Pankkiirit tietävät paremmin?

OP-ryhmän pääekonomisti, Reijo Heiskanen on tullut esille Uuden Suomen haastattelussa. Käytännössä hänen näkemykset eivät eroa juuri pankkiireiden visioista: Kreikan kautta on lähetettävä lisää rahaa pankkiireille, muuten maalataan kauhukuvia.

Heiskanen kertoo, että kevät näytti hyvältä, mutta nyt kesän taittuessa kohti syksyä on tunnelmat kiristyneet. Mahtaakohan Heiskanen muistaa sen tosiasian, että tähän on tultu nimenomaan tukipaketteja kirjoittelemalla? EKP on aloittanut uudelleen hätätoimensa, tämänkö vuoksi Saksan talous sakkaa? Pitäisikö siis lopettaa tukipaketit ja poikkeustoimet, ettei tällaistä käännettä pahempaan olisi tullut? Heiskasen vastaus lienee ei, mutten voi mennä siitä takuuseen. Kuten ei Heiskanenkaan voi mennä siitä takuuseen, ettei mitään pahaa tapahdu, vaikka kansalaiset jatkaisivat pankkiirien tappioiden kuittaamista. On todella ihme, että pankkiporukat ovat sitä mieltä, että pankkiireita pitää tukea.

Heiskanen ei näemmä kannata myöskään demokratiaa. Suomeen on äänestämällä valittu hallitus, jonka ohjelma on kiristynyt tukipakettien saralta. Ilmeisesti siksi, että kansan äänet on ohjattu enemmän niille edustajille, jotka ovat huomanneet tukipakettien toimimattomuuden. Heiskanen käy suoraan kyseenalaistamaan tämän demokraattisen linjauksen.

Onko Suomi häirikkö vai suunnannäyttäjä?

Suomen vakuusvaatimuksiin on alussa nyökkäilty ja epämääräinen lause kirjattu Brysselin kokouksessa noin kuukausi sitten. Vakuuksissa on sellainen juridinen ongelma, että se asettaa Kreikan velkojia eriarvoiseen asemaan ja tulee siksi tarkoittamaan Kreikan maksuhäiriömerkintää. Tämän pohjalta lienee ilmeisen selvää, ettei Suomi hallitusohjelman mukaisesti voi osallistua Kreikan tukipakettiin, eikä tämän hallituskauden aikana muihinkaan tukipaketteihin. Suomen osuus tästä projektista on vain hieman alle 2% ja jo ensimmäisestä tukipaketista on Slovakia livennyt. En näe sitä mitenkään mahdottomana, että tukipaketit toteutetaan ilman Suomen suostumusta. Näinhän tässä pitäisi muutenkin toimia. Käytännössä tämä on samaa puuhaa kuin pankkien pääomitus. Se tulisi tehdä maakohtaisesti.

Tämä on merkittävä suunta pankkikriisin ratkaisussa. Valtioilla pitää olla keinot ja instrumentit varmistaa se, ettei yhdestäkään heidän pankeista tule liian suuria kaatumaan. Äänestäjät eri maissa äänestävät sellaiset päättäjät, että kokonaisuus toimii. Ei se meidän suomalaisten vika ole, jos esim. Ranskassa äänestäjät ovat äänestäneet voimattomia edustajia.

Lagarden ehdotus mietityttää

IMF:n uusi pääjohtaja Christine Lagarde tuli ilmoittamaan, että pankkeja pitäisi Euroopassa pääomittaa kiireesti. Kreikan kahdesta pankista meinataan tehdä vähän isompi fuusiolla ja qatarilaista pääomaa olisi tulossa puolen miljardin euron edestä. EBA:n stressitestien mukaan vajetta jää siis 2 miljardia. Miksi Lagarde keuhkoaa niin vimmatusti moisista pikkusummista?

Lagarden mukaan idea olisi, että pääomitus haettaisiin ensisijaisesti yksityisiltä sijoittajilta. Ihan hyvä idea, mutta onko siihen valmiuksia? Moni, minä mukaanlukien, olen sitä mieltä, että eurooppalaiset pankit ovat alipääomitettuja. Kysymys onkin se, että kuka sen maksun suorittaa. Lagardella on siihenkin idea: euroalueen kansalaiset. Tämä siis siinä tapauksessa, ettei yksityisiä sijoittajia jostain kumman syystä löytyisikään tähän toimintaan.

Italia koittaa kepillä jäätä

Italia on tulossa jälleen huutokauppamaan eripituisia velkakirjoja. Tällä kertaa kokeillaan sellaista kikkaa, ettei EKP ole mukana tilaisuudessa ostoksilla. Katsotaan, miten tilaisuudessa käy.

Tällä viikolla myös Espanja ja Ranska ovat tulossa nuijan varteen.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu