Pelastetaan Saksan keskuspankki

Aiemmin Puheenvuorossakin ihmetelty mystiset n. 40 miljardin kirjanpitomerkinnät Suomen Pankin sivuilla ovat tulossa uudelleen ajankohtaiseksi, joskin ei Suomen Pankin, vaan Saksan keskuspankin eli Bundesbankin osalta. Bundesbankilta meinaa pelimerkit loppua ja holveissa on vain ongelmamaiden keskuspankkien kautta EKP:lta tulleita kyseenalaista paperia. Target2 natkeaa liitoksistaan siinä määrin, että vaihtoehdot on antaa ongelmamaiden keskuspankkien pistää omat setelipainot laulamaan tai Bundesbank rupeaa hankkimaan pelimerkkejä esimerkiksi kultavarannoillaan. Kumpaan vaihtoehtoon luulette Saksan lähtevän?

Nyt tarvitaankin omituisia keinoja. Kyseessähän on valuuttapaon eräänlainen ilmentymä. Esimerkiksi kreikkalainen, jolla on Kreikan velkakirjoja menee ja käyttää näitä vakuuksina lainatessaan kreikkalaiselta pankilta. Liikepankki puolestaan kääntyy velkakirjan kanssa Kreikan keskuspankin puoleen ja tämä edelleen EKP:n puoleen ilmoittaen, että tarvitaan käteistä varastoon. Target2:n kautta huomataan, että Bundesbankilla on rahaa ja EKP suorittaa toimenpiteen, jolla Bundesbankille jää Target2:sta saatavia ja Kreikan keskuspankille maksuvelvoite.

Nyt jos tämä kreikkalainen alunperin velkakirjan omistanut viekin rahansa Jerseylle, Caymanille tai muille kohtuullisen kovaduuniseen paikkaan (heidän bkt / asukas on maailman huippuluokkaa) niin Kreikan keskuspankki saa rahansa vain, jos Kreikan valtio on maksukykyinen ja pystyy maksamaan velkansa ajallaan. Silloin Bundesbank saa saatavansa ja Kreikan valtion velkakirjaa on kunnioitettu. Ongelmaksi alkaa muodostua se, ettei näitä Kreikan papereilta välttämättä voi odottaa ihan täysimääräistä velkasuoritetta.

Millaisista kasoista on kyse? Bundesbankilla on yli 400 miljardin euron edestä Target2-saatavia, Hollanninkin keskuspankilla jo 75 miljardia ja Suomen Pankilla keikutaan tällä haavaa noin 40 miljardissa eurossa. Koko järjestelmä on täysin kallellaan.

Toinen tärkeä havainto on se, että nämä Cayman-porukat kiikuttavat kohtuullista vauhtia rahaa ulos Euroopasta, kun taas keskuspankkien holvit täyttyvät vähintäänkin arveluttavasta tavarasta. Sanotaan nyt ainakin, että jos Bundesbank tarvitsisi nostaa jostain vaikkapa 250 miljardia euroa niin ei niitä Target2:n vuoksi kirjanpitoon kertyneitä Kreikan (ja muiden ongelmamaiden) velkakirjoja nyt niin vain kaupata – ainakaan hyvään hintaan.

Mutta mitä sitten, kun Bundesbankilla ei ole enää tavallisia papereita myydä saadakseen Target2:n alati kasvavat tarpeet maksettua? Se joko lähtee varainkeruuseen (pääomittaa itse itseään) tai myy esimerkiksi n. 150 miljardin euron kultavaransa.

Ja edelleen pohdittavaa: jos voidaan ajatella, että esimerkiksi Kreikka saa tarpeekseen ruoskinnasta ja irtisanoutuu kaaottisesti koko eurokerhosta? Minkä arvoisia Bundesbankin paperit mahtavat siinä kohtaa olla? Korvaako EKP nämä menetykset n. 10 miljardin pääomallaan? Minkä arvoisia Suomen Pankin holvissa lepäävä kura on?

Yksi haavoittuva lisäkohta on tietysti se, että pääoman kiikuttaminen pois räjähtää käytännössä käsiin, jos iskee jonkinlainen pelko siitä, että euroalue on murentumassa. Target2:n vuoksi mm. Suomi jäisi makaamaan tyhjän päälle – oletettavasti koko Target2:n saataviensa määrän mukaan.

Zerohedgen sivuilla lähdettiin pohtimaan EKP:n uuden johtajan, Draghin, kryptistä viestiä. Viestihän kuului, että EKP on valmis tekemään ”jotain”, jahka eurovaltiot saadaan kuosiin. Zerohedgen artikkelin mukaan pohdinnassa on, että EKP aloittaa suoraan liikepankkien tukemisen ja siitä muodostuisi roskapaperin loppusijoituspaikka kansallisten keskuspankkien sijaan. Mikäli näin tapahtuu, on Suomen Pankinkin oltava nopeasti vaihtamassa Target2-tositteensa edes johonkin hieman mieltätyynnyttelevään tavaraan.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu