Samaan kokeeseen odotetaan uudenlaisia tuloksia

Einsteinin sanonnan mukaan vain idiootti toistaa saman kokeen ja odottaa siitä uudenlaisia tuloksia. Tämän premissin mukaan on melkoisen jännittävää antaa arviota Euroopan pankkikriisin hoidosta. Toinen hyvä perspektiivi on katsoa asian edistymistä voittomahdollisuuksien kannalta. Onko toiminta jo epätoivoista? Tämän arviointiin kannattaa ottaa lukemistoon Sun Tzun Sodankäynnin taito.

Joissain blogeissa ehdotuksestani euroalueen kahtiajakoon mainitsin, ettei Belgiaa voida laskea mukaan pohjoiseen euroon, koska sen pankeissa muhii pahanlaatuinen pommi. Arvatkaa, mikä on ollut alkuviikon paniikin aiheuttaja? Belgialaispankki Dexia on aiheuttanut hieman hermostuneisuutta. Tänään sen kurssi on lasketellut noin 25% ja eilenkin se tuli melko rumasti alas.

Tuomion antamiseksi tässä joutuu pohtimaan taustoja. Belgian ja Ranskan hallitukset ilmoittivat hiljattain takaavansa kaikki näihin ongelmapankkeihin tehdyt talletukset. Lähin esimerkkitapaus löytyy Irlannista. Siellä valtio takasi kaikki talletukset. Jonkin ajan kuluttua pankit olivat valtion pelastamia ja Irlannin julkinen velka nousi mallikelpoisesta katastrofaaliseksi. Koe siis kannattaa uusia, josko sieltä tulisi uusia tuloksia.

Belgiassa on kaksi erilaista kansaa: flaamit ja valloonit. Toisia sanovat rikkaiksi ja toisia köyhiksi. Maalla ei ole hallitusta ollut hetkeen. Belgian julkinen velka on erittäin huolestuttavalla tasolla. Italiassa on samanlainen tilanne, sielläkin on ”rikkaat alueet” ja ”köyhät alueet”. Sielläkin jotkut haluavat jakaa valtion kahtia. Myös Italian hallitus on pienessä kriisissä. Pääministeri Berlusconin ja valtionvarainministeri Tremontin välillä on melkoinen sanaharkka käynnissä aika ajoin. Italian julkinen velka on kaamea.

Tehdään päätelmiä: rikkaiden ja köyhien alueiden jaon kieltäminen johtaa hallinnon kriiseihin ja näillä alueilla velkaisuusaste kipuaa kestämättömälle tasolle. Miten euroalueella? Voidaanko euroalue jakaa rikkaisiin ja köyhiin? Onko euroalueella hallinnollista kriisiä? Miten kokonaisvelka-aste (n. 80% BKT:sta) käyttäytyy? Mitä on odotettavissa?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu