Mitä me oikeudenmukaisuudesta?

Tänään on sitten melko kuivakka päivä: parlamentaariset edustajamme käyvät vuoron perään toteamassa samoja argumentteja, joita on kuultu puolentoista vuoden ajan. Työpaikat katoaa, Suomi on häirikkömaineessa. Sitten tuetaan pankkeja ja autetaan kreikkalaisia. Ollaan solidaarisia.

Sitten toiselta puolen kuuluu, ettei tässä autetakaan kreikkalaisia ja työpaikkoja on lähdössä näemmä joka tapauksessa. Aamun pikainen vilkaisu uutisiin kertoisi, että loppumassa olisi n. 3000 duunia. Jahka kolmannen kvartaalin tulokset aikanaan tulevat ne voivat jo kertoa meidän olevan taantumassa. Ei ehkä Suomi, mutta euroalue kokonaisuudessaan. Sitä me emme tiedä vielä, kehottaisin varautumaan kuitenkin sellaiseen uutiseen.

Kun päivän verran on näytelty ja katsottu, että puheet ovat tulleet kirjatuksi äänestetään väliaikaisesta vakausrahastosta ja Suomi ratifioi sen. Tuskin sieltä kristillisdemokraateilta, vihreiltä ja vasemmistolta mitään humaania mielialaa löytyy. Muista hallituspuolueista en pysty edes kuvittelemaan omatunnon olemassaoloa. Kovat arvot kunniaan, mitäs me oikeudenmukaisuudesta?

Mistä sitten itse asiassa huomenna äänestetään? Faktakulmat lienevät selvät, joten menen suoraan analyysin puolelle. Suomalaisten työpaikoista siellä ei äänestetä. Nyt euroalueella on toteutettu joka ikinen tukipaketti ja kaiken lisäksi EKP on käynnistänyt poikkeustoimensa uudelleen. Kaikesta huolimatta talous hyytyy ja suhdanneherkkä teollisuutemme on liipaisimella ensimmäisenä. Okei, työpaikat menee äänestystuloksesta huolimatta. Eipähän sitten jää niin paljon elvyttää kotimaista taloutta, kun paikat jäätyvät enempikin.

Suomen maineesta äänestäminen tuntuu sekin melko oudolta. Siellä on Yhdistyneet Kuningaskunnat ja Yhdysvallat kovilla kytköksillä euroalueen ongelmamaihin, ja suuriin euroalueen talouksiin Ranskaan ja Saksaan. IMF:llä ei ole kuulemma resursseja estää tätä kriisiä, mutta tottahan toki muutamalla euromaalla on. Niistä melkein puolet onkin joko jo tuettavien listalla tai vaaran vyöhykkeellä keikkumassa, mutta mitä sitä yksityiskohtiin menemään?

Maine on sikäli hauska juttu, ettei kukaan ole kyseenalaistamassa Yhdysvaltojen tai brittien toimintaa. Siellä ne latelevat ukaaseja ja ottavat ilomielin vastaan joka ainoan euron, jonka me täältä pankkitukena heille ojennamme. Heitä tosin ei kiinnosta osallistua talkoisiin niin paljoa. Oikeudenmukaistahan se. Mikäli kriisimaille annettaisiin velkoja anteeksi niin Saksa ja Ranska joutuisivat pääomittamaan pankkejaan. Nyt ne rahoittavat vakausrahastoa ja saavat pankeilleen tukia takaisin. Nollasummapeliä. Sen sijaan Suomelle tämä ei ole nollasummapeliä: jos ylivelkaisten velkoja annettaisiin anteeksi se ei Suomen riskeihin vaikuttaisi juuri tuon taivaallista, mutta välinpitämättömät riskinottajamaat Yhdysvallat ja Yhdistyneet Kuningaskunnat joutuisivat pääomittamaan omat holtittomat pankkinsa. Mielestäni se olisi oikeudenmukaista toimintaa. Onhan se toki niinkin, että vikaa on myös euromaiden sekoilussa. Kuten sanottua Saksa ja Ranska ovat joka tapauksessa maksumiehinä. Suomi voisi osallistua projektiin silloin, jos tässä hoidettaisiin koko kriisi IMF:n kautta. Maailmantaloushan tässä on kuulemma jyrkänteen reunalla. Jokainen osallistukoot sitten sen pelastamiseen, luulisi sen olevan jokaisen intresseissä.

Kreikkalaisten auttamisesta toivottavasti ei kehdata edes puhua. Siellä porukka menettää kotinsa ja osapuilleen kaiken, minkä omistaa. Eipä se tavan rahvaan vika ole, jos päälliköt sekoilee. Osittain kyllä korruptio istuu pienissä määrin jokaisessa kreikkalaisessa, mutta eivätköhän nuo ole nyt tässä yli vuoden aikana riittävästi saaneet rangaistusta? Oikeudenmukaista olisi, että Kreikka saa saneerauksen ja sitten tukimuotoina tulee sekä rahaa, että konsulttiapua saada korruptio kuriin, lainsäädäntö ajan tasalle. Tuetaan koulutusta ja saadaan sitä kautta sitten Kreikka vuosien kuluessa enempi euroalueeseen oikeasti kuuluvaksi jäseneksi. Jos se ei heille passaa niin vajotkoon sitten vaikka anarkiaan. Ainakin on yritetty auttaa.

Niin, eikä meillä ole mitään ”velvollisuutta” olla tukipaketeissa tai vakausrahastoissa mukana. Suomalaiset eivät ole tuolla hurlumhei-mentaliteetillä luotottanut rikollispomoja ja tuhlaavia valtioita juuri nimeksikään. Me emme ole tätä sotkua olleet aiheuttamassa. Itse asiassa me olemme kritisoineet tätä kriisiin johtanutta moraalikadon vaaraa jo kahdeksan vuotta sitten. Eivät halunneet edes kuunnella, mitä meillä oli sanottavaa. Sellainen maine näillä eurotyranneilla on.

Mikäli oikeudenmukaisuus on suomalaisille edes jossain määrin tärkeä ja hyväksi koettu arvo niin se selvinnee päivän keskustelussa ja huomisen äänestyksessä. Uskoisin tietäväni tuloksen silti jo etukäteen.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu