Jürgen Stark rauhallisena Sveitsissä, Italia täydessä paniikissa

Euroopan Keskuspankin jättävä Jürgen Stark tyynnytteli markkinoita Sveitsistä käsin. Hänen mukaansa euroalueella vellova velkakriisi on parin vuoden sisällä hallinnassa. Lausunnon uskottavuutta saattaa lisätä se tosiseikka, että mies on jättämässä paikkansa EKP:n johtokunnassa pääekonomistin paikalta nimenomaan keskuspankin leväperäisyyden vuoksi.

Yhdysvaltain treidaajat ainakin ostivat uutisen mukisematta. Itsekin pidän Starkin puheita mahdollisena: nyt kun valtikan painopiste hivuttautuu etelämmäs niin EKP:n setelipainosta kriisi voidaan hyvinkin saada parissa vuodessa putsattua pois pöydältä. Maksamalla nuo velat eivät kahdessa vuodessa asetu Maastrichtin sopimusten rajoihin. Välissä on liian monta tuhatta miljardia velkaa, aikataulu on kireä ja taloustilanne ylipäätäänkin heikkenemässä. Viimeisin tarkoittaa sitä, että velkaantuminen joko kasvaa tai euroalueella säästetään niin pahasti, että siinä saattaa yhdeltä jos toiseltakin kansalta palaa pinna.

Velkoja ei varmaan voida laiminlyödäkään, koska eurooppalainen pankkisektori romahtaisi pahanpäiväisesti. Vaikka juurikin eurooppalainen rahoitusala tarvitsee rajun sopeuttamiskuurin ja alaa pitäisikin alasajaa niin tuskinpa siihen lähdetään. Parissa vuodessa velkasaneerauksiin tarvittavia paria tuhatta miljardia pääomaa puskureiksi pankit eivät haali markkinoilta, vakausrahaston kautta voidaan toki velkavastuita siirtää mm. Italialta Suomelle, mutta kokonaistilanteena velkaongelma ei katoaisi mihinkään.

Tietysti, jos nyt romahdutetaan koko eurooppalainen pankkisektori ja jäljelle jäävät vain parhaiten asiansa hoitaneet laitokset niin tokihan parin vuoden päästä tilanne Euroopassa olisi jo täysin ohitse. Siitä koituisi ehkä hyytävä talvi, mutta kun troppi on nielty niin voidaan taas palata sorvin ääreen.

Italian tilanne on taas vain entistäkin pahempi. Viime viikolla kymmenvuotisen lainan korot nousivat noin parin prosentin muutoksella (korkopisteiden muutos), mutta maanantaina osapuilleen tuplattiin kasvuvauhti.

Kuvassa näkyy heinäkuinen piikki, jolloin paniikinomaisesti mentiin Brysseliin kokoustelemaan ja nyökkäilemään. EKP:n tukiostot ovat jatkuneet koko tämän ajan siitä asti. Täysin turhaan. Italian velkakirjoja on ”pihalla” vielä vähän yli 1500 miljardin edestä ja ne eivät enää kelpaa kuin mielipuolisille ja EKP:lle. Vaikka nuo kaksi asiaa taitavatkin olla synonyymejä.

Berlusconi se juttelee mukavia sukunsa kanssa. Onhan se hyvä herättää luottamusta Italian pääministerinä osoittaessaan, ettei vielä 70+ iässä pysty itsenäisiin ratkaisuihin.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu