Euroalueen kristallipallon tuijottelua

Edustaja Tossavaisen (ps.) blogissa pohdinta johti tulevaisuusnäkymiin sen sekavan ja asiasisällöttömän kommentoinin jälkeen. Lähdin kritisoimaan vakuuksien mielekkyyttä siitä syystä, että Kreikan maksuhäiriötä viiden vuoden sisällä povataan yli 80% todennäköisyydellä.

Kasvoton nimimerkki Shemu P tarrasi kommenttiini sinänsä osittain aiheellisesti, osittain ei:

Henri sekoittaa käsitteitä. Maksuhäiriö ei tarkoita kaikkien velvollisuuksien laiminlyömistä.

Lisäksi Henri unohtaa, mitä Suomelle tapahtui 2008 alkaneessa finanssikriisissä: -20 miljardia vientituloihin, -6 miljardia valtion budjettiin, 50.000 työtöntä. Yhden vuoden aikana. Pankkien luottamuksen mentyä. Lainananto tyssäsi kokonaan. Investointeihin (mitä Suomen vientituotteet pääasiassa ovat) ei ollut rahoittajia.

Menneisiin aikoihin ei ole paluuta. Suomi on nyt, ja itse asiassa paljon aikaisemminkin, ollut aina kansainvälinen toimija. Olemme taloudellisessa hyvinvoinnissa riippuvaisia kansainvälisestä kaupasta, etenkin EU alueen kaupasta. Vientivetoisena maana uusi laajentunut kriisi iskisi meihin pahemmin kuin muihin maihin. Jotenkin tuntuu, että esimerkiksi tämän Puheenvuoron pitäjä jopa toivoo tätä, tai sitten hän ei ymmärrä taloutemme lainalaisuuksia.

Puretaan tämä nyt ensin ja otetaan kristallipallo esille ja koitetaan saada selville, mikä meitä odottaa missäkin ratkaisumallissa. Kommenttien olettamuksena on se, että Kreikka ajautuu maksuhäiriöön, kuten riskienlaskijat sitä todennäköisimpänä pitävät.

Shemu P on oikeassa siinä, ettei koko takaussumma ole välttämättä mennyttä. Kreikan mahdollisen konkurssipesän velkojina ensimmäisenä turvautuu IMF:n takausosuus, koska IMF on aina ns. ”super senior” -velkoja. Se on aina ehtona IMF:n rahoitukselle, niin nytkin. Tämän jälkeen vuorossa ovat muut. Ajatellaan EVVR ja mahdollisesti joitain muita pienempiä tekijöitä, jotka voimme jättää laskuista pois.

Laskutavasta ja laskijasta riippuen Kreikan velkasaneeraustarve on 50-60%. Oletetaan se puolet pois, ja sitä kautta puolet Kreikan veloista jäisi maksamatta. IMF:n osuuden jälkeen EVVR:lle jää murusia noukittavaksi konkurssipesästä. Saako sieltä 10% tai 20% vai peräti 25% takaisin tarkoittaa yhtä lailla sitä, että ne rahat menevät EVVR:n rahoittajille ja Suomi mukaanlukien tulee ylitakausosuudesta takaamaan vielä EVVR:n kautta rahoittajille nämäkin tappiot. Itse asiassa Suomen tappiot siis ovat yli sen, mitä ensin näennäisesti sinne ollaan takaamassa.

Sen jälkeen nimimerkki Shemu P pistää minulle olkinuken ja lähtee sitä kohden hyökkäämään. Itse asiassa Shemu P ei taida olla kovin perillä minun kirjoitteluistani. Täältä blogista löytyy eräs jännittävä merkintä siitä, miten EVVR:n toiminta pistää samaan pakettiin hyvää lainaa (Saksan ja Suomen esimerkiksi) ja roskaa (Portugalin ja Irlannin esimerkiksi), leimata sille AAA-leima ja myydä rahoittajille.

Vuoden 2008 kriisi johtui nimenomaan tällaisesta toiminnasta, jossa yhdysvaltalaisten asuntolainoja paketoitiin samalla tavalla tehden niistä CDO:ita (Collaterized Debt Obligation). Minua puolestaan hämmentää se, ettei Shemu P itse muista, mikä johti 2008 kriisiin. Hän vain muistaa sen, mitä siitä seurasi. Kumpi tässä mahtaa olla toistamassa samoja virheitä ja oikeastaan ”toivoo, että näin kävisi”?

Lisäksi huomattaisin, että vientimme Eurooppaan tule joka tapauksessa kärsimään, skenaariosta riippumatta. Nyt talouskasvu hyytyy, aivan kuten alkukesästä uumoilin. Olen kertonut sen johtuvan siitä, että alkuvuodesta BKT:t näytti hyvältä, kun varastoja täytettiin. BKT:n mielenkiintoisen määritelmän olen tännekin kirjoittanut. Kaikki, mikä on BKT:ssa plussaa ei itse asiassa ole terveellistä.

”Menneisiin ei ole paluuta” -tyylinen viestintä kielii selkeästä defenssistä, ettei muita vaihtoehtoja edes haluta ajatella. Tehdään nyt Shemu P:stä sitten mielikuvainnollisesti pääministeri ja mennään hänen tarmokkaan määrätietoinen polku.

Kristallipallon ”jatkamme katkeraan loppuun saakka” -skenaario

Talouskasvu siis hyytyy, ja mahdollisesti keinotekoisesti torjuttu taantuma palaa. Vientimme EU-alueelle romahtaa ja BKT:mme sukeltaa. Emme ole varautuneet tarpeeksi kehittääksemme vientiämme muualle ja tulemme yllätetyksi housut kintuissa. Perinteisten eurovientimaamme puuhaavat kaikki menoleikkauksia ja se aiheuttaa talouskasvun negatiivista kehittymistä enempikin. Seuraavassa ei ole merkitystä, missä järjestyksessä maat menevät nurin. Tärkeintä on erottaa isot maat ja pienet maat toisistaan.

Kreikka liputtaa vararikkoa ja me joko voimme puuhata kolmatta tukipakettia ylläpitääksemme toiveitamme ensimmäisen tukipaketin takaisinmaksusta. Tarvittavat tukimäärät vain kasvavat. Portugali ei selviä enää takausosuuksistaan ja joudumme tällekin sorvaamaan uuden tukipaketin. EVVR:n katto tulee vastaan. Olemme muutaman miljardin takauksista kehittäneet itsellemme monen miljardin riskin.

Budjetoiduilla menoleikkauksilla alijäämämme putoaa 7 miljardiin euroon, mutta viennin tyrehtyminen ja lisääntyneet takausvastuut nostavat ensi vuoden velkamme lähelle 100 miljardia euroa. Lisäksi BKT putoaa 170 miljardin tienoille. Olemme ylittämässä Maastrichtin sopimuksen velan suhteesta BKT:hen.

EVVR:n kokoa yritetään kasvattaa. Se saadaan paniikissa punnerrettua läpi kaikissa euromaiden parlamenteissa. Sen koon kasvattaminen tuhanteen miljardiin euroon ja takaajamaiden uskottavuuden puutteen vuoksi sen luokitus putoaa AA+ -tasolle. Ranskan ja Suomen luokitus on asetettu tarkkailuun luokituksen laskua varten.

Ranskaan ja Suomeen tehdyt sijoitukset ovat hermopaineiden alla. Italia ja Espanja tarvivat kasvavia velkakirjojen ostotukea. EVVR:n muuttuneilla säännöillä se ostaa kattoonsa asti velkakirjoja, 1000 miljardia. EVVR:n kokoa joudutaan tuplaamaan tuostakin ja sen luokitukseksi tulee AA. Ranskan luokitusta lasketaan AA+ -tasolle ja viimeisetkin eläkeyhtiöt vetävät rahansa pois Ranskan papereista. Ranska päätyy velkakirjojen tukiostojen piiriin. 500 miljardia riittää turvaamaan Ranskan rahoituksen toistaiseksi.

Portugali liputtaa vararikkoa 2012/2013 vaihteessa ja EVVR:sta pusketaan sinne 120 miljardin tukipaketti. Irlannin toimet ovat onneksi onnistuneet, ja maa ei ole akuutissa rahoitushädässä. EVVR ostaa sen velkakirjoja 30 miljardilla eurolla ja Irlanti saa markkinarahoitusta. Sen sijaan Belgiaa pitää tukea velkakirjojen tukiostoilla ja loput varat menevät Italian ja Espanjan velkakirjoihin. Suomen luokitusta lasketaan kahdella pykälällä ja pidetään näkymät negatiivisena. Suomen rahoituskulut nousevat 5,5 prosenttiin. Ajaudumme velkaloukkuun muiden maiden tapaan.

Levottomuudet lisääntyvät ja sotien uhka kasvaa. Ääriliikkeet vetävät massoja taakseen ja osassa euromaita kansa on avoimessa kapinassa. Portugalissa ja Kreikassa tehdään vallankumous, maat irtaantuvat eurosta ja jättävät kaikki velkansa pystyyn. Suomen velkamäärä räjähtää 140 miljardiin euroon ja valtion velkakirjojen preemiovaade nousee kaksinumeroiseksi.

Pidemmälle ei uskalla katsoakaan.

Kristallipallon EKP lähtee rahanprinttauslinjalle -skenaario

Ehdotukset EVVR:n koon kasvattimesta tyrehtyvät, joskin se saa ostaa jälkimarkkinoilta velkakirjoja. Tämä koetaan kuitenkin turhaksi, kun Kreikka tarvitsee uuden rahoituspaketin. EKP jatkaa tukiostojaan niin Espanjan kuin Italiankin velkakirjoille. Portugali saa vielä viimeiset muruset EVVR:n rahastosta.

EKP joutuu ostamaan myös Kreikan, Irlannin ja Portugalin papereita saadakseen niiden valtioiden velkakirjojen preemiot kolmen prosentin tuntumaan. EKP:n kasvanut tase rupeaa huolestuttamaan markkinoita. Pako eurosta alkaa ja sen kurssi Yhdysvaltain dollariin lähenee 1,2.

Ranskan ja Belgian velkakirjaostot alkavat marraskuun loppupuolella. Jouluun mennessä velkakirjoja on EKP:n taseessa tuhannen miljardin verran. EKP:tä pitäisi pääomittaa, mutta siihen ei löydy poliittista tahtoa. Kristallipallon eka skenaario on katsottu ja se tiedettiin huonoksi. EKP printtaa tuhannen miljardia euroja rahaa.

Huolet euron mielekkyydestä räjähtävät uusiin sfääreihin ja valuuttapako alkaa toden teolla. Euron kurssi USD:hen putoaa alle pariteetin alkukeväästä 2012. Velkakirjaostopakot kiihtyvät ja siitä huolimatta huolet kasvavat. Jopa ydinmaiden rahoituskulut kasvavat. Tuontienergiahintojen piikki valuuttakurssien vuoksi näkyy teollisuuden kuluissa, myös kotitaloudet ovat energiakriisissä hintojen vuoksi. Kulutuskysyntä putoaa pitkin Eurooppaa ja Suomen vienti alkaa yskiä, tosin ei niin pahasti. Vientimme euromaiden ulkopuolelle pitää meitä pinnalla.

Loppukeväästä EKP printtaa toisen tuhannen miljardia. Euron uskottavuus on koetuksella. Vienti kyllä vetää, mutta ulkomailta tulleet euroalueen yritysostot huolestuttavat. Euroalueen velkakirjapako on jäätävä. Euron ja USD:n kurssi osoittaa 0,7. Teollisuuden energian kaksinkertaistuneet hinnat johtavat kylmiin ratkaisuihin: palkat -30% tai lappu luukulle. Jostain syystä suomalaiset ymmärtävät missä liemessä olemme ja suostuvat 30% palkanalennuksiin. Asuntoluottokanta happanee. Ilmiö esiintyy joka puolella, ranskalaispankit ovat zombeja. Luottolama iskee.

Alkusyksystä 2012 euroalue käy dollareissa alueen ulkopuolisen kauppansa.

Kristallipallon pölhöpopulismi -linjan skenaario

Euroalue jaetaan kahtia tai puretaan kokonaan… Ai niin, pölhöpopulismia. Olisi pitänyt muistaa. Tehkää valintanne.

Jos valinta kuitenkin tuottaa ylivoimaisia vaikeuksia niin tässä se kolmas vaihtoehto. Todettakoon, ettei siitäkään päästä ”helpolla”. Sen ainoa este on sokea ideologia täysin yhteneväisestä Euroopasta. Sellaista ei oikeasti ole, kulttuurimme on täysin erilainen kuin eteläisimmissä kriisimaissa.

Yksityiskohtaisempaa pohdintaa kahtiajaon ongelmista ja seuraamuksista on englanniksi luettavissa täältä. Tämä linkki tosin oli jo aiemmassa blogissani esillä.

http://www.creditwritedowns.com/2011/08/is-going-dutch-the-solution-to-t…

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu