Taskusta toiseen

Seuraavan vuorokauden aikana selviää ainakin se, ettei eurojohtajat vieläkään pysty ratkaisuihin kuin vasta äärimmäisen pakon edessä – jos silloinkaan. Taskusta toiseen -politiikka on ajanut Euroopan siihen jamaan, että yhä useampi tutkija pitää euroalueen sisäisiä ristiriitoja jo korjauskelvottomina. Euroalue ajautuu eron tielle.

Viimeisimmät Italian sisäiset ongelmat olivat jo johtaa hallituksen kaatumiseen. Viime hetkillä sorvattu sopimus siitä, ettei eläkeiän korottaminen koskisi 40 vuotta työskennelleitä tuskin jää viimeiseksi väännöksi. Lupasihan Italia säästöpaketin viikossa (kaksi parhaassa) saadakseen EKP:n velkakirjaostojen taakse. Lupaukset ovat edelleen ratifioimatta, koska poliittinen paine on liian kova. Italian jälkimarkkinakorot ovat taas 6% pinnassa. Kehoitan lukijoita tutustumaan esimerkiksi LCH Clearnet:iin. Sen dokumenteista saa jännitystä kriisin seurantaan.

Euroalueen valtionvarainministereitä ei sitten tällä kertaa tarvittu häiritä. Huhut kertovat, jotta ei tarvitse asioiden ratkottua. Voihan sen niinkin tulkita. Kreikan velkojen parturointimäärätkään ole vielä selvillä, osallistujista puhumattakaan. Kaiken lisäksi tappioita odotetaan ”ilman muuta” tulevan himotuiksi täysin vapaaehtoisesti.

Viivytystaisteluun kosiskellaan IMF:ä suurempaan osaan. Vielä on pohtimatta kokonaan järjestön tarvitsema lisäaseistus. Miten nuo mahtavat sen tehdä? Kaavailluissa on ainakin kysellä yksityisiä mukaan. Miksei halukkaita ei päästetä rahoittamaan velkamannerta ilman tuota järjestöä, jos kerran odottavat kovaakin kysyntää?

Ylisuuria velkoja koitetaan yhä saada siirretyksi taskusta toiseen. Viimeisenä takalukkona on tietysti EKP ja painokone. Saksa ei halua lähteä sille tielle ja kaikki tietävät Saksan aseman tässä kriisissä. Italia voi kiristää ”liian iso kaatumaan” -peloitteella. Ranska voi kiristää pankeillaan. Sarkozyn kerrotaan sanoneen eilen, ettei Eurooppa ole koskaan ollut näin lähellä räjähdystä.

Oli muuten 1. ja toivottavasti myös viimeinen pleikkarilla kirjoitettu blogi. 🙂

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu