EU:n heikko tulevaisuuden ennakointi

Uuden Suomen otsikko: ”Nyt tuli synkkiä lukuja Euroopasta” on ehkä ihan tahaton ja vilpitön toteamus. Kieliasu heijastanee kuitenkin sen, mitä moni on jo osannut odottaa. Saksan talouskasvun hyytyminen tuli vielä täysin puun takaa monelle, vaikka EU:n ostopäällikköindeksit olivat tulleet rajusti alas pitkin kevättä. Mistä EU:n näköalattomuus sitten johtuu; onko kyse toivotalkoista (kansalaisten rauhoittamisesta) vai defenssistä?

Olen itse ainakin törmännyt sellaiseen mielenkiintoiseen ilmiöön, että jos kertoo huolestuttavia näkymiä niin silloin ”toivoo” täystuhoa. Mielihalut, kritiikki ja ennustaminen sekoitetaan huolellisesti ja niistä valitaan aina tilanteeseen ”sopivin” malli, useimmiten kritiikki muutetaan mielihaluksi. Tällainen ruokkii vain entistä asenteellisemman kirjoituksen syntyä. Loppujen lopuksi se on toissijaista: unohtuu kokonaan se tosiseikka, että huolestuttavat havainnot pitävätkin paikkaansa. Huonojen uutisten kertojasta tulee keskiaikainen noita ja vainot voidaan aloittaa. Minusta on mm. käytetty jo nimitystä ”wannabe finanssi-intellektuelli”. Ette arvaakaan, miten hyvilläni olen saadessani tietää, että olen osunut. Ottaako päähän noin rankasti? Itse asiassa esittelen itseni ihan suoranaisesti maallikoksi, joka nyt vain seuraa näitä asioita ihan vain siitä syystä, että ole utelias. Tylsää ei ole ollut!

Tämänlaisen kansankäyttäytymisen vuoksi voisi ajatella olevan tarve ylläpitää toiveita, vaikka perättömiäkin. Ei tähän pelkästään EU syyllisty. IMF veikkaili tuossa keväällä, että Kreikan talouskasvu alkaa ensi vuonna. Vaatinee monia toimia, joista EMU:sta erillinen rahapolitiikka ja roima velkasaneeraus ovat tärkeimmät. Näen tällaisen toiveiden ylläpidon vaarallisena. Luotijunassa mennään huimaa kyytiä ja kiskot vievätkin rotkon pohjalle – kunnon pudotuksen jälkeen. Kaikille vain kerrotaan rauhoittelevaan sävyyn, että perille päästään.

Defenssiä on ollut toistuvat Kreikan velkasaneerausten kiellot. Milloin sellaiset saneerauspuheet ovat ”järjettömiä”, milloin vailla todellisuuspohjaa. Kreikan kerrotaan olevan ”kestävällä tiellä”; totuus kuitenkin on se, että Kreikan menot kasvavat ja tulot pienenevät. En näe tätä kehitystä kestävänä. Sori vaan.

Mikä on hyssyttelyllä saavutettava etu? Sekö, ettei kipeisiin leikkaustoimiin tarvitse ryhtyä ennen kuin junanraato makaa rotkon pohjalla ja hengissä pelastautuneet hoipertelevat ihmettelemässä, että mitäs nyt tapahtui? Kumpi on pahempaa: se, että varautuu pahan päivän varalle (ja kunnolla, kun hienoisiakin huonoja merkkejä alkaa näkyä) vai antaa tulla yllätetyksi housut kintussa? Monellako teillä on esimerkiksi yhtään vapaaehtoista vakuutusta?

Luottolamaa ja treidereitä

Kauppalehden uutisesta poimittua: ”Velkakriisin kärjistyminen on nostanut euroalueen pankkeihin kohdistuvan luottamuspulan jopa kovemmaksi kuin muutama vuosi
sitten Lehman-kriisin seurauksena, sanoo Handelsbanken.

Tämä nyt ei ole ihan näin paha tämän hetken tilanteena, mutta Handelsbanken osoittaa kykyä katsoa minuuttia pidemmälle. Parissa blogissani esittämät luottolamaindikaattorikäyrät (Libor-OIS -ero) eivät todellakaan ole Lehman-lukemissa, mutta suunta on käynyt selväksi. Lisäksi EKP tuossa joutuu näemmä enempikin forex-toimistona puuhaamaan ja lainaamaan dollareita eurooppalaisille pankeille. Ruma sana tulee silti sanoa niinkuin se on: luottolama. Onko Handelsbankeninkin palkkalista täynnä wannabeitä?

UBS:llä on ainakin jonkin verran. 31-vuotias miestreideri oli mennyt tekemään omin päin – siis valtuuksitta – hieman kauppoja ja aiheuttanut työnantajalleen 2 miljardin dollarin (USD) tappiot. Näiden tappioiden vuoksi pankki ei poissulje tappiollista Q3 tulosta. Ei mennyt muuten kauaa Breaking News -flasheistä kun seuraava ilmoitus oli, että epäilty on pidätettynä.

Asiansa voi sössiä ilman panssarivaunupuheitakin.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu