Poliittista prostituutiota

Kahden viikon teatteriesitys on nyt takana ja kaksi on vielä edessä. Ranska tosin piti esinäytöksen ennen varsinaisia esityksiä. Euroalueen väliaikaisen kriisirahaston muutosehdotukset seremoniallisesti hyväksytään. Toiset ilakoivat ja riemuitsevat, toiset katsovat miten nämä esitykset viedään lävitse. Ikävä todeta niille riemuitsijoille: nämähän asiat sovittiin jo Brysselissä heinäkuussa. Sen sijaan esitykset eivät lupaa hyvää jatkossa: pakosta pian esille tuotava kriisirahaston kasvattaminen parin tuhanteen miljardiin euroon, tai sen paikkeille, tuskin tulee menemään lävitse. Velkajuhlista humaltuneilla onkin ilmeisesti liput väärään näytökseen. Ette seuraakaan Verdin oopperaa vaan poliittista prostituutiota… parhaimmillaan.

Mainitsemani prostituutio on tietysti kaksitahoista. Toiset myyvät itseään kansalle, kuten vaikkapa Itävallassa kansanäänestystä vaatineet banderollit levitettiin parlamentissa esille. Toiset taas, kuten vaikkapa Sarkozy, myyvät itseään raamikkaasti rahoittajille. Raamikkaasti sikäli, että onhan Sarkozyllä mittaa sellaiset 170 senttimetriä, ainakin sulka päässä mitattuna. Suurempi murhe hänellä taitaa kyllä olla noin puolen vuoden päästä käytävät presidentinvaalit. Olisi jokseenkin soma lähtötilanne hakea jatkokautta saatuaan vähän ennen vaaleja romutettua Ranskan luottoluokitus. Eipä se silti ole yksinään kolossin vika, eihän Ranskan budjetti ole ollut tasapainossa kymmeniin vuosiin. Kaikesta aiemmasta huolimatta tahra tulee hänen maineelleen. Väärä mies, väärässä paikassa… väärään aikaan. Vielä ei suurta hätää ole, kannatusprosentit ovat yhä kaksinumeroisia.

Saksassa kansa on jo perin kyllästynyt koko eurokriisin hoitoon. Sitä taustaa vasten heidän parlamentin äänestys oli poliittisen prostituution helmi. Aiemmin povattiin tiukkaa tilannetta, kun hallituksen liberaalinen apupuolue oli tehnyt pesäeroa liittokansleri Merkelin tukivimmalle. Prostituutio pääsi rehottamaan oppositiossa. Sieltä löytyi soidinmenoesityksiä hallitusyhteistyöhalukkuuden ilmaisemiseen. Suomessa tällainen poliittinen huoraaminen on paitsi täysin hyväksyttävää, mutta myös eri mieltä prostituutiosta olevat pitää totaalisesti tuomita. Kuulemma pakoillaan vastuuta, jos ei olla valmiita myymään ideologiaan, omaa kehoaan ja moraaliaan. Saksassa päädyttiin kuitenkin roisiin pankkitukiorgioihin. Odotettavissa onkin, ettei siellä kaikki edustajat pysty istumaan pariin päivään paikkojen ollessa hellinä.

Halpaa lystiä nämä kekkerit eivät kuitenkaan ole. EKP:lla on Kreikan velkakirjoja n. 50 miljardin euron edestä nimellisarvoltaan, mutta oletettavasti ne on ostettu jälkimarkkinoilta n. 15% alennuksella. Yhtä kaikki, Kreikan velkasaneerauksen alin arvio on nyt puolet pois. Yhä hurjemmaksi arviot käyvät sitä mukaa kun euroalueen poliitikot bilettävät keskenään. EKP:n taseen Kreikan velkakirjoista tulisi kutakuinkin 15 miljardin euron alaskirjaukset 50% saneerauksella. Ihan hyvä, vain puolet enempi kuin mitä pääomaa on. EKP olisi siten konkurssissa jo. Lisäksi päälle puskevat Kreikan elottomat liikepankit ja mahdolliset paniikkiavuntarpeet muualta Euroopasta.

Italian tämän viikon lainahuutokaupat kielivät myös kriisin leviämistä eteenpäin. Tämä tietysti johtuu siitä, ettei puhdistavaa tekoa ole saatu ajoiksi. Nyt näyttäisi siltä, että on jo liian myöhäistä: EKP on jo myrkyttänyt taseensa lähdettyään täysin väärälle linjalle velkakirjojen osto-ohjelmiensa kanssa. Rahoitusta se on jakanut sääntöjensä vastaisesti täysin roskaluokkaisille kreikkalaispankkien velkakirjoille yli sadan miljardin euron edestä.

EKP onkin jo kriisimaiden panttivankina. Mistä saadaan apua? Nopeasti kyhätyn muutoksen vuoksi väliaikaisen rahaston kassasta tietenkin. Ilmeisesti ideana on nyt myrkyttää tämä rahastokin. Sen jälkeen on taas tehtävä ”hankala päätös” kasvattaa rahaston kokoa, että poliittisen prostituution seurauksena saadaan juhlia vielä hetken aikaa.

Puheenvuoropalvelun eittämättä yksi parhaimpia saamiani kommentteja on Heli Hämäläisen käsialaa: ”Kun luottoluokitus laskee niin valot sammuvat karusellista”.

Vai mitähän mahtaa tuumata asiasta Sarkozy?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu