Istuva hallitus ei tule osallistumaan yhteenkään tukipakettiin

Hallitusohjelmaan on tehty selkeä merkintä, että Suomen edellytys ranskalaispankkiirien tukipaketeille on jyrkkänä ehtona vakuudet. Näitä vakuuksia ei tulla näkemään, ja tuskin niistä edes keskustellaan.

23.8. blogikirjoitukseen lisäsin yhteen kommenttiin lukemani ensihavainnot siitä, että nämä vakuudet tulisi laukaisemaan ns. "negative pledge" -klausuulin ja se tietäisi luottoriskijohdannaisten (CDS, Credit Default Swap) laukeamista ja siten Kreikan luottohäiriömerkintää (Credit Event).

Vaikka suurin osa eurooppalaisten maiden joukkovelkakirjoista noudattaa liikkeellelaskijamaan lakeja niin tämä ei koske kaikkia niitä, jotkut on tehty yleisimmin käytössä olevien brittiläisen lakien mukaan. Tämä koskee myös Euroopan väliaikaista vakausrahastoa (ERVV).

Tuo luottohäiriömerkintä on totta kai ISDA:n (International Swaps And Derivatives Association) päätöksistä riippuvaisia, mutta sen dokumentista tämä vakuusvaade merkitsee brittiläisten lakien mukaan tuota CDS:ien laukeamista.

Vaikka tämä ei tulisikaan koskemaan kuin ehkä 10% Kreikan liikkeellelaskemista velkakirjoista niin tuo maksuhäiriömerkintä mitä ilmeisimmin aiheuttaa täyden paniikin. Ensimmäiseksi tiettyjen maiden velkakirjoille haetaan entistä enemmän vakuutuksia ja kun niiden hinnat nousevat niin toinen vaihe on velkakirjoista varsinainen pakokauhu. Tällöin on ilmeisen selvää se, että jokaisen euromaan velkakirjojen preemiot kohoavat ihan uusiin lukemiin ja euromaat itse ovat rahoituspulassa.

Näin ollen vakuuksia emme tule näkemään. Emmekä siitä syystä istuvan hallituksen aikana osallistu ensimmäiseenkään tukipakettiin.

Lisää aiheesta voi käydä lukemassa Financial Timesin Alphaville-blogista:

http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/08/18/656846/

http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/08/19/657676/more-on-the-greek-coll…

http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/08/23/660046/the-greek-collateral-g…

http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/08/24/661281/there-are-many-ways-to…

http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/08/25/662366/why-yes-the-greek-coll…

Kuten niistä voi huomata, on vahinko ehkä jo tapahtunut valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) ilmoitettua riemusta vakuuksista. Tämä tietysti voi olla juridisesti vaikea todistaa, mutta dokumentoitujen vakuuksien kanssa on oikeussalissa turha pyristellä vastaan.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu