Saiskos sitä pankkikriisiä hiukan lisää, kiitos?

Puun ja kuoren välissä sorvattu pankkien pääomitustarve katsottiin 106 miljardin euron työsaraksi. Kun monesta virallisesta tuutista on kuulunut ylisanoja ja ehkä jossain hiippakunnassa pohditaan jo Merkelin ja Sarkozyn nimittämistä pyhimyksiksi, tulee katsoa asioita ennemmin reaaliteettien tasolla. Pankkikriisi tulee melko pitkälti vain pahenemaan. Miksi?

Kokoustelijoilla oli Brysselissä ikävä ongelma. Toisaalta pankkien pääomitus pitäisi saada kuntoon, markkinoiden mielestä jo eilen. Toisaalta taas varainhankinta on pitkäjänteistä työtä. Tulos on sama kuin lämpötilavaihtelut käänteisesti: tänään -50 astetta pakkasta, huomenna 90 asteen porotus – keskiarvo hyvä 20 astetta. Molemmat ääripäät pitäisi asettaa yhtä aikaa voimaan, mutta kompromissista sitä vasta kauheuksia tuleekin.

Aikataulu on liian kireä pankeille. Samalla, kun epäluulo valtioiden velkakirjojen käyvästä arvosta kuhisee villinä niin sitä on hankala mennä kysymään omistajilta, jotta liikenisikö. Tänään pankkiosakkeiden vauhdikkuus alamäessä tuli laitettua merkille. Johonkin kommenttiin viime viikon rallihuumasta kyselin markkinoiden ollessa vielä auki (ennen klo 18:30), jotta joko löytyi sell-nappula.

Joskus kuukausi-pari sitten pistin merkille italialaisten ja espanjalaisten pankkien lainahanojen sulkeutumisen. Moni yritys on ihmeissään rahoituksen puutteesta. Mainitaan nyt tässäkin kohtaa, miten järkyttävän paljon eurooppalaiset firmat ovat kontallaan pankkeihin rahoitusmuotoja vertaillessa. Hornaan alkaa tulla vilu, eli helvetti jäätyy. Yritykset joutuvat passittamaan väkeä kilometritehtaalle, vaikka Italiassa ei taloudellisista syistä saakaan (vielä) irtisanoa. Tilanne voi muuttua pian. Hyvin pian. Tuotanto supistuu, kansalaisten ostovoima kyykkää, kysyntä hiljenee. Päättelyyn ei kummoisempaa logiikkaa tarvita.

Nyt pääomitustarpeet pitää tehdä jäädyttämällä lisää. Ei oteta mitään riskipitoista kuormaa enää taseisiin. Lainahanat kiristyvät vielä entisestäänkin, jos mahdollista. Eri osia kaupitellaan pois, järjestetään uudelleen, nostetaan vaikka peruskansalaisen tilinhoitomaksuja.

Se saattaa tuntua hemmetin hienolta idealta ja paperilta näyttää todella hyvältä, kun Barroso piirtää pankin omistajilta nuolen pankkeihin ja viivaa alle 106 miljardia euroa. Kaikki hurraavat, ja ehkä joidenkin mielestä jopa nyökkäävät.

Todellisuudentajuun käsiksipääsemisessä tuntuu vielä eurojohtajilla olevan ongelmia. Saisikos sitä pankkikriisiä hiukan lisää, kiitos?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu