Kansanäänestys laittaa kuvioita uusiksi

Kaikenlainen spekulaatio Kreikan kulukuurista tukipaketin ehtona käy villinä. Voinen huoletta heittää keskusteluun omat mausteet. Voin ihan suoralta kädeltä ladata, ettei Kreikan ”ei” tarkoita missään nimessä euroalueen jäsenyyttä. Eroaminenhan oli entisen EKP:n johtajankin mukaan täysin absurdi ajatus.

Euroalueesta eroamisesta ei ole myöskään olemassa sääntöjä, eikä protokollaa. Miksi turhaan lähteä kääntämään asiaa euroalueen jäsenyyteen, paitsi jos kyseessä on Kreikan hallituksen sisäpoliittinen temppu saada yhä ärtyneempi oppositio vaiennettua osoittamalla, että kansa halusi näin. Kyse on yksinkertaisesti Kreikan kansan äänestys säästötoimista. Se ei ole kreikkalaisten murhe, jos säästötoimet kumotaan. Päät särkevät jossain ihan muualla.

Se on jonkun epäkoherentin lauman ajatus, että tukipaketin ehtona on lisää talouden tukahduttamista. Siis sen lauman, joka on varmistamassa itselleen täydet hinnat Kreikan veloista mikäli tukipaketti myönnetään. Tilanteesta tulee siksikin astetta mielenkiintoisempi.

Mikäli siis säästötoimet saavat hylkytuomion, pitää eurojohtajien muuttaa strategiaa. Sen jälkeen monissa muissa euromaissa pitää saada kansalle myytyä ajatus, että tuemme nyt joka tapauksessa. Valmistelujen on syytä olla käyttövalmiina, kun kreikkalaiset käyvät pistämässä paperia uurniin. Mikäli taas eurojohtajat lipevät tukipaketista heidän itsensä ajamien ehtojen mukaan, pitää löytyä aivan uudella tavalla rahaa valtioille, pankeille ja sitä kautta vähän kaikille. Bluffaus menisi mönkään. Tällä kertaa bluffi katsottaisiin kreikkalaisten sanoessa ei vain hieman uudemmalta suunnalta.

Kreikka tietää, ettei kulukuurista ole mitään hyötyä. Ajatelkaapa nyt itse: parin olympiadin päästä Kreikan velkaisuusaste voisi hyvällä lykyllä olla ”vain” 120%. Tämähän on lukema, josta koko kriisi ylipäätänsä alkoi! Kaiken lisäksi se tarkoittaisi Kreikan ajautuvan yhä syvemmälle pimeään kuiluun.

Mutta miten artikuloi asian pääministeri Katainen tässä kohtaa? Tuleeko hän sanomaan, että solidaarisuuden vuoksi päätämme yhä jatkaa tienaamista siitä huolimatta, ettei kreikkalaiset halua tehdä asian eteen yhtään mitään? Mainitseeko hän samalla, miten tärkeää on pitää kiinni tästä erittäin yhtenevästä Euroopasta? Siellä nyt toki vain esimerkiksi Italian pääministeri heittelee sentyylistä lausuntoa Saksan liittokanslerista, että K-18 pitäisi leimata, ennen tai jälkeen sensuurin. Yksikään maa ei riitele muiden kanssa ja kaikki olemme yhtä iloista perhettä.

Olen suoraan sanottuna miettinyt paljonkin sitä, miten kreikkalaisten olisi pitänyt heti pitää kansanäänestys keväällä 2010 säästötoimista ja vararikosta. Islannissa painostettiin äänestämään parikin kertaa. Siellä demokratian sana piti ja on todella ilahduttavaa nähdä, millaista paluuta Islanti onkaan tekemässä. Euroalueella taas voisi varovaisesti luonnehtia ongelmien hieman kiristyneen.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu