Urpilaisen sijoittajavastuu?

Demareiden peräänkuuluttama sijoittajavastuu Euroopan pankkikriisissä on luultavasti herättänyt monia ajatuksia. Monelle se on ollut henkisen oikeudenmukaisuuden lähde, josta ammentaa energiaa nyrkin takomisen pöytään. Ikävä tietysti pilata näiden aamu ja mahdollisesti koko viikonloppu, mutta katson aiheeksi tuoda esille asian todellisen laidan.

Euroalueen kolmen trio: Saksa, Suomi ja Hollanti pistivät toden teolla jyrkän ei:n Euroopan pysyvän vakausmekanismin muuttamisesta niin, ettei siinä yksityistä sijoittajavastuuta (eli pankit) olisikaan. Tämä ehdotus perjantaina sai kuitenkin pankkiosakkeet hienoiseen ralliin.

Ensi viikolla valtionvarainministerit kasaantuvat pohtimaan muutosehdotusta. Kreikka, Portugali, Italia, Espanja yms. ovat sitä mieltä, että sijoittavastuu pois koko vakausrahastosta. Syy on selvä. Näiden maiden pankeilla on vielä arveluttavaa paperia jäljellä – loput ovat EKP:n holvissa. EKP ei olemattoman pääomansa kanssa voi ruveta alaskirjaamaan himoitsemiaan velkapapereita koska silloin se olisi ”teknisesti konkurssissa”. Kaikki alaskirjaukset tulee siis osoittaa lähinnä pankkien papereille. Luonnollisilla henkilöilläkin lienee jonkin verran korkopapereita, muttei nyt mitenkään ratkaisevia määriä. Alaskirjauksia on luvassa niihinkin, jos muutosehdotus ei mene lävitse.

Mikäli sijoittajavastuusta luovutaan, tulee tappiot sitten EVM:lle eli euroalueen kansalaisille.

Mielenkiintoiseksi tilanne menee, jos muutosehdotus hylätään. Tähän kuoroon voi liittyä jopa Irlanti. Maa on tehnyt katkeraa duunia rankan sisäisen devalvaation muodossa, kansa on kärsinyt pankkikuplansa nahoissaan. Maata on kiitetty, kissakin elää sillä. Heistä on hienokseltaan epäreilua, että ovat toteuttaneet ohjelmaansa melkeinpä mallikelpoisesti ja velkahelpotuksia pohditaan vain Kreikalle. Muutosesitys voi hyvinkin tyssätä sieltäkin suunnalta.

Olettakaamme siis, ettei muutosehdotus mene lävitse. Tällöin pankit alaskirjaavat todennäköisesti paljon muutakin kuin vain Kreikan papereita. Katsoessa Belgian, Irlannin, Portugalin, Espanjan ja Italian velkakirjamarkkinoita ei voi vain välttyä ajatukselta, etteikö näidenkin maiden papereihin alaskirjauksia tule.

Lopputulos on pankkiruumita. Useita. Hätä ei ole tämännäköinen. Sijoittajavastuu hoidetaan, ja korvaukset siitä tulee vakausrahastolta. Eli euroalueen kansalaisilta. Suomi on jo hyväksynyt väliaikaisen vakausrahaston käytön pankkien eli yksityisten sijoittajien tukemiseen. Tämä esitys runnottiin läpi alkusyksystä hallituspuolueiden toimesta. Demaritkin tässä hallituksessa olivat mitätöimässä yksityisten sijoittajien vastuuta. En sitten tiedä, mitä ovat kenttäväelleen luvanneet.

Jotain voimme sentään odottaa saavamme vakausrahastolta takaisin. Rahoitusala tulee joka tapauksessa kutistumaan Euroopassa dramaattisesti monista syistä alkaen aivan ikäpyramidirakenteista. Moni yritys on jo todennut pankkirahoituksen katkenneen, joten jos täällä jotain meinataan jatkossakin tehdä niin rahoituskanaviksi tulee enempi osakemarkkinat ja suorat yrityslainat. Kuolemantuomion saaneet pankit eivät luonnollisestikaan tule maksamaan velvoitteitaan täysimääräisenä vakausrahastolle, eli meille euroalueen kansalaisille.

Lopuksi pieni kevennys. Blogin kaksi kuvaa kertoo Suomen ja Saksan valtiolainojen CDS-hinnat perjantain päätteeksi. Keventävää tuossa on se, että sijoittajien mielestä Saksa kaatuu ennemmin kuin Suomi. Espanjahan on jo pohtimassa Urpilaiselle tienattavaa, mutta siinähän sitä olisikin arvovaltaista tienattavaa, kun rupeamme Saksaakin pitämässä pystyssä!

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu