Kreikan monet valuutat

Finanssikriisin alkuvaiheissa Latvian latin devalvaatiospekulaatiot aiheuttivat mm. sen, että maaseudulla ihmiset siirtyivät suoraan vaihdantatalouteen. Osittain syynä oli myös se, ettei valuuttaa yksinkertaisesti ollut tarpeeksi ilmaisemaan maksuvalmiutta. Ihmiset sopivat keskenään, mikä oli minkäkin arvoista. Varmastikin he käyttivät perustana vakaampien olojen ”hintoja”. Yhtä kaikki, kauppaa käytiin ohi maan virallisen valuutan.

Kreikassa on huomioitu samanlainen tilanne. Artikkelissa tosin on mainittu monia aikaisempiakin varjovaluuttoja. Yhtä kaikki tämä osoittaa vain sen, että silloin kun järjestelmä kriiseilee toimimattomuutensa vuoksi, ihmisen kekseliäisyys ja yhteistyöhalu sekä -kyky pitää elämän ihan mielekkäänä ja ennen kaikkea mahdollisena.

Pidän peukkuja tälle heidän toiminnalleen. Onhan tämä metodi osoittaa järjestelmän mielettömyys ja toimimattomuus erittäin sivistynyt, humaani ja oikeudenmukainen. Se ei ole mellakointia ja väkivaltaa.

Ja mikä kaikkein parasta: tällä tasolla kun toimitaan siellä ei ole paisunutta byrokratiaa määrittelemässä direktiiveillään tuleeko kengännauhat solmia siten, että vasemmanpuoleinen narunpää on lähempänä sitojaa kuin oikeanpuoleinen.

Esitän melko itsevarmasti, että tuo New York Timesin uutinen taisi olla Kreikan kohdalla positiivisin uutinen kuluvana vuonna. Eihän minulla mitään sitä vastaan ole, että parempaakin kuuluu. Tuli niin hyvä mieli, että pitääkin lähteä kävelylle. Kirpeän raikasta,  sunnuntaista syysaamua ei voita mikään. Tai no, Kreikan varjovaluuttauutinen ehkä siihen pystyy.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu