Voisitko kuvitella presidentti Halosen kritisoivan EKP:a?

Saksan presidentti Christian Wulff on liittynyt uusimpana EKP:n toimien pitkälle ja pitenevälle kritisoijalistalle. Financial Timesin mukaan Wulff ei ole lähtenyt rummuttamaan millään uudella argumentilla. Levy on tuttu: EKP:n riippumattomuus on kateissa ja se on sopimusten vastainen. Saksan presidentillä on vähän samanoloinen seremoniamestarin virka kuin Suomenkin presidentillä. Siitä huolimatta presidentti Tarja Halonen ei ole lähtenyt meluamaan EKP:n toimista. Joko fiksuuttaan (Halonen katsoisi, ettei asia hänelle varsinaisesti kuulu) tai siksi, ettei hänellä ole mielipidettä asiaan.

Telegraphin Ambrose Evans-Pritchard taas lataa euroskeptisenä täyslaidallisen. Kirjoituksen suoria sitaatteja tuskin tarvitsee kyseenalaistaa. Wulff jos joku ”syyllistyy” populismiin. Hän vetoaa tunteisiin puhumalla saksalaisten lapsista vastuiden maksajina. Saksan presidentin esilletulo ja esitetty sävy herättääkin mielenkiintoisen kysymyksen siitä, onko Suomi nyt niin iso häirikkö euroalueella? Vielä on melkoinen matka siihen, että presidentti Halonen raivoaisi pomppimalla tasajalkaa ja toteaisi EKP:n toiminnan kelvottomaksi. Voisitko sinä kuvitella presidentti Halosen edes rauhallisesti kritisoivan EKP:n toimia? Minä en.

Wulffin tulilinjalla on nimenomaan euromaiden velkakirjojen osto jälkimarkkinoilta. Vaikka ensimmäisellä viikolla tahti oli 3 miljardia euroa päivää kohden ja viime viikolla vain 2 miljardia päivässä niin uskottavuusraja tulee jossain kohtaa vastaan. Siinä mielessä Saksan keskuspankin johtaja Jens Weidmann on asiassa edellä, ettei EKP ole vielä syyllistynyt ns. rahan printtaamiseen. Hän näkee sen vain väistämättömänä toimenpiteenä lähitulevaisuudessa.

Kaikesta huolimatta pysyn kannassani, että EKP on ainoa taho, joka voi tämän eurosotkun pelastaa – sekään ei tosin ole varma ja mahdollisuudet ovat heikot. Hukkuvat euromaat tarttuvat siihen oljenkorteensa. Jos eurotehtailuun joudutaan niin näen sen myös tavallaan positiivisena asiana: silloin viimeistään selektiivisesti asioita poimivat huomannevat, ettei tässä euron velkakarsinassa ole järjen häivää kökötellä.

Hyvin laajalle levinnyt kuvankaappaus EKP:n sivuilta kertoo sen, että pankkien luottolama taitaa olla yltymään päin. 22.8. sieltä napattiin puolen miljardia euroa pikavippiä, 23.8. niitä nostettiin 2,8 miljardilla eurolla.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu