Wall Street Journal ja mielipiteet

Eilen luin Financial Timesista, miten euroalueen pankkien saamat dollarilainat ovat käyneet aiempaa huomattavasti kalliimmaksi ja hintalisäys olisi lisäämässä vaikeuksia dollarivajeesta. Wall Street Journalissa taas mielipiteiden joukossa heitettiin huhu, jotta ranskalaispankit eivät enää saisi dollarilainoja.

Jälkimmäinen heitto tuntuu sikäli edelleen hieman oudolta, koska viimeistään EKP:n kautta pitäisi ns. valuuttaswapit pyöriä edelleen. Joka tapauksessa aamusta vallitsi täysi paniikki siitä, ettei ranskalaispankeilla tosiaan olisi dollareihin enää pääsyä. JP Morgan tuli kertomaan, että kyllä he myyvät edelleen dollareita. FT:n hintatietoihin ei edes tarvittu tarkistusta, tilanne kääntyi yhtä äkkiä aivan päälaelleen.

WSJ:n asema mielipidekirjoitusten osalta taas ihmetyttää. Toisaalta, tilanne on se, että markkinavoimat ovat täysin takajaloillaan ja totaalisen hermoraunioina. Mielipide on siltikin vain mielipide.

Société Généralen tj. kävi esiintymässä Bloombergin Inside Track -ohjelmassa. Jopa minä vakuutuin miehen rauhallisuudesta ja luettelemista luvuista, olkoonkin ettei hänen luettelemat arviot taseiden vakavaraisuudesta välttämättä ole mark to marketilla niin ruusuiset. Mutta jos hän sanoo, että ongelmia ei ole, vaikka kaikki menisi euroalueen periferiassa niin kaiketi miestä on uskottava? Kaiken lisäksi toimittajien kysymykset eivät olleet kovin lepsuja. BNP Paribas kävi niinikään kieltämässä huhut dollarisaamattomuudesta.

Lähellä käytiin varmasti jälleen kerran. Minulla on oma kantani näiden nimellisarvoisten velkakirjojen arvojen kyseenalaisuudesta, sekä näiden parin ranskalaispankin ongelmista kreikkalaispankkien omistuksesta, mikä on varmasti suurempi huolenaihe velkajärjestelyissä kuin Kreikan valtion velkakirjat. Siitä huolimatta pidän hyvin huolestuttavana tätä dollarisaatavuusskandaalia. Jos yksi taho sanoo, että hinta on noussut niin se ei tarkoita sitä, etteikö tuote olisi kaupan.

Pyrin vast’edes kiinnittämään huomiota entistä enemmän siihen, että mikäli nojaan jonkun muun mielipiteeseen tai näkemykseen, tulen myös siihen linkkaamaan tai mainitsemaan muuten, ettei kyseessä ole oma visioni.

Pimcon johtaja Mohamed El-Erian kävi heittämässä ainakin melko raakaa tekstiä. Jeremy Warnerin blogi tästä samasta jupakasta on myös ihan lukemisen arvoinen.

Yksi asia tuntuu minusta tässä silti häiritsevän: SocGenin osake on kolmena viimeisenä kauppapäivänä heilunut ainakin sen 10% suuntaansa ja intradaynä heilunnat ovat vieläkin hurjemmat. Melko nuoresta iästä huolimatta minulla on sellainen jääräpäisemmän huru-ukon ajatusmaailma, että osakesijoittaminen olisi pitkäjänteistä touhua, eikä tällaista myyntipelleilyä. Ehdotan edelleen osakkeiden omistusajalle käänteistä myyntivoittoveroa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu