Onko pohjakosketus saavutettu?

Heilunta markkinoilla on jatkunut raskaasti. Tänäänkin Helsingissä käytiin alle eilisen päätöstason kolkuttelemassa 5100 pisteen rajaa. Maaliskuun 2009 lukemat olivat noin tuhat paunaa pienemmät. Puolen vuoden aikana keskimääräisesti osakkeiden hintalapuista on haihtunut kolmannes. Pelko on voittanut järjen ja lukemat poukkoilevat epätietoisesti laidasta toiseen. Kaikkien huulilla pyörii kysymys mitä muut aikovat tehdä eikä niinkään se mitä itse tulisi tehdä.

Kun median näkemyksiä käy läpi niin toinen toistaan hullunkurisempia pohdintoja käy esille. Yhdysvalloissa 6000 työttömyyskorvauksen oletettua vähempi määrä syrjäytti täysin Yhdysvaltain kauppataseen alijäämän revähtäminen parilla miljardilla kuukaudessa (53,1 miljardia dollaria / kk nyt). Odotuksissa oli vajeen supistuminen suurin piirtein parilla miljardilla. Johdonmukainen päättely tuntuu olevan edelleen kateissa. Ongelma on myös se, että kursseja ostetaan sisään jo pitkän aikaa ennen kuin uutiset tulee julki. Nyt meklarit NYSE:n pyhätössä kertoivat aiemmin viikolla, ettei tunnin päähän pysty näkemään. Liittovaltiossa on toinenkin Las Vegas.

Sen sijaan pistin merkille Helsingin vaihdon: n. 750 miljoonaa euroa. Aiemmin viikolla, kun ”ostajat olivat lakossa” lukemat lähenteli alapuolelta miljardin euron rajaa. Kertoo siis siitä, että myyjilläkin on varmasti nyt pää enempi kylmänä. Se on hyvä merkki. Jos nyt olet itse käynyt ostoksilla niin onhan pienempi hinta hyvä asia. Tästä voidaan vielä tulla jonkin verran alas, ja jos oikein kunnon rytinä tulee (2008 olisi vain alkusoittoa sen rinnalla) niin kyllä sitä on sitten muutakin murehdittavaa kuin muutamat osakkeet. Muistan netissä pelaamani bridgejaon, jossa parikseni tuli nuori yhdysvaltalainen. Tiesin heidän tarjouspelinsä kuviot, joten pelasimme ihan hyvin. Sitten minulle tuli vaikea dilemma, kun en voinut tarjouksesta kuvata tarpeeksi kättäni. Ja päätin sitten tehdä selkeästi keinotekoisen tarjouksen, jota jäin sitten pelaamaan. Kysyin pariltani, että miksi ihmeessä hän jätti minut siihen. Vastaus oli: ”I have learnt it from soccer: when in doubt, pass”. Jäitä hattuun.

Tästä voi hyvinkin tulla muutaman päivän ralli, kun markkinoilla epäillään jo roimaa alihintaa. EKP on käynyt edelleen ostoksilla velkakirjamarkkinoilla ja kaikki näyttäisi pysyvän Italian ja Espanjan kohdalla ennallaan. Toisaalta on hyvä muistaa, ettei se velka edelleen katoa mihinkään ja näiden maiden tulisi pystyä maksamaan ne sitä mukaa kun niitä erääntyy. Alijäämät rehottavat edelleen vähän joka puolella, joten siltä osin mikään ei ole paremmin. Tämän sisäistäminen voi lopettaa rallin lyhyeen ja silloin luottamus menee hetkessä. Lähiaikoina voimme siis olla edelleen samoissa lukemissa kuin nyt ja jopa niiden alle. En suosittele ainakaan lähteä ostoksille kovasti nouseviin hintoihin. Sekä muistakaa ne muut hyvät ohjesäännöt: toimialat ja eritoten firman (melko lyhytaikainen) rahoitus – siis ihan puhdas likviditeetti. Lyhyen luottolaman aikana ei naurata, jos omistaman firman kassa on tyhjä.

Juttelin tuossa vanhemmanpuoleisen sukulaiseni kanssa. Hän kehoitti minua kehoittamaan kaikkia olla äänestämättä Lipposta. Naurahdin ja sanoin, että eihän hänen tarvitse äänestää Lipposta, jos ei halua. Hän sanoi, ettei äänestäkään; mutta hän ei halua, että kukaan muukaan äänestäisi. Naurahdin lisää. Jotenkin minulle tuli mieleen siitä nykyiset, kansan kahtiajakautuneet syvät asemasodat. Tuntuu siltä, että kaikki kehoittavat muita olemaan lukematta, äänestämättä jne. Ja vastaavasti vahingoniloa, jos joutuu puun ja kuoren väliin.

Lapset hiekkalaatikolla. No, tulihan leikittyä sen verran, että eräs toive on siirretty eteenpäin. 😉

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu