Pudotuspelit alkavat

IMF kävi kertomaan, jotta maailmantalous hyytyy ja Euroopan velkasotkussa edetään ”vaaralliseen toiseen vaiheeseen”. Mielenkiintoista IMF:n tulkinnassa on se, että brittien talouskasvun hyytymispeloissa pitäisi vyönkiristysohjelmat mahdollisesti hyllyttää, kun taas kreikkalaisia syynätään ja keksitään jatkuvasti uusia taloutta tuhoavia toimenpiteitä.

Troikka täynnä oraakkeleita

Ns. troikan (IMF, EKP & EU) puhelinneuvottelu ei tuottanut markkinoiden veikkaamia uutisia siitä, että Kreikka saa 6. eränsä 1. tukipaketistaan. Toinen vedonlyöntikohde, Federal Reserven QE3 voi jäädä hyvinkin torsoksi. Loppuviikosta voi kyllä odottaa melkein mitä vain, riippuen nyt siitä mitä Fedin Bernanke kertoo.

Troikka palaa Kreikkaan viikon päästä. Kyseessä on enempi teknisiä eksperttejä, tuttavallisemmin oraakkeleita. Heidän tehtävänään on käydä lävitse paitsi Kreikan tämän ja ensi vuoden budjetit, myös ottaa kantaa mitä 2013 ja 2014 näyttää Kreikan kohdalla. Odotettavissa on siis henkeäsalpaavaa tulkintaa tulevaisuudesta. Kreikan 1. tukipaketin myötä maan pitäisi olla ensi vuonna muuten vapailla lainamarkkinoilla. 10-vuotisten Kreikan lainakorot kipuilevat sinne 23% yläpuolelle, joten liian halvaksi ei markkinarahoitus taida Kreikalle käydä.

Oraakkelien tulkinta voi hyvinkin olla, että Kreikka on kestävällä tiellä ja on ilman muuta osoittanut niin voimallisia otteita, ilman panssarivaunuja, että on ilman muuta lainaeränsä ansainnut. Kreikkalainen Ekathimerini-lehti kertoo, että hallituspuolue PASOKin sisällä on ilmeinen ristiriita, miten julkisen sektorin työpaikkojen kanssa pitäisi menetellä. Oraakkeleilla voi olla vaikeuksia teknisen eksperttiyden (New York Timesin ristimä ryhmä, ei minun) vuoksi tutkia selkeää makrodataa.

Italian ja Espanjan pankkimaailma

Sekä Italiassa, että Espanjassa alkavat säästökuurit purra: moni firma kertoo Bloombergin mukaan, että firmojen rahoitus enteilee pahaa. Esimerkiksi lainakorot ovat nousseet lähes koko prosenttiyksikön vuoden alusta. Pankit eivät ole pelkästään nostaneet marginaaleja, osa korotuksista tulee suoraan valtion rahoituksen kallistumisen myötä. Toisaalta taas pankkien omat rahoituskulut kasvavat. Italialainen suurpankki, Unicredit, kertoi heidän miljardin euron 10-vuotisen bondin preemion nousseen 215 korkopistettä yli tyypillisen swapin. Tällaisen marginaalin päälle, ko. lainassa 21,5 miljoonaa euroa korkoerona, pankin pitää vielä nostaa omia marginaalejaan, ihan vain saadakseen taseensa parempaan kuntoon.

Italialaisten ja espanjalaisten yritysten rahoitus ei ole kuitenkaan vielä täysin takalukossa, mutta halukkuus niihin laskee. Espanjassa NPL:ien (Non-Performing Loans, ”huonot lainat”) osuuden kerrotaan olevan jopa 7% koko lainakannasta. Tuonsuuntaisten alaskirjausten kohdalla taseiden on oltavakin kunnossa. Moni pankki on nostanut myös tilinhoitomaksujaan. Tämä näkyy suoraan yritysten palkkalistojen kutistumisena. Näiden toimien vuoksi talouskasvuennusteita rukataan alvariinsa alas. Ja kun maa jää ennusteista, myös niiden budjettivajeen umpeenkurominen jää tavoitteista. Kierrettä ei nykymuotoisella euroalueen kriisinhoidolla ratkaista.

Esimerkiksi Kreikan kohdalla IMF:n uudet ennusteet kertovat työttömyyden kasvavan viime vuoden 12,5 prosentista 16,5 prosenttiin tänä vuonna ja edelleen 18,5 prosenttiin ensi vuonna. Millä logiikalla tällaisen kehityksen edessä, etenkin kun luvut synkkenevät jatkuvaa tahtia, voi esimerkiksi meidän hallitus odottaa saavansa tästä vielä voittoa rahoituksen järjestämisessä? Eipä ihme, että Saksan liittokansleri Merkel halusi jo hieman vihjata sananvapauden rajoittamista kertoessaan, että hänen hallituksen talousministerin (ja kaikkien muidenkin) tulee harkita tarkkaan, mitä eurokriisin hoidosta sanotaan. Olen tosin edelleen sitä mieltä, että tämän tuhoontuomitun tukipelleilyn puolestapuhujat saisivat edelleen julkisestikin lausua merkillisiä mielipiteitään.

Kun kerran tämä nykyinen hoitolinja on osoittaunut täysin virheelliseksi, eikä ranskalaispankkiirin (Oudéa, Société Généralen tj.) mukaan heillä ole mitään ongelmia, vaikka Kreikka ajautuisi täyteen maksuhäiriöön niin miksi ihmeessä tätä kaikkia epämiellyttävää sirkusta pidetään pystyssä? Miksei vain myönnetä ja tuomita EKP:n virheitä, jokainen maa pääomittaa pankkinsa ja lähdetä hakemaan tervehdyttäviä rakennemuutoksia euroalueella niin, että talouskasvua voisi joskus tullakin?

Tällä menolla euroalue on lamassa ensi vuonna.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu