljon pelissä seurannee erittäin hermostuneesti käyriä sekunti sekunnilta ja pienelläkin positiivissäyvtteisellä uutisella voidaan tehdä hetkessä kunnon rumba, missä kauppoja syntyy. Epäilisin kuitenkin hypeksi, eikä oikein positiivisia merkkejä ole näkyvissä.

Nyt oikeastaan vain odotellaan, että kumpi kippaa nopeammin: Italia vai Espanja. Jos se on Italia niin se on kova paikka eritoten Ranskalle. Vai mahtaakohan pääministerimme haluta ylittää toimivaltuutensa myös Italian bail-outissa? Siinä olisi satojen miljardien edestä vastuunkantoa. Tai tienaamista.

Minä sanon, että dippaa tämän vuoden sisällä. Ja se jälki voi olla rumaa: ei varaa enää elvytyksiin ja sijoittajia on pidetty hermoparantolakunnossa jo pidemmän aikaa. Siinä voi paniikki olla hieman toisenlaista kuin tyylipuhdas laskettelu 2008 lopussa. En kuitenkaan ota vastuuta shorteistasi. Saat pitää kaiken itse, verottajaa lukuunottamatta. 😉

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu