Ainoastaan diktatuuri toimii?

Katsellessani tiistaina talouskanava CNBC:tä, jossa oli hetken pätkää Slovakian parlamentin puheista ennen väliaikaisen vakausrahaston muutosesityksen ja koon kasvattamisen hylkäämisestä nämä yhdysvaltalaistoimittajat pitivät pilkkanaan tätä euroalueen parlamenttia. Heistä oli hyvin hauskaa ”seurata kiinnostuneena slovakkiedustajan puhetta” ymmärtämättä kielestä yhtään mitään.

Muistaakseni samainen tiimi kehui oikein hyväksi tweettiä, joka oli tullut toimitukseen. Tweetissä kehoitettiin miehittämään Slovakia (Occupy Slovakia) mukaillen heidän omalla takapihallaan olevaa Occupy Wall Street -kampanjaa. Bostonissa tehtiin kymmeniä pidätyksiä: maassa istuvat rauhanomaiset protestoijat huusivat vain: ”The whole world is watching” eli koko maailma katsoo. Olihan siinä katsomista.

Mutta mitä Slovakian hylkäys sitten tarkoittaa? Ei yhtään mitään, eihän demokratialla mitään painoarvoa ole. Äänestetään uusiksi niin kauan, että haluttu tulos saadaan ulos. Kuka muistaa tapaus Irlannin ja Lissabonin sopimuksen?

New York Timesin päivittämässä artikkelissa taas nimetön eurodespootti kertoi, ettei Slovakian äänestys vaikuta: kyllä pankkien pääomitukseen hankitaan varat keinolla jos toisella. Bloombergin uutisen mukaan valtionvarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) avustaja Matti Hirvola taas on kiirehtinyt kertomaan, ettei Urpilainen ole suinkaan tyrmännyt ideaa siitä, että pankkien pääomitus tehtäisiin suomalaisin verovaroin.

Mikäänhän ei vihjaa, etteikö keskiviikkona esiteltävässä suuressa suunnitelmassa pankkien pääomituksesta käytäisi vakausrahaston lompakolla. Vakausrahaston korkotaso on muuten noussut ja korkoero Saksan valtion velkakirjoihin kasvaa. Tällä tuskin tienaamme.

Euroalueesta tuli myös viiltävää analyysiä Yhdysvalloista. Sieltä kerrottiin, että eurossa on ”liikaa liikkuvia osia”, kun tällainen bailout-rahasto pitää hyväksyttää jäsenmailla. Ehkäpä parempi idea on, että Euroopan keisari vain sanoisi, että nyt osattomat maksamaan toisten epäonnistuneet riskipelit. Demokratia on ikävä kivi kengässä.

Keskusteluihin on nyt liitetty myös EKP:n Target-likvidintasausjärjestelmä. Ilman hankalaa kansandemokratiaa valittu EKP se vain pumppaa rahaa esimerkiksi kreikkalaispankkeihin ja vippaa tällaisiin juokseviin kuluihinsa rahat mm. Suomesta, ei tässä sen kummemmasta toimenpiteestä ole kyse.

Tarkoitus pyhittää keinot, sanotaan. Siellä ne Kreikassa väenvängällä hankkii itselleen HI-virusta saadakseen rahaa, kodittomuus lisääntyy huimaa tahtia ja konkursseja tulee tuhansia ja taas tuhansia. Jollei tämän hulluuden puolustajat nyt ymmärrä edes hävetä niin toivottavasti viimeistään sitten, kun tämä kriisi äityy siksi todelliseksi lamaksi kaikista tempuista huolimatta.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu