Eurooppa karhumarkkinoihin

Karhumarkkinat (engl. bear market) määritellään tärkeimpien osakeindeksien laskettua 20%. Euroopan mittakaavassa tämä tarkoittaa Stoxx 600 -indeksin lipsumista: viikon aikana laskua tuli hieman, kolmesta nousujohteisesta päivästä huolimatta. Ensi viikosta on vaikea sanoa mitään yksiselitteisesti.

Ensin ne hyvät uutiset

Sisäpiiriläiset ovat tehneet ostoja, mitä yleensä pidetään aina hyvänä merkkinä. Varmasti siksikin perjantain aikana tulleet talousluvut jäivät sivummalle ja optimismi on täyttänyt pörssisalit. Mielikuva shorttikiellosta ehkä on luonut vääränlaista mielikuvaa siitä, ettei karhumentaliteetti voi hyötyä sinisilmäisyydestä. Näin siitä huolimatta, ettei kiellon ulkopuolisetkaan markkinat nyt menneet lattiasta läpi. Uskomus toki tarttuu helposti muihin, muistanette sen klassikkokuvan harkitsevista markkinoista? Torstaina aprikoimani pidempikin rallikausi voi vielä hyvinkin jatkua. Pudotus on viime viikkoina ollut niin rajua, että ”aiempiin lukuihin verrattuna nousun on yksinkertaisesti jatkuttava”.

Tämä uskomus perustuu yksinkertaisesti siihen, että pohjakosketus olisi saavutettu. Lisäksi nykytilanne ei vaikuta niin huonolta kuin alkuvuodesta 2009, jolloin lähes kaikki luvut kilpaili murheellisuudellaan keskenään. Jos on tämän viikon pohjilla käynyt ostoksilla hyvin pitkällä tähtäimellä niin hyvä. Lyhyellä aikavälillä (alle puoli vuotta) voi tulla takkiin. Siirrytään huonoihin uutisiin.

Sitten ne huonot uutiset

Yhdysvaltain kolme keskeistä indeksiä päätyi ja plussalle. Siitä huolimatta, että yhdysvaltalaiskuluttajien luottamus talouteen romahti alimmilleen sitten vuoden 1980. Ja vaikka siis vihreälle päädyttiin niin ensi viikolle nämä povaa heikkoja kelejä: Bank of America, Citigroup, JP Morgan, Goldman Sachs ja Wells Fargo – kaikki perjantaina punaisella. Tämä vastavirtaan uiminen voi hyvinkin povata ns. luottolamaa, kun suojaavia ristikkäisiä kauppoja ei voi kaikkialla Euroopassa suorittaa. Tanskalaispankit ovat jo ehtineet kertomaan ongelmista saada pankeilleen rahoitusta – EKP ei ole heitä ”auttamassa”.

”Auttaminen” on itse asiassa moraalikadon ruokintaa. Nythän pankkien ei tarvitse murehtia siitä, että muita sijoituksia suojattaisiin heidän kelvottomien tilikirjojen kautta. Lopullinen jälki voi olla todella rumaa. EKP:n yli yön -talletustarjontakin rauhoittui kummasti miljardiluokan luvuista. (”Banks tapped the ECB’s marginal lending facility for 227 million euros,
compared with 4.06 billion euros the previous day, according to data
published by the central bank today. The spike in overnight lending
fueled speculation yesterday that some banks were being locked out of
money markets.
”)

Ranskan talouskasvu pyssäsi seinään ja odotustenmukainen +2% vuositasolla vaatii jo ihmeitä. Erityisen ihmeitä vaativaksi tilanteen tekee se, että kulutus ennakoi laskua ja tietysti se, että haasteet saada alijäämää vs. BKT käy vain vaikeammaksi.

Italian kauppataseen alijäämän supistuminen oli toki positiivinen uutinen. Negatiivinen sikäli, että alijäämä on edelleen kaamea: kesäkuun tilastoitu vaje oli 1,83 miljardia euroa. Italian parlamentti toki hyväksyi pikatahtiin tehdyt uudet vyönkiristysohjelmat. Kreikka ainakin on huonossa vireessä, kun talouskasvu jatkuu negatiivisena. Pari muuta juttua Ekathimerini-lehdessä vahvistaa yleisen näkemyksen: yksityistämisohjelmat, joista sovittiin Brysselissä ovat vahvasti vastatuulessa. Osittain siksi, että karhumarkkinat ovat syöneet kuviteltua markkina-arvoa. Osittain siksi, ettei ulkomaisilla investoijilla ole kamala hinku investoida Kreikkaan. Heidän oman lehdistönsä mukaan näillä tahoilla on ”täysi oikeus” moiseen epäilyyn.

MUOKKAUS: huomasin yhden rikkinäisen linkin, korjattu.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu