Jäätkö kaipaamaan euroa?

Kysymys saattaa kuullostaa aluksi hieman rajulta kannanotolta, mutta nykymallinen euro on todellakin saavuttanut terminaalivaiheensa. Mikäli ”Merkozyn” ideat ovat todellakin näin heppoiset niin loru on lopussa. Hankalampi kysymys suomalaisille onkin se, minkälainen euroalueen repeäminen tapahtuu. Lähteekö kovat kundit lätkimään vai ottaako hatkat ne huonommin pärjäävät.

Matematiikan opintojen mukaisesti käytän todistelussani vasta-argumenttia. Kysymykseksi jääkin siten, jotta mikä nykymuotoista euroaluetta pitää kasassa? Vastaus on panssarivaunut ja rynnäkkökiväärit, mutta siihenkö tässä mennään? Tuskin.

Idea siitä, että euroalueen maiden budjetit käytetään Brysselissä ilman pakkotoimivaltaa ei vain toimi. Voiko Berliini mennä Ateenaan toteuttamaan pakkotoimiaan? Ei voi.

Merkozyn ideointi sanoo, ettei eurobondeja tule. Samalla Kreikka rajataan ainoaksi velkasaneerausmaaksi euroalueella. Yksi tavoite on saada budjetit tasapainoon viidessä vuodessa. Tätähän ei voida saavuttaa esimerkiksi Kreikan kohdalla. Euroalueen ostopäällikköindeksit ovat supistumisen puolella jo kolmatta kuukautta putkeen, joten odotettavissa on jo n. -0,6% euroalueen bkt:hen vuoden viimeisellä kvartaalilla, eikä eteenpäin tähyileminen tuota helpotusta: vöitä kiristetään joka paikassa, jotta saadaan villinä juoksevat alijäämät kuriin. Samalla, kun näitä leikkauksia tehdään nuo talouslukemat jatkavat rumentumistaan.

EU:n talouskomissaari, Olli Rehn, varoittaa euroalueen mahdollisesti vajoavan taantumaan. Sikäli outoa, että tuo taantuma on jo näillä näkymin alkanut. Sitä vain ei voida todeta kuin vasta puolen vuoden päästä taantuman alkuhetkestä.

Mitä Merkozyn ehdotukset sitten jättävät vaihtoehdoiksi? EKP:n pitää tulla rajuilla ostoillaan pitämässä velkaantumisjuhlia käynnissä, Saksan ja Suomen kaltaisten maiden on uhrattava hyvinvointinsa Välimeren maiden vuoksi (vaihtotaseiden tasaus), Välimeren maiden pitää vetää rankka sisäisen devalvaation kuuri ja johtaa sitä kautta euroalue deflatoriseen kierteeseen.

Näin vain ei tule tapahtumaan. Lisäksi tukipaketteja joudutaan kirjoittamaan lisää, koska pankkeja ei pakoiteta nielemään tappioitaan. Tästä johtuen S&P:n luottoluokitusten laskuvaroitus tulee toteutumaan. Ja mikäli yhdelläkään euromaalla ei ole parasta luokitusta; on melkoisen epätodennäköistä, että se on näiden maiden takaamalla väliaikaisella vakausrahastolla. Siinä menee sitten samalla hieno hallitusohjelmammekin takansytykkeiksi.

Mikäli todellakin kaikkeen tähän ryhdytään ja ”pelastetaan euro” tulee hulluus saamaan jo aivan uuden määritelmän. Ja edelleen logiikka sanoo, että jos euroalue ei pysy kasassa niin se hajoaa.

Jäätkö kaipaamaan?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu