Väärä lääke ei maistu

Joulukuun 9. kokoustetaan jälleen Brysselissä, tänään olisi tarkoitus hieman tutustua asialistaan. Koitin kovin miettiä, onko aiemminkin ollut vastaavanlaista ”nyt tai ei koskaan” -ilmapiiriä vain vähän ennen kokousta. Kevät 2010 ja viime kesän kokous taisivat olla sellaisia. Keväällä 2010 koko pankkikriisi aliarvioitiin raikkaasti ja viime kesänä keskityttiin antamaan luunappeja eurovaltioiden rahoittajille. Sitten ihmetellään, miksei kukaan halua rahoittaa euromaita. Barroso works in mysterious ways.

Suhdanteet ovat hyytymään päin ja Japanin into rahoittaa euron ongelmamaita on osapuilleen loppu. Rahan kierto ongelmamaissa tulee nyt nopeammin alas kuin 2008 Lehmanin järistyksen aikana. Deutche Bank arvioi, että seuraavan puolentoista vuoden aikana lainoitusvipu kutistuu jopa parilla tuhannella miljardilla eurolla. Viimeisen puolivuoden aikana Kreikan lyhyt rahoitus ja likvidi on rojahtanut n. 10% ja Italiassakin päälle 3%. Italian luottolama on toisaalta kiihtymään päin. Euriborin ja yli yön talletusten välinen korkoero on noussut reippaasti päälle puolen prosenttiyksikön. Rahoittajat on onnistuttu karkoittamaan hyvin mikäli se oli heinäkuisen kokouksen tavoite. Eurooppa on yksin.

Vai onko? Yhdysvaltain presidentti kävi kertomassa, että he aikovat tukea Eurooppaa. Paljollako? Nollalla dollarilla. Keskittyvät kuulemma enempi ”neuvomaan”.

Oikeita lääkkeitä ei vielä olla otettu käyttöön. Tuskinpa niitä hoksataan vielä joulukuun yhdeksäntenäkään.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu