Kuolleen kissan pomppu ja herra Frisell

Luottolama on eräänlainen kirosana Lehman’s Brothersin kaatumisen jälkeen. Naapurimaastamme Ruotsista herra Lars Frisell, Ruotsin finanssivalvonnan pääekonomisti sanoo, että emme ole todellakaan kaukana tuosta luottolamasta. Tämä lainaus on levinnyt jo niin laajalle niin lyhyessä ajassa, jotta kaipa sen voi tännekin kopioida:

It won’t take much for the interbank market to collapse,” Frisell said
yesterday in an interview in Stockholm. “It’s not that serious at the
moment but it feels like it could very easily become that way and that
everything will freeze.

Bloombergin Businessweekin artikkeli on muutenkin alasta kiinnostuneille ja joillekin Euroopan federaation pohjoisen lypsyperiferian ministereille pakkolukemistoa. Päätelmäksi voisi laittaa, että markkinavoimia ei voi taltuttaa vain käskemällä. Jos pelisääntöjä muuttaa kesken kaiken niin tuloksena on entistä suurempi kaaos. Se on tietysti kovin ikävää, ettei sääntelyä ja realistisia tavoitteita ole pystytty tekemään ajoissa, vuosia sitten. Nyt näitä ”markkinavoimia peloittavia” sanoja kuten ”sääntely” säästäminen ei aiheuta enää mitään muutosta: kaikki on nyt vedetty piloille.

Tulossa taitaa olla klassinen ”kuolleen kissan pomppu” (engl. Dead cat bounce). Mielenkiintoiseksi tuo klassinen kuvio menee, jos katsoo 2008-2009 vuodenvaihteen molemmilta puolin. Lokakuussa 2008 päästiin pohjalle, mutta nopean pyrähdyksen jälkeen päädyttiin maaliskuun pohjille.

Siitä eteenpäin alkoikin ripeä kiri. Pääosin elvytyksen vuoksi. Nyt elvytykseen ei kuulemma ole varaa. Kyllä siihen olisi, mutta ei tässä elävässä elämässä. Vauraus on sopimuksilla ohjattu muutamalle harvalle planeettamme asukille ja kaikki muut olemme riippuvaisia siitä, mitä mieltä he ovat. Vaurauden oikeudenmukaisempi jakaminen tietää yleensä väkivaltaisia episodeja, joten nähtäväksi jää mihin tässä päädytään.

Näennäisen vapauden edessä suomalaisetkin ovat ahkerasti kietoneet itsensä kahleisiin – ja osa on vieläpä ehdottamassa, että mitäs jos vielä meidät kannettaisiin vankilaan. Itse en luota hallituksemme ymmärrykseen vaatia todellista vapautta. Meidän toivo riippuukin nyt Saksasta. Toivottavasti he ymmärtävät lähteä talosta niin jospa sitten meidänkin hypnoosituokio häiriintyisi sen verran, että ymmärrämme katsoa Euroopan kohellusta objektiivisemmin silmin.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu