Mielen ja lihan avioero

Terve sielu terveessä ruumiissa, näinhän se Euroopassa kehitelty sanonta kuuluu? Ymmärtääkseni tätä käytettiin jo Rooman valtakunnan aikana. Eräänlaiseen valtakuntaan se taitaa myös päättyä. Jopa venäläiset shakkimestarit kuntoilivat: hölkkää ja lihaskuntoharjoituksia; juurikin siksi, ettei typeriä siirtoja suoritettaisi niin usein. Toisaalta ainakin joiltain kului myös vodkaa. Hulluuden ja nerouden raja on häälyvä.

Barroson puhe ns. Tobinin veron esittämisestä toi pitkälti mieleen sen itävaltalaiskorpraalin puheet. Kehon kieli, äänenpainot, taputustauot ja tempon vaihtelu osuivat aika paljon yksiin. Hän lyttäsi siinä sivussa unelmana nykytilanteemme: yksi rahapolitiikka ja 17 erilaista finanssipolitiikkaa oli tulilinjalla. Tuli vaikutelma, että hän on tiennyt ennakkoon tämän tuhoisuuden ja nyt kaikki pitäisi laittaa yhtenäiseksi nipuksi. Vaikka se on epäreilua ja ilman kestävää logiikkaa pohtia mitä tuleman pitää, kun Barroso on portugalilainen ja maan taloushoitoa katsellessa tulee lähinnä surku, niin ei sitä assosiaatiota voi täysin sivuuttaa. Mielikuva jää mieleen pyörimään ja kummittelemaan.

Tämä transaktiovero ei nyt ole ihan typerä idea, vaikka noin ylipäätään en mikään verofriikki olekaan. Sen toimivuus voi räjähtää omiin käsiin, mikäli siitä ei tule globaali standardi. Britit sanoivat, ettei heillä ole aikomusta romuttaa vapaaehtoisesti pankkimaailmaansa. Samanlaisesta syystä irlantilaiset pitivät kovin kiinni alhaisesta yritysveroasteesta. Suomalainen ei tällaista helpolla ymmärrä. Miten alhainen veroaste tuo verotuloja, jolla ylläpidetään tuhansia turhia ja jopa haitallisia julkisia virkoja?

Yhdysvallat on myös ilmoittanut, ettei tule kyseeseen ja asiasta on turha neuvotella. Suomessa oltiin valmiita ottamaan se vaikka kansallisesti käyttöön. Nyt brittien jäädessä ulos tämä vero ei tule koko EU:n alueelle. Nyt sitä kaavaillaan euroalueelle. Tämä vero tuo tietysti jollekin sen laskun, joku sen maksaa. Ja jos brittien valtakunnassa ei laskua tule niin siellä sitä ei makseta. Jos vero ei jää kaupustelijan kontolle se varmaan jää pankille. Kaupustelija saa valita, meneekö euroalueen pörssiin kaupustelemaan vai vaihtaako vaikka Yhdysvaltoihin. Pankin maksaessa kulut tapahtuu pankkien asiakkaille ihmeitä, tilinhoitokulut kasvanevat noin esimerkiksi.

Toiminta ohjautuu kuitenkin alueelta ulos. Säästöt voi tallettaa muualle ja kaupustelijat valitsevat verottomat alueet. Ne, jotka jäävät joutuvat samaan tuottoon päästäkseen ottamaan enempi riskiä. Riskinotto on muuten kaksipiippuinen juttu: nousukausina tehdyt voitot kunnon riskillä on rohkeaa ja pelotonta päättäväisyyttä. Lamojen ja taantumien aikana ne edustavat näköalatonta idioottimaisuutta sekä vastuuttomuutta.

Olen melko ahkerasti pitänyt esillä italialaispankkeja. Olen kertonut, miten Basel III tuo uusia paineita saada pääomaa ja vyönkiristysten vuoksi liiketoiminta vähenee. Transaktiovero tulee tähän aiheuttamaan lisää harmia: loogisesti ajateltuna niin sekä asiakkaat, että pääoma katoaa entistä helpommin. Nousevat kulut ja vähenevät tulot eivät kuullosta pidemmän päälle hyvin mielekkäältä liiketoiminnan kannalta katsottuna. Eipä siinä, jos tilanne on erittäin hyvä lähtökohdiltaan. Monilla eurooppalaispankeilla se ei sitä kuitenkaan ole.

Mutta ideana nyt kuitenkin on, että pankkeja voitaisiin sääntöjenmukaisesti tukea julkisesti eräästä vakausrahastosta ilman sen suurempia otsikoita. Eipä siinä paljoa tarvitse eurokansalaisen pohtia, kunhan vaan maksaa koko lystin. Saksakin tähän varmaankin taipuu vakausrahaston muutosehdotuksiin, hallituksen kaatumisriskeistä huolimatta. Hollanti voi olla toinen kompastuskivi. Yhdysvaltalaismedia kertoo, että oikeastaan vain AAA-luokitetuilla mailla on merkitystä.

Niille, jotka nyt ihmettelevät miksi kritisoin transaktioveroa, mutta olen vaatimassa pankkeja vastuuseen johtuu pitkälti siitä, että pankkien vastuu olisi oikeudenmukainen toimenpide. Kyllä euroalueella jokainen maa hoitaisi pankkinsa kuntoon. Samalla se tarkoittaisi, että brittien ja yhdysvaltalaisten pankkien sotkut selvittäisivät he itse, eivät eurokansalaiset. Jokainen siivoaa omat sotkunsa. Jos jotkut ovat mahdollistaneet hurjan keinottelun niin miksi lasku pitäisi sälyttää osattomille? Nyt tämä transaktiovero rankaisee vain euroalueen pankkeja, asettaen ne kilpailutilanteessa entistä ahtaammalle.

Minä näen jatkossa vain suurempia tarpeita päästä vakausrahastoon käsiksi. Minä näen mielen ja lihan avioeron. Jälki tulee olemaan rumaa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu