Pankkikriisin loppulaskun lottoarvonta alkaa

Miettikääs montako lottovoittajaa olisi viime viikon ennätyspottiarvonnassa leivottu, jos ne kojeesta ulostulleet numerot olisivat olleet jokaisen tiedossa etukäteen? Varman hevosen veikkaaminen on toisinaan taitolaji, esimerkiksi pitämässäni bridgessä voi toisinaan vaihtaa ns. oddsit 50%:sta täyteen sataan prosenttiin.

Kuka Euroopan pankkikriisin laskun sitten maksaa? En edes tiedä, onko tämä vedonlyöntikohteena millään pelisivustolla, mutta liittäkää ihmeessä kommentteihin, jos ko. kohde löytyy. Tähän asiaan liittyvä jymyuutinen, kehaisen pääministeri Jyrki Kataista (kok.): hän ilmoitti aivan suoraan, että ensisijaisesti näiden rymypankkien omistajat pääomittavat pankkinsa. Sen jälkeen vuorossa ovat sitten valtiot ja mikäli sekään ei onnistu niin sitten sen tekisi väliaikainen vakausrahasto.

Eipä nyt sitten jätetä tätä asiaa sentään tähän. Mikäli omistajia ei vain inspiroi maksaa omistamistaan yrityksistä ja vastuuvuoro siirtyy valtioille niin emme me oikein voi mennä sanomaan, miten toimi tulee teknisesti suorittaa. Esimerkiksi jos vaikka Ranskan, Italian tai Belgian pitää naputtaa kahisevaa pankkien holveihin niin nämä suvereenit valtiot tekevät tämän pääomituksen juuri niin kuin parhaaksi näkevät. Toiveen voi silti esittää, ja se selviää seuraavassa kappaleessa.

Sen sijaan, jos rahaa jaetaan vakausrahastosta pitäisi tuelle asettaa selkeitä ehtoja. Ensimmäiseksi tietenkin pitää muistaa niitä omistajia: osinkoja ei tipu ennen kuin joka ainoa tukieuro on maksettu inflaatiokorjattuna takaisin. Sama toimenpide johtajistolle: ei bonuksia ennen tuen takaisinmaksua. Tämä kannustanee pankkiakin maksamaan pikajärjestyksessä tukirahat takaisin. Sama paine tullee myös omistajien taholta.

Toinen syy em. porkkanan lisäksi on se, ettei vakausrahastolla ole mahdollisuuksia jakaa pääomaa, jos se tehdään liian houkuttelevaksi vaihtoehdoksi. Silloin sitä ajautuu helposti sellaisiakin pankkeja luukulle, joilla ei välttämätöntä pakkoa ole.

Ainakin joidenkin esilläpitämieni pankkien kohdalla omistus on ruvennut kiinnostamaan. Société Générale nousi eilen 5,56%, BNP Paribas 8,6%, Intesa Sanpaolo 5,73%. Näyttäisi siis siltä, että omistajuudesta suorastaan tapellaan. Tämä kielinee siitä, että uudet omistajat tuskin joutuvat talkoisiin. Tai siis eivät usko joutuvansa. Tämä tulee siis ottaa huomioon, mikäli siihen ”vihoviimeiseen vaihtoehtoon”, eli pankkituet pistetään maksaen vakausrahastosta. Tällaisen rallin edessä on turha ostaa osakeomistusta, se on sama asia kuin lykkäisi rahaa keinottelijoille.

Dexia kuitenkin tuli yli 17% alas, joten sen kohtalo lienee markkinaodotusten mukaan selvä. Voinemme sytyttää kynttilän ja laittaa Albinonin Adagion jousisoittimilla ja G-mollissa soimaan.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu