Euro, menestystarina

Euro on luonut halvan valuutan, hyvin positiivisen vaihtotaseen, roimasti investointeja ja työllistänyt hemmetisti väkeä. Euro on luonut myös mittavat saamiset ulkomailta, luonut rajua kasvua ja järjettömän halvat ja vakaat korot. Euro on ollut menestystarina. Onnittelut kaikille saksalaisille.

Hollantilainen ING-pankki kävi tekemään laskelmansa siitä, mitä voisi erilaisilla talousluvuilla käydä mikäli euroalue repeäisi. Vaihtoehtoina oli, että pelkästään Kreikka ottaa eron ja toinen vaihtoehto oli täydellinen repeäminen. Lisäksi vaikutukset tähyilivät hieman tulevaankin. Jotta menestystarinasta saadaan täysi kuva selville, pohjaan analyysini täydelliseen hajoamiseen. Tilannehan palautuisi tavallaan silloin siihen aikaan, jolloin kaikki euromaat käyttäisivät kansallisia valuuttojaan. Lisäksi olen laittanut muutaman kuvan, joita voi käydä vertaamaan pankin laskelmiin. Kuvat on haettu Eurostatilta, en linkkaa jokaiseen graafiin erikseen.

Ensimmäinen mielenkiintoinen havainto menestystarinasta nähdään nyt kriisiaikoina Saksan työttömyysluvuissa: ne ovat pienentyneet, kun taas vastaavasti Kreikan lukemat ovat karanneet käsistä. Suomen vastaavat luvut ovat polkeneet lähestulkoon paikoillaan. Saksan työttömyysluvut kuitenkin pankin laskelmissa euron hajoamisesta nousisi, pankki on laittanut lukemat ylös toki jokaisessa maassa. Ilmeisesti euron byrokraatteja on rajusti jokaisessa maassa. Tosiasia käy kuitenkin kiistatta selville: Saksa hyötyy ”euron kriisistä” työttömyyslukujen valossa. Onnittelut heille.

Toinen kuva kertoo nettokaupankäynnin karua kieltä. Valitettavasti Saksan mukanaolo skaalaa kuvaa niin pahasti, ettei Suomen lukemat juuri erotu. Suomi kuuluu kuitenkin Kreikan tavoin supistuvaan taseeseen. Joillain muilla menee hieman paremmin.

Sitten käymme kiinni valuutan arvostukseen. ING-pankin laskelmista näkyy, että Kreikan valuutta devalvoituisi rajusti, kun taas Saksan valuutta vahvistuisi. Saksa on siis saanut euron myötä halvan valuutan, joka on suuri kilpailuetu. Suomikin on saanut hyötyä – sitä ei käy kiistäminen, mutta ykkössijan tässäkin lajissa käy Saksa pokkaamassa. Erityishuomio asettakaa pankin laskelmissa euroeron jälkeinen ero Saksan oletettuun valuuttaan: Kreikan ”drakmalla” saisi vain 0,2 Saksan ”markkaa”, Espanjan ”pesetalla” ja Portugalin ”escudolla” puoli ”markkaa”. Erot ovat melko jäätävät valuutta-alueen sisällä. Euro onkin kaukana optimaalisesta valuutta-alueesta ja mielettömän hyödyn tästä siis korjaa Saksa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu