Eurojohtajien hellyyttävät itkupotkuraivarit

Euroopan keskuspankilla voi olla tänään monta rautaa tulessa. Ohjauskorkopäätös lienee niistä selvin: ei muutoksia. Vaikka Saksan inflaatioluvut kiihtyivät hieman ja koko euroalueen inflaatio on yli kahden prosentin tavoiterajan, joskin vain vähän, niin korkotaso on osoittautumassa Italian ja osittain myös Espanjan pankeille kestämättömäksi. Viime vuoden yhden prosentin taso taas sopi ongelmamaille paremmin, mutta kiihdytti inflaatiota haitallisen paljon mm. Suomessa.

EKP tosin voi joutua aloittamaan alueensa ongelmamaiden velkakirjaostoja. Viime keväänä EKP ilmoitti, että se luopuu taseensa myrkyttämisestä, mutta edessä voi olla liian kovat haasteet. Väliaikaisella vakausrahastolla ei ole vielä lupaa käydä käsiksi arveluttaviin papereihin ja toisaalta kenellekään muulle ne eivät tunnu kelpaavan. Espanja käy tänään kauppaamaan velkakirjoja, vaikkei sillä olisi tarve. En ihmettelisi EKP:n läsnäoloa huutokaupassa.

Markkinoiden syyttely jatkuu

Tutut kriisikasvot ovat käyneet jakamassa mielipiteitään. Kansalle nämä puheet kertovat, ettei mitään hätää ole ja kaikki on järjestyksessä. Tai siis niiden pitäisi olla, mutta kun markkinat eivät tajua mistään mitään. Herman van Rompuy kirjoitti Guardianiin todellisen vuorisaarnan. Näyttää kansan silmissä ihan jämäkältä tekstiltä. Markkinoille, tai siis oikeastaan sijoittajille tämäkin esiinmarssi oli keskisormen näyttämistä.

Ensiksikin hän vertaa Kreikan velkamäärää Japanin vastaavaan. Ehkei hän tiedä, että Japani on ollut pari vuosikymmentä täysin kateissa kasvun kanssa ja Japanin velka on pääsääntöisesti myyty japanilaisille. Sattuneista syistä kotimaan asukeilla on maahansa enempi luottamusta kuin jos tuo velka olisi leviänä pitkin planeettaa. Toiseksi, Japanin velan maltillinen korko selittyy hyvin olemattomalla inflaatiolla, jossa on deflatorisiakin jaksoja.

Kreikan tilanne onkin se, että yhtälöön tulevat vain huonot osaset: kasvusta ei kannata haaveillakaan ja velasta on paljon suurempi osa ulkomailla. Markkinat sekä pelkäävät, että odottavat suurempia parturointeja kuin mitä Brysselissä sovittiin. Maksuhäiriön todennäköisyyteen markkinoilla käytetään matemaattisia kaavoja CDS-hinnoista laskien. Kreikan maksuhäiriön todennäköisyys viiden vuoden sisällä on nykyhinnoilla noin 80% luokkaa.

Lisäksi van Rompuy hehkuttaa väliaikaisen vakausrahaston (EVVR, engl. EFSF) uudistuksista, joiden avulla vakauteen tulee lisää tulivoimaa. Hän vain autuaasti unohtaa kaksi tosiseikkaa: ensinnäkään nuo uudet metodit eivät ole vielä lainvoimaisia, vaan ne tarvitsee hyväksyä eri maiden parlamenteissa. Toiseksi EVVR:n kapasiteetti ei tule riittämään millään. EVVR:n muutosehdotukset tulevat varmasti saamaan myrskyisän vastaanoton AAA-luokitelluissa maissa ja on jopa mahdollista, ettei sitä ratifioida. Markkinat ovat perillä molemmista ongelmista, kansalle niitä ei haluta varmaan edes kertoa. Koitetaan junailla ne läpi kaikessa hiljaisuudessa.

Tämän kaiken voi vielä ymmärtää fanaattisen integraatioideologian palopuheena, mutta sitten van Rompuy jo syyllistyy suoranaiseen valehteluun. Hän ihmettelee, miksi lainakorot ovat nousseet (Italia & Espanja), vaikka kaikki talouden makroluvut osoittavat hänen mukaansa päinvastaiseen suuntaan. Tarkoittaakohan hän kenties esimerkiksi EU:n ostopäällikköindeksiä, joka tuli heinäkuussa niin jyrkkää vauhtia alas, ettei moista pudotusta ole nähty sitten marraskuun 2008? Kenelle tämä mies yrittää valehdella, markkinavoimilleko?

Van Rompuy myös väittää satavarmasti Italian saavan budjettivajeensa oikaistua vuoteen 2014 mennessä. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun näin pitkälle ulottuvat ennustukset menevät pieleen. Hän myös kertoo, että Espanjalla on pieni velkamäärä maan BKT:hen nähden, noin 70% ja se on alle EU:n ja euroalueen keskiarvon. Kasvu- ja vakaussopimuksessa alunperin oli rajana 60%. Lisäksi van Rompuy ilmeisesti on autuaan tietämätön Espanjan nuorisotyöttömyyslukemista ja sadoista tyhjilleen jääneistä kortteleista, jotka tehtailtiin ennen kiinteistökuplan pamahtamista.

Samaan markkinoiden syyttelykuoroon yltyi José Manuel Barroso. Erittäin arvostettu Lombard Street Research tutki niinikään sekä Espanjan, että Italian ostopäällikköindeksit ovat tulleet alas toukokuusta alkaen. Haluaisin kyllä tietää, millainen markkinadata Barroson mielestä on sitten luotettavaa, jotta sitä voitaisiin käyttää perustana näille rauhoittelupuheille. Edelleen, kansa ehkä tyhmyyksissään ostaa tämän potaskan, markkinat eivät.

Euroopan tauti leviää

Tämän viikon aikana rauhoittelupuheet ovat aiheuttaneet sen, että epäluulot ovat levinneet Belgiaan ja Ranskaan. Hallitusongelmissa seilannut Belgian selviytyminen näinkin pitkälle on ollut minulle yllätys. Belgia on kohtuullisen pieni talous, joskin maalla on niinikään sairaalloisen ylilihava pankkisektori ja maa on kahden eripuraisen kansan liitto, flaamien ja valloonien. Siellä keskellä on yksi euroalueenkin ytimistä, Brysseli. Jos kohta Belgian siirtääkin pois maksajamaista ja siirtää tukimaihin niin euroalue ei välttämättä vielä kompastu.

Sen sijaan Ranskan siirtäminen yhdessä Espanjan ja Italian kanssa tuettavien joukkoon on ajatuksenakin täysin mahdoton. Toistaiseksi Ranska on jalkapallotermein saanut vasta keltaisen kortin. Societe Generale syöksyi 3.8. pörssissä liki 9% ja sen kaupankäynti keskeytettiin hetkeksi. Pankki on vuonna 2004 ostanut kreikkalaisen Genikin (pankki), eikä ole saanut lanttiakaan voittoa tästä operaatiosta.

Ranskalaispankkien huolet ovat Kreikan kytköksistä johtuen jonkinlaiset, mutta Italian kasvavien murheiden kanssa koko Ranska on ylitsepääsemättömissä vaikeuksissa.

Yhdysvalloissa levisi huhu, että Fed kokoustaisi. Suurimpana veikkauksena oli QE3:n julistus ja niinpä markkinat lähtivät välittömästi sisäänostamaan tätä ilosanomaa. Aasian pörssejä ilahduttaa taas Japanin keskuspankin jenin interventio. Jenistä oli tullut yksinkertaisesti liian arvokas. Aiemmin kun puhuttiin valuuttasodasta Yhdysvaltojen dollarin ja jenin kurssi oli 82 pintaan ja nyt käytiin jopa 77 paikkeilla. Yli 90 kurssi kelpaisi japanilaisille vientifirmoille enemmän kuin hyvin. Saapa nähdä tarttuuko hurmos myös Euroopan pörsseihin.

EVVR:n koon muutosehdotukseen tuli uusi ennätys. Aiemmin EMU-komission johtajan Sharon Bowlesin ehdottama 2000 miljardia euroa on saanut 22.7. William Buiterilta 500 miljardin euron nokituksen. Nykyinen efektiivinen kapasiteettikatto on 440 miljardia euroa, joista osa on jo laskettu käytettäväksi. Koska EVVR on rahasto ja sillä on oltava AAA-luokitus, jotta se saisi markkinoilta rahaa huokeammin sen tarvii takauksen. Euromaat ovatkin takaamassa itse asiassa nyt 750 miljardin euron edestä EVVR:ä. Samaisella suhteella 2500 miljardin euron efektiivinen luototuskapasiteetti tarkoittaisi noin 4250 miljardin euron pottia. Ranskan kanssa tai ilman: ei tule onnistumaan. Bowlesin 2000 miljardia on kuulemma kuitenkin ehdoton minimi.

EVVR on käytännön perusperiaatteiltaan eräs hyvin takaraivossa oleva kummajainen. Yhdysvalloissa käytettiin sellaista kikkaa, että hyviä ja huonoja asuntolainoja paketoitiin sekaisin ja näitä paketteja sitten myytiin sijoittajille. Niistä käytettiin nimeä CDO (Collaterized Debt Obligation) ja se roska sitten pamahti päin talousmaailmaa 2008. On suorastaan hämmästyttävää nähdä, että opetus on unohtunut autuaasti alle kolmessa vuodessa.

Näin ollen oikeastaan ainoaksi vaihtoehdoksi jää se, että EKP rupeaa ostamaan roskalainoja. Kuten jo tuli mainittua, sillä olisi hyvä tilaisuus aloittaa nämä toimet uudelleen. Katsotaan sitten kuka älähtää ensimmäisenä holvin täyttyessä hiljalleen epäkurantista moskasta. EKP täytyy sitten aikanaan ”pääomittaa”. Sen tekevät eurovaltioiden veronmaksajat. Joko suoraan maksamalla tai sitten kohonneiden tuontihintojen seurauksena.

Niin tai näin, halvalla tässä eurokerhossa ei jatkossa pääse.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu