Europäättäjien kotikutoinen pankkikriisi

Kun ottaa huomioon uutisen julkaisijan, tämä uutinen suuren eurooppalaispankin kaatumisesta tuskin yllättää – ainakaan, jos tätä blogia täällä on pidempään seurannut. Pankkien uudet pääomitustarpeet nousivat hieman EBA kertoi, mutta paine on taas kasvamaan päin. Baselin uudet vakavaraisuusvaatimukset, rajut talletuspaot ja arvoaan menettävät ongelmamaiden velkakirjat taseissa aiheuttavat suuren ongelman.

Ongelmaa on lähdetty purkamaan rajoittamalla luototusta: taseisiin ei kaivata yhtään mitään uutta kuormaa. Tämä tietysti hankaloittaa yrityksien rahoituskuvioita ja osaltaan pahentaa muutenkin hyytyvää taloutta.

Saksalaiset pankit ovat onnistuneet kasaamaan vielä pääomaa markkinoilta, mutta toista se on muualla. Ranskalaispankit ovat menettäneet pääomaa, BIS:n selvityksen mukaan kertoo NYT:n Dealbook. Ranskalaispankit saivat luottoluokitusraippaa viime viikolla, ja nyt sitten odotellaan jännittyineinä mitä S&P päättää muista eurooppalaisista instituutioista, jopa valtioista.

Sijoittajavastuusta luopuminen piristi halukkuutta ryhtyä takaisin pankkien omistajiksi. Sijoittajavastuu toteutettiin typerällä tavalla ”vapaaehtoisena” heinäkuun Brysselin hätäkokouksen jälkeen, ja nyt tämä virhe korjattiin toisella virheellä. Tuntuu jotenkin huvittavalta ajatella Eurooppaa maanosana, jonka ainoa funktio on koittaa pitää pörssikurssit kuplahinnoissa. Samalla reaalitalous rapautuu ympärillä. Tämän pitäisi kertoa, miten Eurooppa on pankkiensa panttivankina.

Saksan keskuspankki ei niellyt uusimman kokouksen IMF:n osuuden kasvattamista keskuspankkien tukemana. Tämä tietysti voi johtua siitä, ettei Bundesbankilla ole paljoa muuta kuin arveluttavan arvoisia TARGET2-kuponkeja ja kultaa. Saksan keskuspankin ongelmista kirjoitin joku aika sitten. Päätös ilmeisesti palloitetaan takaisin Saksan liittopäiville, mutta katsotaan tämäkin kuvio rauhallisesti. Jos tämä toimenpide torppaantuu, onhan Bundesbankilla tiedossa tuollainen 45 miljardin euron lisäsatsaus, voidaan haudata viimeinenkin akuutti toimenpide mikä viime viikon kriisikokouksessa saatiin ajoiksi.

Luottolamaparkkina pidetty EKP pullistuu pankkien lyhyistä talletuksista, samalla kuin nostetut luotot senkuin saavat komeampia miljardilukemia. 8.12. lukemat ovat kuvassa, mutta muistaakseni olen jo nähnyt yli 9 miljardinkin imurointia.

Jos nyt on ranskalaispankki, tai mikä tahansa iso pankki Euroopassa, kaatuakseen niin kipatkoon nyt sitten mahdollisimman pian. Pahinta on, että tässä kitkutellaan vielä jonkin aikaa ja lapioidaan rahaa turhan vuoksi. Miltään suunnalta ei ole näkyvissä selkeitä piristymisen merkkejä. Europäättäjiä tästä on pitkälti kiittäminen. Suorastaan typerillä liikkeillä on nyt sitten saatu tehtyä kotikutoinen luottolama. Pian taidamme olla sen pankkikriisin puolella.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu