Hyväntekeväisyysmallia: eurobondit

Merkelin äänitorvi, Welt am Sonntag, lähti kampanjoimaan kiisteltyjen eurobondien puolesta. Reutersin uutinen aiheesta sisältää toki muitakin lähteitä. Kyseessä on saksalaislehden ihan tyylipuhdas ultimaatumi. Saksan talousministeri, sekä valtionvarainministeri ovat molemmat kritisoineet eurobondeja jyrkästi. Kyseessä on velkojen yhteisvastuullinen kantaminen. Aiemmin olen ottanut ruohonjuuritason esimerkin esille, että laitat tuntemattoman ihmisen postilaatikkoon luottokorttisi, kaikki sen tiedot ja varmuuden vuoksi vaikka voimassaolevan passisi – etkä sitten panikoi asiasta sen enempää. Sinulle myöhemmin tulevat luottokunnan laskut voit käydän viskaamassa saman henkilön postilaatikkoon, kyllä ne varmasti hoidetaan. Onhan tämä henkilö itse aiheuttanutkin laskut.

Saksan valtionvarainministeri Wolfgang Schäuble tosin jättää tuon Reutersin uutisen mukaan pienen takaportin auki sanoessaan, että eurobondit ovat ehdottomasti ei kiitos niin kauan, kun jokainen maa saa itse hoitaa talouttaan. Ajatellaan tämäkin positiivesti: saamme Suomessa tarvittavia leikkauksia, kun emme enää tarvitse valtionvarainministeriötä, emmekä itse ministeriä. Asiat hoidetaan puolestamme jossain muualla. Meille vain kerrotaan, paljonko tämä kaikki maksaa. Saksalle tämä tietäisi arvioiden mukaan 47 miljardin vuotuista lisäkulua.

Mutta tämähän on vasta alkua. Kyseessä ovat tämänhetkiset velat. Esimerkiksi Ranska pääsee ilahduttavasti ”hunttikerhoon” ensi vuonna, kun maan alijäämä suhteessa BKT:hen kasvaa päälle 100 prosentin. Mikäli nyt nähty BKT pysähdys pureutuu negatiiviseksi niin sen enempi vajetta ja sen nopeammin korkokulut kasvavat niin Saksan kuin Suomenkin kohdalla. Välttääksemme tämän tarvitsemme joko veronkorotuksia, menoleikkauksia tai molempia. Nyt 10 miljardin euron verran. Deutche Bankin laskelmien mukaan lisäleikkauksia voisi tarvita vielä siinä 6-7 miljardia lisää, jahka pääsemme letkuruokittamaan huonommin pärjänneitä euromaita.

Vaalikarja pysynee kurissa? Kirjoitin tapaus Breivikin jälkeen – sen jo rauhoituttua analyyttisemmälle tasolle – miten ääriaineksilla on tilausta Euroopassa johtuen talousvaikeuksista. Seuraamani Credit Writedownsin artikkeleissa käsitellään eurobondeja ja ääriliikkeitä. Sivuston perustajaa, Edward Harrisonia lainatakseni:

Notice that Spain’s debt load is lower than Germany’s. I think “Spain is the perfect example of a country that never should have joined the euro zone
because the euro has acted like a gold standard for the country, which
has forced Spain into austerity, a deflationary policy path. And that’s
the sort of outcome which leads to civil unrest, economic nationalism,
and right political extremism.

Koko artikkeli luettavissa täältä. Kirjoitin oman kysymyksen Harrisonille kommenttina, saa nähdä millainen vastaus on tiedossa, jos on sellaista tullakseenkaan. Tämän blogin kirjoitushetkellä ei ole vastausta luettavana.

Lisäksi Der Spiegelin englanninkielinen artikkeli eurobondien riskeistä on melko neutraalia luettavaa. Suomennan tarvittaessa kommentteina, jos tarvetta ja kiinnostusta löytyy. Pidän erillään omat tulkintani suomennoksista (erillisinä kommentteina).

Sitten voisin altistua hetken mielenkuohunnalle. Minun piti hakea yksi esimerkkisertifikaatti kriisin alkuvuodelta 2008 ja skannata se. Vähistä varoistani olen kuitenkin jakanut hyväntekeväisyytenä rahaa. Tuo esimerkki on hyväntekeväisyydestä siksi, ettei minulla ole tiettävästi itselläni lapsia. Eikä totta puhuen tällä eurosotkulinjalla tule koskaan olemaankaan. En halua velkainfernoon tehtailla yhtään lisää maksajia. En löytänyt Irti huumeista -kampanjan osallistumistositteita. Muistaakseni se oli jokin luettava lehti.

Toisessa kuvassa on luonnosehdotus tulevista hyväntekeväisyyskampanjoista (vai onko kyseessä pahantekeväisyys?) ja olisi kiva saada allekirjoitettuna tuollainen sertifikaatti. Voi näyttää sitä Mannerheimin Lastensuojeluliiton, sotainvalidien ja muiden aiheellisiksi katsomien tahojen varainkerääjille, että olen osallistunut jo ihan riittävästi tänä(kin) vuonna hyväntekeväisyyksiin. Ihan siksi, ettei tarvitse hävetä silmiään päästä joutuessaan kitsastelemaan. Luonnoksessa oleva summa on tietysti viitteellinen.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu